You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Previous Year Questions

CLAT Legal Aptitude Previous Year Questions

Q1. R.T.I stands for
(a) Revenue Transactions in India.
(b) Research and Technology institute.
(c) Rural and Transparency infrastructure.
(d) Right To Information.

Q2.
Fiduciary relationship is relation ship based on
(a) contract.
(b) trust.
(c) blood relationship.
(d) money.

Q3.
Human rights day is observed on
(a) 14th February.
(b) 26th November.
(c) 2nd October.
(d) 10th December.

Q4.
‘No-fault liability’ means
(a) liability for damage caused through negligence.
(b) liability for damage caused through fault.
(c) absolute liability even with out any negligence or fault.
(d) freedom from liability.

Q5.
An ‘encumbrance’ in legal parlance is a
(a) liability on property.
(b) grant of property.
(c) gift of property.
(d) restriction on property.

Q6.
A husband and wife have a right to each other’s company. This right is called
(a) matrimonial right.
(b) consortium right.
(c) marital right.
(d) conjugal right.

Q7.
Release of prisoner before com pletion of his sentence is called
(a) release.
(b) parole.
(c) acquittal.
(d) lease.

Q8.
Result of successful prosecution is
(a) acquittal.
(b) discharge.
(c) conviction.
(d) charge sheeting.
Direction : Read the definition and elements of the attempt, apply them on the given fact situation and answer the question: Definition of Attempt: Lord Blackburn has said that ‘there is no doubt that there is difference between a preparation antecedent to an attempt and the actual attempt, but if the actual transaction has commenced which would have ended in the crime if not interrupted, there is clearly an attempt to commit the crime.’ 1. Fault Element: Intention or knowledge requisite for committing an offence; and 2. Conduct Element: does any act towards its commission and has crossed the stage of preparation. This act is so closely connected with, and proximate to the commission that it fails in object because of facts not known to him or because of circumstances beyond his control.

Q9. ‘RANI’ ran to a well stating that she would jump into it, and she started running towards the well but she was caught before she could reach it.
(a) She is not guilty of attempt to commit suicide because she might have changed her mind before jumping into the well.
(b) She is guilty of attempt to commit suicide.
(c) Right to life includes right to die hence a person should not be held responsible for attempt to commit suicide.
(d) None of the above.

Q10.
SINY with an intention to pick-pocket puts his hand into MINU’S pocket. MINU had a loaded pistol in his pocket. The thief touches the pistol and trigger goes on, whereby MINU is shot dead.
(a) SINY will be liable only for attempting to pick-pocket and not for killing because she cannot be treated differently from all other pick-pockets who steal under exactly similar circumstances and same intention, with no risk of causing death and with no greater care to avoid it.
(b) SINY will be liable for attempting to murder.
(c) SINY will be liable for culpable homicide not amounting to murder as his intention was definitely not to kill.
(d) None of the above.

Q11.
JAM denied food to his wife JANE for several days by keeping her confined in a room with an intention to accelerate her death. JANE ultimately managed to escape.
(a) JAM is guilty for attempt to murder his wife.
(b) JAM is not guilty for attempt to murder his wife and he was only doing preparation.
(c) JAM is not guilty for attempt to murder his wife as she always had option to escape.
(d) None of the above.

Q12.
The NDA led government notice the ……………….. and the National Judicial Appointments Commission Act, thus ending the over two-decade-old …………………. of appointing judges of supreme court and high courts. Under the new law, a six-member panel headed by …………………….. will select judges of the apex court and state high courts.
(a) 99th Constitutional (Amendment) Act 2015, collegium system, the Chief Justice of India.
(b) 121st Constitutional (Amendent) Act 2015, collegium system, the Union Law Minister
(c) 121st Constitutional (Amendment) Act 2015, collegium system, the Prime Minister.
(d) 99th Constitutional (Amendment) Act 2015, cabinet system, the Prime Minister

Q13.
The ………………….. Legislative Assembly on 31st March 2015 passed a controversial AntiTerrorism Law. Earlier, the passed bill was rejected two times by the then …………………… in 2004 and 2008.
(a) Bihar, president.
(b) Madhya Pradesh, Governors
(c) Gujarat, Presidents
(d) Maharashtra, Governors
Directions: Each problem consists of a set of rules and facts. Apply the specified rules to the set of facts and answer the questions. In answering the following questions, you should not rely on any rule(s) except the rule(s) that are supplied for every problem. Further, you should not assume any fact other than those stated in the problem. Rules:A. The fundamental right to freedom of association includes the right to form an association as well as not join an association. B. The fundamental right to freedom of association also includes the freedom to decide with whom to associate. C. The fundamental right to freedom of association does not extend to the right to realize the objectives of forming the association. D. Fundamental rights are applicable only to laws made by or administrative actions of the State and do not apply to actions of private persons. E. Any law in contravention of fundamental rights is unconstitutional and therefore cannot bind any person. Facts: Gajodhar Pharmaceuticals, a private company, off ered an employment contract of two years to Syed Monirul Alam. One of the clauses in the employment contract provided that Syed Monirul Alam must join Gajodhar Mazdoor Sangh (GMS), one of the trade unions active in Gajodhar Pharmaceuticals.

Q14. Decide which of the following propositions can be most reasonably inferred through the application of the stated legal rules to the facts of this case?
(a) The employment contract off ered to Monirul Alam to join GMS is legal as it does not restrict his freedom not to join any association.
(b) The condition requiring Monirul Alam to join GMS cannot bind him as it impinges on his freedom not to join any association.
(c) Syed Monirul Alam cannot claim a fundamental right to freedom of association against Gajodhar Pharmaceuticals and therefore, the contract would bind him even though his freedom of association is restricted.
(d) The employment contract infringes Syed Monirul Alam’s freedom to decide with whom to associate and therefore is legally not enforceable.

Q15. If Parliament enacts a law which requires every employee to join the largest trade union in their workplace mandating Syed Monirul Alam to join GMS, then
(a) such a law would merely govern private action to which fundamental rights do not apply.
(b) such a law would not curtail any individual’s right to freedom of association.
(c) neither the employment contract, nor the law of the Parliament would be enforceable as they would curtail the freedom of association.
(d) the law of Parliament would violate an individual’s freedom not to join any association and therefore be unconstitutional.
 1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (a) 11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (c) 15. (d)

Top
error: Content is protected !!