You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Questions

CLAT Legal Aptitude Questions

Q1. Which of the following marria ges is approved by Islamic law? Between a Muslim
(a) male and a Christian female
(b) female and a Hindu male
(c) female and a Christian male
(d) female and a Jew male

Q2.
Which of the following Constitu tions when framed did not pro vide for judicial review?
(a) Indian
(b) Pakistani
(c) USA
(d) Australian

Q3.
Ratio decidendi means
(a) a judicial decision.
(b) part of the judgement which possesses authority.
(c) any observation made by the court which goes beyond the requirement of the case.
(d) an observation made by a judge.

Q4.
‘Dyarchy’ under the government of India Act 1919 meant
(a) division of powers between the central and provincial government.
(b) separation of judiciary from executive.
(c) division of executive depart ments under elected ministers and the members of the gover nor’s executive council.
(d) separation between legisla ture and executive.

Q5.
Fringe benefit tax is a tax
(a) paid by an employer in respect of the fringe benefits provided or deemed to have been provided by an employer to his employee.
(b) paid by an employer for the benefits which he enjoys.
(c) paid by a person for the benefits which he gets from his employer.
(d) paid by a member of scheduled castes and scheduled tribes for benefits they receive from the government.

Q6.
Which of the following is not true about a criminal proceeding?
(a) The court may ask to pay a fine
(b) The court may order the transfer of the ownership of the property
(c) There is prosecution
(d) The court may discharge an accused

Q7.
In Ram vs Shyam, Ram cannot be a
(a) plaintiff.
(b) appellants.
(c) defendant.
(d) prosecutor.

Q8.
Cr.P.C. stands for
(a) Criminal Proceedings Code.
(b) Criminal Proceedings Court.
(c) Crime Prevention Code.
(d) Criminal Procedure Code.

Q9.
Medical Science used for investi gating crimes is known as
(a) Criminal Medicine.
(b) Epistemological Science.
(c) Forensic Science.
(d) Ontological Science.

Q10.
A puisne judge of a High Court is
(a) a judge other than a Chief Justice.
(b) the Chief Justice.
(c) a temporary judge.
(d) a retired judge.

Q11.
Intra vires means
(a) within the powers.
(b) outside the powers.
(c) within the scope of funda mental rights.
(d) regular.

Q12.
X, the servant of Y, takes a hundred rupee note from Y’s pocket and hides it under the carpet in the house of Y. X tells Z another servant of Y, about the currency note and both agree to share the money when the currency note is taken by X from the hiding place. Before X could recover the note, it was found by Y. Decide if an off ence was com mitted and if so who committed the off ence?
(a) No off ence was committed.
(b) Only X committed the off ence.
(c) Both X and Z committed the off ence.
(d) Only Z committed the off ence.

Q13.
Moots, in law schools, are
(a) exercise of law teaching.
(b) legal problems in the form of imaginary cases, argued by two opposing students before a bench pretending to be a real court.
(c) imaginary class room where a student acts as a teacher.
(d) a debate on a legal problem.

Q14.
Scheduled Tribe status is
(a) restricted to Hindus.
(b) religiously neutral.
(c) restricted to Hindus and Christians.
(d) restricted to Hindus and Muslims.

Q15.
Which of the following has not been a woman judge of the Supreme Court of India, till 2009?
(a) Justice Gyan Sudha Mishra
(b) Justice Sujata Manohar
(c) Justice Ruma Pal
(d) Justice Fathima Beevi
 
1. (a) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (c) 10. (a) 11. (a) 12. (b) 13. (b) 14. (b) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!