You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Quiz

CLAT Legal Aptitude Quiz

Q1. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Laws are means of achieving an end namely social control.
Reason:
The ultimate end of law is to secure greatest happiness to greater number.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Q2. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Every person should have the freedom of speech and expression.
Reason:
If a person is stopped from speaking then mankind will lose the truth.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Q3. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Attempt to commit an offence though does not result in any harm, should also be punished.
Reason:
A person who tries to cause a prohibited harm and fails, is, in terms of more culpability, not materially different from the person who tries and succeeds.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q4. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: In India, every state has a High Court in its territory.
Reason:
The Constitution of India provides for a High Court in each state.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q5. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: The Council of Ministers at the centre is collectively responsible both to the Lok Sabha and Rajya Sabha.
Reason:
The members of both Lok Sabha and Rajya Sabha are eligible to be ministers of the Union Government.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q6. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: The reservation of thirty-three percent of seats for women in Parliament and State Legislature does not require Constitutional Amendment.
Reason:
Political parties contesting election can allocate thirty-three per cent of seats they contest to women candidates without any Constitutional Amendment.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q7. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: We, the people of India, having solemnly resolved to constitute India into a Democratic Republic.
Reason:
A republic will ensure we have a head of state, that is, democratically elected and accountable to voters. As a result the head of state will be a more effective constitutional safeguard.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q8. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Republic Day is celebrated on 26th January every year in the country.
Reason:
The Constitution of India came into force 26th January 1950
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Direction : Read the definition and elements of the attempt, apply them on the given fact situation and answer the question: Definition of Attempt: Lord Blackburn has said that ‘there is no doubt that there is difference between a preparation antecedent to an attempt and the actual attempt, but if the actual transaction has commenced which would have ended in the crime if not interrupted, there is clearly an attempt to commit the crime.’ 1. Fault Element: Intention or knowledge requisite for committing an offence; and 2. Conduct Element: does any act towards its commission and has crossed the stage of preparation. This act is so closely connected with, and proximate to the commission that it fails in object because of facts not known to him or because of circumstances beyond his control.

Q9. ‘RANI’ ran to a well stating that she would jump into it, and she started running towards the well but she was caught before she could reach it.
(a) She is not guilty of attempt to commit suicide because she might have changed her mind before jumping into the well.
(b) She is guilty of attempt to commit suicide.
(c) Right to life includes right to die hence a person should not be held responsible for attempt to commit suicide.
(d) None of the above.

Q10.
SINY with an intention to pick-pocket puts his hand into MINU’S pocket. MINU had a loaded pistol in his pocket. The thief touches the pistol and trigger goes on, whereby MINU is shot dead.
(a) SINY will be liable only for attempting to pick-pocket and not for killing because she cannot be treated differently from all other pick-pockets who steal under exactly similar circumstances and same intention, with no risk of causing death and with no greater care to avoid it.
(b) SINY will be liable for attempting to murder.
(c) SINY will be liable for culpable homicide not amounting to murder as his intention was definitely not to kill.
(d) None of the above.

Q11.
JAM denied food to his wife JANE for several days by keeping her confined in a room with an intention to accelerate her death. JANE ultimately managed to escape.
(a) JAM is guilty for attempt to murder his wife.
(b) JAM is not guilty for attempt to murder his wife and he was only doing preparation.
(c) JAM is not guilty for attempt to murder his wife as she always had option to escape.
(d) None of the above.

Q12.
The NDA led government notice the ……………….. and the National Judicial Appointments Commission Act, thus ending the over two-decade-old …………………. of appointing judges of supreme court and high courts. Under the new law, a six-member panel headed by …………………….. will select judges of the apex court and state high courts.
(a) 99th Constitutional (Amendment) Act 2015, collegium system, the Chief Justice of India.
(b) 121st Constitutional (Amendent) Act 2015, collegium system, the Union Law Minister
(c) 121st Constitutional (Amendment) Act 2015, collegium system, the Prime Minister.
(d) 99th Constitutional (Amendment) Act 2015, cabinet system, the Prime Minister

Q13.
The ………………….. Legislative Assembly on 31st March 2015 passed a controversial AntiTerrorism Law. Earlier, the passed bill was rejected two times by the then …………………… in 2004 and 2008.
(a) Bihar, president.
(b) Madhya Pradesh, Governors
(c) Gujarat, Presidents
(d) Maharashtra, Governors

Q14.
The Union Government on the recommendation of the …………….. under the chairmanships of ……………………… has decided to decriminalize Section ……………………. of the Indian Panel Code.
(a) 20th Law Commission, Justice A.P. Shah, 309
(b) 20th Law Commission, Justice M.P. Shah, 307
(c) Supreme Court, Justice H.L. Dattu, 309
(d) Planning Commission, Law Minister, 309

Q15.
A bench headed by ……………………………… quashed alocation of 214 …………………………. as …………………….
(a) Justice H L Dattu, coal blocks, illegal and arbitrary
(b) Justice R. M. Lodha, coal blocks, illegal and arbitrary
(c) Justice T. S. Thakur, licenses, illegal and arbitrary
(d) None of the above.
 1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (a) 11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (b)

Top
error: Content is protected !!