You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Questions

CLAT Legal Aptitude Questions

Q1. Choose the best option for the following statement: No one can be compelled to sing the National Anthem since: 1. It will be violative of the right to freedom of speech and expression 2. It will be violative of the right to freedom of conscience and practice & propagation of religion. 3. There is no legal provision obliging anyone to sing the National Anthem.
(a) 1 and 2 are correct
(b) 2 and 3 are correct
(c) 1, 2 and 3 are correct
(d) None of the above.

Q2.
Five years’ experience is a must to be able to practice as an advocate in the Supreme Court of India. This rule was prescribed by the ………………….
(a) Bar Council of India
(b) Supreme Court of India
(c) High Court of Delhi
(d) Ministry of Law and Justice, Government of India

Q3.
Union Government recently approved 33 per cent Reservation for Women in:
(a) Horizontally and each category (OBC, SC, ST, and others) in direct recruitment in all non-gazetted police posts in all union territories including Delhi.
(b) Horizontally and each category (OBC, SC, ST, and others) in direct recruitment in all gazetted police posts in all union territories including Delhi.
(c) Horizontally and each category (OBC, SC, ST, and others) in direct recruitment in all gazetted and non-gazetted posts in all union territories including Delhi.
(d) Horizontally and each category (OBC, SC, ST, and others) in direct recruitment in all gazetted and non-gazetted posts in all union territories including Delhi.

Q4.
As per Indian Protocol, who among the following ranks is the highest in the order of precedence?
(a) Deputy Prime Minister
(b) Former President
(c) Governor of a State within his State
(d) Speaker of Lok Sabha.

Q5. Consider the following statements and choose the best option:
1. The Chairman of the National Legal Services Authority (NALSA) is the Chief Justice of India.
2. Chief Justice Justice H. L. Dattu is the present Chairman of NALSA.
3. The Chairman of the National Legal Services Authority (NALSA) is the senior most judge (after CJI) of the Supreme Court of India.
4. Hon’ble Justice T. S. Thakur is the present Chairman of NALSA.
(a) 1 and 2 are correct.
(b) 2 and 3 are correct
(c) 3 and 4 are correct
(d) None of correct.

Q6.
India and Britain recently signed an ‘extradition treaty’. Extradition means
(a) Exports without double taxation
(b) Order of Indian courts will apply to Indians living in the U.K.
(c) India and the U.K. will deport criminals on reciprocal basis to each other
(d) None of correct.

Q7.
What is a ‘moot’?
(a) A basic point of law
(b) A basic fact of case
(c) Mock court for practice by students in general
(d) Another name for magistrate’s court

Q8.
The temporary release of a convicted prisoner from jail for a fixed period is called –
(a) Bail
(b) Parole
(c) Acquittal
(d) Discharge

Q9.
The railway authorities allowed a train to be over-crowded. In consequence, a legitimate passenger, X got his pocket picked. Choose appropriate answer –
(a) X can sue the railway authorities for the loss suffered.
(b) X cannot sue because he had given his consent to travel in a over-crowded train.
(c) X cannot sue the railway authorities because there was no infringement of legal right, and mere fact the loss was caused, does not give rise to a cause of action.
(d) None of the above

Q10. Choose the best option for the following statement:
The distinction between fraud and misrepresentation:
1. Fraud is more or less intentional wrong, whereas misrepresentation may be quite innocent.
2. In addition to rendering the contract voidable, is a cause of action in tort for damages. Simple misrepresentation is not a tort but a person who rightfully rescinds a contract is entitled to compensation for any damages which he has sustained through the non-fulfilment of the contract.
3. A person complaining of misrepresentation can be met with the defence that he had ‘the means of discovering the truth with ordinary diligence’. But accepting fraud by silence in other cases of fraud, it is no defence that ‘the plaintiff had the means of discovering the truth by ordinary diligence’.
 4. None of the above.
(a) 1 is correct.
(b) 1 and 2 are correct.
(c) 1, 2 and 3 are correct.
(d) Only 4 is correct.

Q11.
In a recent case, a Supreme Court bench comprising of Justice Dipak Mishra and Justice Prafulla C Pant held that the amount of maintenance to be awarded under Section 125 of CrPC cannot be restricted for the iddat period (three months) only as the inherent and fundamental principle behind Section 125.Also, it said that an order under Section 125 CrPC can be passed if a person, despite having sufficient means, neglects or refuses to maintain the wife.
(a) Shamima Farooqui vs Shahid Khan
(b) Mohd. Ahmad Khan vs Shah Bano Begum
(c) Hamida Bano vs Abdul Rasheed
(d) Abdul Kadir vs Salima

Q12.
Select the correct statement on Social Justice Bench Constituted on social issue 1. Constituted by Supreme Court on 3 December 2014 2. Started operation on 12 December 2014 3. The brainchild of Chief Justice of India H L Dattu 4. Two-judge bench to be headed by Justice Madan B Lokur 5. The other member is Justice U U Lalit
(a) 1, 2 and 5 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 1, 3 and 4 are correct
(d) All are correct

Q13.
Select the correct statement about 14th Finance Commission which submitted its report to President 1. It covers the period between 1 April 2015 and 31 March 2020. 2. The commission headed by former RBI Governor, Y V Reddy. 3. Provides for devolution of tax receipts from the centre to the states. 4. Article 280 of constitution provides for appointment of Finance Comission. 5. 1st and 13th Finance Commission was headed by K C Neogy and Vijay Kelkar respectively.
(a) 1, 3 and 5 are correct
(b) 1, 2 and 3 are correct
(c) 1, 3 and 4 are correct
(d) All are correct

Q14.
Who administers oath of office to the Governor of a State?
(a) President of India
(b) Chief Justice of High Court of the respective state
(c) Chief Justice of India
(d) Speaker of State Assembly

Q15.
Governor of a State can make laws during recess of State Legislative Assembly through ………………….
(a) Act
(b) Bills
(c) Notification
(d) Ordinance
 
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (b) 15. (d)

Top
error: Content is protected !!