You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Previous Year Questions

CLAT Legal Aptitude Previous Year Questions

Q1. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.
Principle:
 The consideration or object of an agreement is unlawful if the Court regards it as opposed to public policy. Every agreement of which the object or consideration is unlawful is void.
Facts:
 ‘X’ promises to obtain for ‘Y’ an employment in the public service; and ‘Y’ promises to pay Rs. 5,00,000/- to ‘X’.
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There is a contract between ‘X’ and ‘Y’
(b) There is a voidable contract between ‘X’ and ‘Y’
(c) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which can be enforced by the court of law
(d) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which cannot be enforced by the court of law

Q2. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
Two or more persons are said to consent if they agree upon the same thing in the same sense. Consent is said to be free when it is not caused by coercion, or undue influence, or fraud, or misrepresentation, or mistake. When consent to an agreement is caused by coercion, undue influence, fraud or misrepresentation, the agreement is a contract voidable (rescindable or terminable) at the option of the party whose consent was so caused. However, when consent to an agreement is caused by mistake as to a matter of fact essential to the agreement, the agreement is void.
Facts:
 ‘X’ threatens to gun down ‘Y’, if he (‘Y’) does not sell his property worth Rs. 20,00,000/- for Rs. 1,00,000/- only. As a consequence, ‘Y’ agrees to sell it as demanded by ‘X’. Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There is a contract between ‘X’ and ‘Y’
(b) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which can be enforced by the court of law
(c) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which cannot be enforced by the court of law
(d) There is a contract between ‘X’ and ‘Y’ which voidable at the option of ‘Y’

Q3. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 Agreements in restraint of marriage are void.
Facts:
 ‘X’ enters into an agreement with ‘Y’ whereunder he agrees not to marry anybody else other than a person whose name starts with the letter ‘A’, and promises to pay Rs. 1,00,000/- to ‘Y’ if he (‘X’) breaks this agreement. Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There is a contract between ‘X’ and ‘Y’
(b) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which can be enforced by the court of law
(c) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which cannot be enforced by the court of law
(d) There is a voidable contract between ‘X’ and ‘Y’

Q4.
Which is the oldest code of Law in India?
(a) Naradasmriti
(b) Manusmriti
(c) Vedasmriti
(d) Prasarsmriti

Q5.
Private international law is also called
(a) civil law.
(b) local laws.
(c) conflict of laws.
(d) common law.

Q6.
A nominal sum given as a, token for striking a sale is called
(a) earnest money.
(b) advance.
(c) interest.
(d) solution.

Q7.
Joint heirs to a property are called
(a) co-heirs.
(b) coparceners.
(c) successors.
(d) joint owners.

Q8.
The right of party of initiate an action and be heard before a court of law is called
(a) right in rem.
(b) right in personam.
(c) fundamental right.
(d) locus standi.

Q9.
Indian parliament is based on the principle of
(a) bicameralism.
(b) Universal Adult Franchise.
(c) dyarchy.
(d) federalism.

Q10.
The Supreme Court held that evidence can be recorded by video conferencing in the case of _______.
(a) State of Maharashtra vs Prafull B. Desai
(b) Paramjit Kaur vs State of Punjab
(c) Pappu Yadav vs State of Bihar
(d) Bachan Singh vs State of Punjab

Q11.
When the master is held liable for the wrongful act of his servant, the liability is called wrongful at of his servant, the liability is called
(a) strict liability.
(b) vicarious liability.
(c) tortuous liability.
(d) absolute liability.

Q12.
The act of unlawfully entering into another’s property constitutes
(a) trespass.
(b) restraint.
(c) appropriation.
(d) encroachment.

Q13.
Which Parliamentary Committee in Indian System of Democracy is Chaired by a Member of Opposition Party?
(a) Estimates Committee
(b) Joint Parliamentary Committee
(c) Public Accounts Committee
(d) Finance Committee

Q14.
Supreme Court held that Preamble as a basic feature of Constitution cannot be amended in the case of
(a) Golaknath vs State of Punjab.
(b) Maneka Gandhi vs Union of India.
(c) S. R. Bommai vs Union of India.
(d) Kesavanada Bahrati vs State of Kerala.

Q15.
In the year 2002 the competition act was enacted replacing
(a) Trademarks Act.
(b) Copyright Act.
(c) Contract Act.
(d) MRTP Act.
 
1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (d) 9. (a) 10. (a) 11. (b) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (d)

Top
error: Content is protected !!