You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Quiz

CLAT Legal Aptitude Quiz

Q1. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.
Principle:
 Nothing is an off ence which is done by a child under seven years of age.
Facts:
 A, a child born on 1st January 2005 killed another child ‘B’ on 30th December 2011.
(a) A has committed no off ence.
(b) A has committed the off ence as it is heinous crime.
(c) Killing of one child by another child is not an off ence.
(d) A has not committed the off ence for on the date of killing of B, A was a minor.

Q2. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 A pact, other than a pact to commit suicide, to suff er any harm is not an off ence, provided the age of the person who has given his consent to suff er harm is above eighteen years.
Facts:
 A enters into a pact with B, a boy of less than 18 years of age, to fence with each other for amusement. They agreed to suff er any harm which, in the course of such fencing, may be caused without foul play.
(a) A, while playing fairly, hurts B, A commits no off ence.
(b) A, while playing only unfairly, hurts B, A commits an off ence.
(c) A, while playing fairly, hurts B, A commits an off ence.
(d) A, while playing unfairly, hurts B, A commits no off ence.

Q3. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 When an act,’which would otherwise be an off ence, is not that off ence by reason of the youth, the want of maturity of understanding, the unsoundness of mind or the intoxication of the person doing that act, every person has the same right of private defence against that act which he would have if the act were that off ence. Nothing is an off ence which is done in the exercise of the right of private defence.
Facts:
 A, under the influence of madness, attempts to kill B. B in order to save his life causes grievous hurt to A.
(a) A has committed an off ence.
(b) A has not committed an off ence.
(c) B has committed an off ence.
(d) B has not committed any off ence.

Q4. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Mere silence as to facts likely to aff ect the decision of a person to enter into a contract does not amount to fraud, unless his silence is in itself equivalent to speech.
Facts:
 A sells to B a horse which A knows to be of unsound mind. B says to A that if A does not say anything about the state of mind of horse, then B shall presume that the horse is of sound mind. A says nothing to B about the mental condition of horse.
(a) A has committed fraud.
(b) A has committed misrepresentation.
(c) There cannot be a fraud because A says nothing about the mental condition of the horse.
(d) There cannot be a fraud because B did not ask A whether the horse is of sound mind.

Q5. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Whoever by words, either spoken or written brings or attempts to bring into hatred or contempt, or excites or attempts to excite disaff ection towards the government established by law in India shall be punished. However, comments expressing disapprobation of the administrative or other action of the government without exciting or attempting to excite hatred, contempt or disaff ection, do not constitute an off ence.
Facts:
 A renowned Professor of Economics wrote a critical comment on the economic policies of the Government of India in a national daily. This piece of writing generated academic debate not only in the print media but also on television and internet. A student of law asked the fellow Indians on a social networking website to assemble at a particular place for peaceful and silent demonstration against the said economic policies on a stipulated date and time. The crowd assembled at that venue and started shouting anti-government slogans. Police arrested the professor.
(a) The professor has committed the off ence.
(b) The professor has not committed any off ence.
(c) The student of law has committed the off ence.
(d) The crowd has committed an off ence.

Q6. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Where two or more persons have made a complaint for the grant of compulsory licence to the Copyright Board, the licence shall be granted to that complainant only who, in the opinion of the Copyright Board, would best serve the interests of the general public.
Facts:
 Four persons made a complaint for the grant of compulsory licence to the Copyright Board.
(a) Licence shall be granted to only one complainant.
(b) Licence may be granted to two complainants.
(c) Licence may be granted to three complainants.
(d) Licence must be granted to all the four complainants.

Q7. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Any police officer, not below the rank of a sub-inspector, may, if he is satisfied that an off ence in respect of the infringement of copyright in any work has been, is being, or is likely to be, committed, seize without warrant, all copies of the work, and all plates used for the purpose of making infringing copies of the work, wherever found, and all copies and plates so seized shall, as soon as practicable, be produced before a Magistrate.
Facts:
 A Superintendent of Police (SP) conducted a raid on a shop and found pirated copies of books. The SP formed an opinion that infringement of copyright is taking place. He arrested the shop owner without warrant in the light of above mentioned propositions.
(a) The arrest of the shop owner was within the power of the SP.
(b) The arrest of the shop owner was not within the power of the SP.
(c) The shop owner can never be arrested.
(d) SP was not competent to know whether infringement of copyright has taken place.

Q8. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Whoever attempts to commit an off ence punishable by the Indian Penal Code and in such attempt does any act towards the commission of the off ence, shall be punished. Stealing is an off ence punishable by the Indian Penal Code.
Facts:
 A makes an attempt to steal some jewels by breaking open a box, and after so opening the box, finds that there is no jewel in it.
(a) A has committed no off ence.
(b) A has committed the off ence of stealing.
(c) A has attempted to commit the off ence of stealing.
(d) None of the above.

Q9. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Whoever by words either spoken or intended to be read, or by signs or by visible representations, makes or publishes any imputation concerning any person intending to harm, or knowing or having reason to believe that such imputation will harm, the reputation of such person, is said to defame that person.
Facts:
 In a community there is a custom of stealing shoes of bridegroom during the marriage ceremony. The shoes of the bridegroom were stolen by Y. ‘A’ announced that Z has stolen the shoes. Everyone present in the marriage party started staring at Z with great surprise. Z felt very ashamed.
(a) A defamed Z.
(b) A did not defame Z.
(c) A defamed Z for Z fell very ashamed.
(d) A defamed the whole marriage party.

Q10. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 An employer is liable for the negligence of his employee. But an employer is not liable for the negligence of his employee if the victim of such negligence is one of his other employees.
Facts:
 ‘A’ and ‘B’ were working in a factory as unskilled labourers. A was carrying a basket of stones on his head. B was sitting on the ground. When A crossed B, all of a sudden a stone fell down from the basket and hit B on his head. B died immediately.
(a) The owner of the factory will be liable.
(b) A and the owner of the factory shall be jointly.
(c) The owner of the factory will not be liable.
(d) None of the above.

Q11. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 Damages are the money recompense, as far as money can do, for the violation.
Facts:
 A, an Indian citizen, having a right to vote, was not allowed to cast his vote on the polling booth, by the returning officer. Name of A was mentioned in the voter’s list. A has also reported at the polling booth in time. However, the candidate in whose favour A would have cast his vote won the election. A filed a suit claiming damages.
(a) A will be entitled to damages.
(b) A will not be entitled to damages.
(c) A will be entitled to only nominal damages.
(d) A will be entitled to exemplary damages.

Q12. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 When a party to a contract has refused to perform, or disabled himself from performing, his promise in its entirety, the other party may put an end to the contract.
Facts:
 A engaged B on April 12 to enter his service on June 1, but on May 11, A wrote to B that his services would not be needed. On May 22, B joined C for employment.
(a) B must wait till June 1.
(b) B must have joined C on May 11
(c) B is not bound to wait till June 1.
(d) A must pay damages to B.

Q13. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 When a person voluntarily agrees to suff er some harm, he is not allowed to complain for that.
Facts:
 ‘A’ was one of the spectators at a formula one car race, being held at Gurgaon, on a track owned by one ‘M’ company. During the race, there was a collision between two racing cars, one of which was thrown away amidst spectators, thereby causing an injury to ‘A’. ‘A’ claims damages for the injuries caused to him.
(a) M company will be liable for damages because the injury was caused during the race organized by it.
(b) M company will not be liable for damages because A had come to see the race on his own will.
(c) M company will not be liable for damages because the collision between the cars was beyond its control.
(d) M company will be liable because it has earned huge revenue by way of sale of tickets for the event.

Q14. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 An interest which is created on a transfer of property and depends upon the fulfillment of a condition will fail if the ful- fillment of the condition is impossible or is forbidden by law or is of such a nature that, if permitted, it would defeat the provisions of any law or is fraudulent or involves or implies injury to the person or property of another or the court regards it as immoral or opposed to public policy.
Facts:
 A gives Rs. 10,00,000 to B on condition that B shall marry A’s daughter C. On the date on which A gave Rs. 10,00,000 to Br C was dead.
(a) B’s interest in Rs. 10,00,000 fails because of impossibility.
(b) B’s interest in Rs. 10,00,000 fails because of immorality.
(c) B’s interest in Rs. 10,00,000 fails because of prohibition by law.
(d) B’s interest in Rs. 10,00,000 does not fail.

Q15. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion.

Principle:
 A condition precedent must be complied with before the happening of the event to which such a condition is attached. Fulfill ment of such a condition after the happening of the event is no fulfillment of condition.
Facts:
 A transfers Rs. 5,000 to B on condition that he shall marry with the consent of C, D and E. As C, D and E had to go abroad for some business purposes and as the date of marriage was already fixed, therefore, B marries without the consent of C, D and E, but obtains their consent after the marriage when C, D and E return to their country.
(a) B has fulfilled the condition.
(b) B has not fulfilled the condition.
(c) B was free to marry any one without the consent of any body.
(d) B must divorce his wife as he married her without fulfilling the condition.
 
1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (a) 7. (a) 8. (c) 9. (b) 10. (a) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (b)

Top
error: Content is protected !!