You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Practice Test

CLAT Legal Aptitude Practice Test

Q1. A right to recover time barred debt is
(a) universal right.
(b) perfect right.
(c) imperfect right.
(d) fundamental right.

Q2.
The law relating to prisoners of war has been codified by
(a) Geneva Convention.
(b) Vienna Convention.
(c) Paris Convention.
(d) None of the above.

Q3.
Public holiday are declared under
(a) Criminal Procedure Code.
(b) Civil Procedure Code.
(c) Constitution of India.
(d) Negotiable Instruments Act.

Q4.
When a person is prosecuted for committing a criminal off ence, the burden of proof is on
(a) accused.
(b) prosecution.
(c) police.
(d) complainant.

Q5.
Off ence which can be compromised between the parties is known as
(a) non-compoundable off ence.
(b) cognizable off ence.
(c) compoundable off ence.
(d) non-cognizable off ence.

Q6.
Husband and wife have a right to each others company. The right is called
(a) conjugal right.
(b) human right.
(c) civil right.
(d) fundamental right.

Q7.
A person ‘dying intestate’ means he
(a) died without legal heirs.
(b) died without making a will.
(c) died without any property.
(d) died without a son.

Q8.
If a witness makes a statement in court, knowing it to be false, he commits the off ence of
(a) forgery.
(b) falsehood.
(c) perjury.
(d) breach of trust.

Q9.
A child born after father’s death is
(a) posthumous.
(b) heir.
(c) intestate.
(d) bastard.

Q10.
A formal instrument by which one person empowers another to represent him is known as
(a) Affidavit.
(b) Power of Attorney.
(c) Will.
(d) Declaration.

Q11.
The temporary release of a prisoner is called
(a) parole.
(b) amnesty.
(c) discharge.
(d) pardon.

Q12.
The off ence of inciting disaff ection, hatred or contempt against government is
(a) perjury.
(b) forgery.
(c) sedition.
(d) revolt.

Q13.
India became the member of United Nations in the year
(a) 1956
(b) 1945
(c) 1946
(d) 1950

Q14.
A party to the suit is called
(a) accused.
(b) plaintiff.
(c) litigant.
(d) complainant.

Q15.
Who heads the four member committee appointed to study the Centre-State relations especially the changes took place since Sarkaria commission?
(a) Justice M.M. Punchi
(b) Justice Nanavati
(c) Justice Barucha
(d) Justice Kuldip Singh
 
1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!