You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Previous Year Questions

CLAT Legal Aptitude Previous Year Questions

Q1. Mr Samay was severely hurt while working in his factory and fell unconscious. He was rushed to a hospital by his fellow workers. In the hospital (at emergency/casualty ward) the doctors opined that he should be operated immediately. While conducting preliminary examinations, he was found to be HIV positive. The doctors are in a dilemma regarding what should they do first
(a) Doctors should operate first.
(b) Doctors should inform his family members.
(c) Doctors should inform his employers.
(d) Doctors should not inform anyone because it would violate patient’s right of privacy.

Q2.
Match the schedule I and II and choose the appropriate answer. Schedule I Schedule II i Republic
1. Head of the state is elected by the people ii Secular
2. State does not recognize any religion as religion of the state iii Democracy
3. The government which gets authority from the will of the people
(a) 1 2 3
(b) 1 3 2
(c) 2 3 1
(d) 3 2 1

Q3.
In which of the following cases can a Constitutional amendment be passed just by a simple majority in Parliament?
(a) Election matters.
(b) Change in the name and boundaries of states.
(c) Powers of the President.
(d) None of the above.

Q4.
Legal Principle: Only Parliament or State Legislatures have the authority to enact laws on their own. No law made by the State can take away a person’s fundamental right. Facts: Parliament enacted a law, which according to a group of lawyers is violating the fundamental rights of traders. A group of lawyers files a writ petition challenging the Constitutional validity of the statute seeking relief to quash the statute and further direct Parliament to enact a new law.
(a) No writ would lie against Parliament, as the court has no authority to direct Parliament to enact or re-enact a law.
(b) The court can quash existing law if it violates fundamental rights and can direct Parliament to make a new law.
(c) The court can quash the existing law if it violates fundamental rights but cannot direct Parliament to make a new law.
(d) None of these.

Q5.
Legal Principle: When one person signifies to another his willingness to do or abstain from doing anything, with a view to obtaining the assent of that person to such an act or abstinence, he is said to have made a proposal. Fact: ‘Ramanuj telegraphed to Shyam Sunder, writing: ‘Will you sell me your Rolls Royce CAR? Telegram the lowest cash price.’ Shyam Sunder also replied by telegram: ‘Lowest price for CAR is Rs. 20 lakh.’ Ramanuj immediately sent his consent through telegram stating: ‘I agree to buy the CAR for Rs. 20 lakh asked by you.’ Shyam Sunder refused to sell the car.
(a) He cannot refuse to sell the CAR because the contract has already been made.
(b) He can refuse to sell the CAR because it was only invitation to off er and not the real off er.
(c) It was not a valid off er because willingness to enter into a contract was absent.
(d) None of these.

Q6.
Legal Principle: Every person, who is of the age of majority, is competent to contract according to the law to which he is subject. Facts: A minor mortgaged his house in favour of Thakur Das, a money lender, to secure a loan of Rs. 20,000. A part of this, i.e. Rs. 10,500 was actually advanced, the attorney who was acting for the money lender, received information that the plaintiff was still a minor. Subsequently the minor commenced an action stating that he was underage when he executed the mortgage and the same should, therefore, be cancelled. He prayed for setting aside the mortgage. The mortgagee money lender prayed for the refund of Rs. 10,500 from the minor.
(a) As a minor’s contract is void, any money advanced to a minor can be recovered.
(b) A minor’s contract is void ab initio any money advanced to a minor cannot be recovered.
(c) A minor’s contract is voidable; any money advanced to a minor can be recovered.
(d) Advanced money can be recovered because minor has given wrong information about his age.

Q7.
Legal Principle: A person is said to be of sound mind for the purpose of making a contract if, at the time when he makes it, he is incapable of understanding it and of forming a rational judgment as to its eff ect upon his interests. Facts: Mr X who is usually of sound state of mind, but occasionally of unsound state of mind, enters into a contract with Mr Y-when he was of unsound state of mind. Mr Y having come to know about this fact afterwards, wants to file a suit against Mr X.
(a) Mr X cannot enter into contract because he is of unsound state of mind when he entered into contract.
(b) Mr X can enter into contract but the burden is on the other party to prove that he was of unsound state of mind at the time of contract.
(c) Mr X can enter into contract but the burden is on Mr X to prove that he was of sound state of mind at the time of contract.
(d) None of these.

Q8.
Legal Principle: (1) The state shall not deny to any person equality before the law and equal protection of the laws within the territory of India. (2) The State shall not discriminate against any citizen on grounds only of religion, race, caste, sex and place of birth or any of them. Facts: The Government of Rajasthan, passed an order providing for reservations for the Scheduled Castes/ Scheduled Tribes and Socially and Educationally Backward Classes (including Muslims), and Women, in all institutions of higher education, including private educational institutions, both aided as well as unaided, in the following manner: Scheduled Caste 15%; Scheduled Tribe 7.5%, Socially and Educationally Backward Classes (including Muslims) 27%
I.
The reservation policy of the government is violative of the principle of equality envisaged in the Constitution.
II.
The reservation policy is unconstitutional because it is based on ‘caste’ which is a prohibited marker.
III.
Reservation does not violate equality clause as it entails ‘like should be treated like and unlike should be treated diff erently.’ IV. Reservation does not violate equality clause as the Constitution itself enables the State to make special provision for the advancement of socially and educationally backward classes of citizens or for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes.
(a) I is correct.
(b) I and II are both correct answers.
(c) III is correct answer.
(d) III and IV both are correct answers.

Q9. Legal Principle:
Nothing is an Off ence merely by reason of its being done with the knowledge that it is likely to cause harm, if it be done without any criminal intention to cause harm, and in good faith for the-purpose of preventing or avoiding other harm to a person or property. Facts: Mr Sharman, the Captain of a steam vessel, suddenly and without any-7fault or negligence: on his part, finds himself in such a position that, before he can stop is vessel, he must inevitably run down a boat B, with twenty or thirty passengers on board, unless he changes the course of his vessel, and that, by changing his course, he must incur the risk of running down a boat C with only two passengers on board and which he/may possibly clear.
(a) Sharman has committed no off ence because this was done out of necessity.
(b) Sharman can be held responsible for the act of criminal negligence.
(c) Sharman can be held responsible for culpable homicide.
(d) This is a clear case of accident so Sharman cannot be held responsible.

Q10. Legal Principle:
Willful rash driving is an off ense. Facts: Mr Tiwari was driving his car after drinking alcohol. Police books him for willful negligent driving. Is the act of the police lawful?
(a) No, because Mr Tiwari was not driving rashly; he was drunk while driving.
(b) No, this is not a negligent act.
(c) Yes, because Mr Tiwari was driving rashly.
(d) Yes, because the police has the power to arrest a person driving rashly.

Q11. Legal Principle:
Whoever, intending to take dishonestly any movable property out of the possession of any person without that person’s consent, moves that property with an intention to take it, is said to commit theft. Facts: Y cuts down a tree on Z’s ground, with the intention of dishonestly taking it out of Z’s possession without Z’s consent. Y could not take away the tree.
(a) Y can be prosecuted for theft.
(b) Y cannot be prosecuted for theft.
(c) Y can be prosecuted for attempt to theft.
(d) Y has neither committed theft nor attempted to commit theft.

Q12. Legal Principle:
Injuria Sine Damnum i.e. Injury (violation of legal right) without damage. Facts: X, who was the returning officer at a polling booth in Amethi, wrongly refused to register a duly tendered vote of Y in the recent UP elections, even though Y was an eligible voter. The candidate in whose favour Y wanted to vote, was declared elected. Give the appropriate answer.
(a) Y can sue X on the ground that he was denied the right to cast vote, which is a fundamental right.
(b) Y can sue X on the ground that he was denied the right to cast vote, which is a legal right.
(c) Y cannot sue X because there is no injury or damage caused to Y.
(d) Y cannot sue X because the candidate in whose favor he wanted to vote was declared elected.

Q13.
Legal Principle: Nothing is an off ence which is done by a person who, at the time of doing it. by reason of unsound state of mind, is incapable of knowing the nature of the act. or something that he is doing is either wrong or contrary to law. Fact: X takes his son Y who is three years old, for bathing to the well. He throws his son inside the well so that the son can have a good bath. After 10 minutes he also jumps into the well to take bath and get his son out of the well. Both were rescued by the villagers but his son was found dead.
(a) X has committed culpable homicide amounting to murder.
(b) X has committed murder.
(c) X has done no off ence as he can plead the defense of unsound state of mind.
(d) X’s family should be held responsible for allowing him to take the child to the well.

Q14.
Legal Principle: Ignorance of fact is excused but Ignorance of law is no excuse. Fact: X was a passenger from Zurich to Manila in a Swiss Plane. When the plane landed at the Airport of Bombay on 28 Nov. 1962 it was found on searching that X carried 34 kg of Gold Bars on his person and that he had not declared it in the ‘Manifest for Transit’. On 26th Nov. 1962 the Government of India had issued a notification modifying its earlier- exemption, making it mandatory now that the gold must be declared in the ‘Manifest’ of the aircraft.
(a) X cannot be prosecuted because he had actually no knowledge about the new notification issued two days ago.
(b) X cannot be prosecuted because ignorance of fact is excusable.
(c) X can be prosecuted because ignorance of law is not excusable.
(d) X’s liability would depend on the discretion of the court.

Q15.
Legal Principle: Proposal (communication) + Acceptance (communication) + Consideration = Contract. The communication of a proposal is complete when it comes to the knowledge of the person to whom it is made. Facts: X’s nephew absconded from home. He sent his servant in search of the boy. After the servant had left. X by handbills off ered to pay Rs. 501 to anybody finding his nephew. The servant came to know of this off er only after lie had already traced the missing child. He, therefore, brought an action to recover the reward.
(a) His action would fail because he was not aware of the off er.
(b) His action would not fail because it was a general off er.
(c) The fact that he was not aware of the off er does not make any diff erence and hence it was a valid contract. It is a mere formality.
(d) None of the above.
 
1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10. (a) 11. (c) 12. (a) 13. (a) 14. (d) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!