You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Practice Sets

CLAT Legal Aptitude Practice Sets

Q1. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Laws are means of achieving an end namely social control.
Reason:
The ultimate end of law is to secure greatest happiness to greater number.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Q2. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Every person should have the freedom of speech and expression.
Reason:
If a person is stopped from speaking then mankind will lose the truth.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Q3. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Attempt to commit an offence though does not result in any harm, should also be punished.
Reason:
A person who tries to cause a prohibited harm and fails, is, in terms of more culpability, not materially different from the person who tries and succeeds.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q4. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: In India, every state has a High Court in its territory.
Reason:
The Constitution of India provides for a High Court in each state.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q5. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: The Council of Ministers at the centre is collectively responsible both to the Lok Sabha and Rajya Sabha.
Reason:
The members of both Lok Sabha and Rajya Sabha are eligible to be ministers of the Union Government.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q6. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: The reservation of thirty-three percent of seats for women in Parliament and State Legislature does not require Constitutional Amendment.
Reason:
Political parties contesting election can allocate thirty-three per cent of seats they contest to women candidates without any Constitutional Amendment.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q7. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: We, the people of India, having solemnly resolved to constitute India into a Democratic Republic.
Reason:
A republic will ensure we have a head of state, that is, democratically elected and accountable to voters. As a result the head of state will be a more effective constitutional safeguard.
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q8. Direction: The question consists of two statements, one labelled as Assertion (A) ad other as Reason (R). You are to examine the two statements carefully and select the best option.
Assertion
: Republic Day is celebrated on 26th January every year in the country.
Reason:
The Constitution of India came into force 26th January 1950
(a) Both A and R are individually true and R is correct explanation to A
(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true

Q9. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 When one person signifies to another his willingness to do or to abstain from doing anything, with a view to obtaining the assent of that other to such act or abstinence, he is said to make a proposal. The expression of willingness/desire results in a valid proposal only when it is made/ addressed to some person(s).
Facts:
 ‘X’ makes the following statement in an uninhabited hall: ‘I wish to sell my mobile phone for Rs. 1,000.’
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) ‘X’ made a statement that resulted in a promise
(b) ‘X’ made a statement that resulted in a proposal
(c) ‘X’ made a statement that did not result in any proposal
(d) ‘X’ made a statement that resulted in an agreement

Q10. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 A proposal (offer) should be made with an intention that after its valid acceptance, a legally binding promise or agreement will be created. The test for the determination of such intention is not subjective, rather it is objective. The intention of the parties is to be ascertained from the terms of the agreement and the surrounding circumstances under which such an agreement is entered into. As a general rule, in the case of arrangements regulating social relations, it follow as a matter of course that the parties do not intend legal consequences to follow. On the contrary, as a general rule, in the case of arrangements regulating business affairs, it follows as a matter of course that the parties intend legal consequences to follow. However, the above rules are just presumptive in nature, and hence, can be rebutted.
Facts:
 One morning while having breakfast, ‘X’, the father, says to ‘Y’ (X’s son), in a casual manner, ‘I shall buy a motorbike for you if you get through the CLAT.’
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) ‘X’ made a statement that resulted in an enforceable promise
(b) ‘X’ made a statement that resulted in a valid proposal
(c) ‘X’ made a statement that resulted in an enforceable agreement
(d) ‘X’ made a statement that did not result in any enforceable agreement

Q11. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 Acceptance (of offer) must be communicated by the offeree to the offeror so as to give rise to a binding obligation. The expression ‘by the offeree to the offeror’ includes communication between their authorised agents.
Facts:
 ‘X’ made an offer to buy Y’s property for a stipulated price. ‘Y’ accepted it and communicated his acceptance to ‘Z’, a stranger. Which of the following derivations is CORRECT?
(a) Y’s acceptance resulted in an agreement
(b) Y’s acceptance did not result in any agreement
(c) Y’s acceptance resulted in a contract
(d) Y’s acceptance resulted in a promise

Q12. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 Acceptance should be made while the offer is still subsisting. The offeror is free to retract his offer at any time before his offer gets accepted by the offeree. Once the offer is withdrawn or is lapsed, it is not open to be accepted so as to give rise to a contract. Similarly, if a time is prescribed within which the offer is to be accepted, then, the offer must be accepted within the prescribed time. And, if no time is prescribed, then, the acceptance must be made within a reasonable time. ‘What is a reasonable time’, is a question of fact which is to be determined by taking into account all the relevant facts and surrounding circumstances.
Facts:
 ‘X’ makes an offer to ‘Y’ to sell his equipment for Rs. 1,000.00. No time is specified for the acceptance. ‘Y’ sends his reply two years after receiving the offer.
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There arises a contract between ‘X’ and ‘Y’ to sell/buy the equipment in question for Rs. 1,000.00
(b) There does not arise any contract between ‘X’ and ‘Y’ to sell/buy the equipment in question for Rs. 1,000.00
(c) ‘X’ is bound by his offer, and hence, cannot reject the acceptance made by ‘Y’
(d) There arises a promise by ‘Y’ to buy the equipment

Q13. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 Minor’s agreement is void from the very beginning. It can never be validated. It cannot be enforced in the court of law.
Facts:
 ‘A’, a boy of 16 years of age, agrees to buy a camera from ‘B’, who is a girl of 21 years of age.
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There arises a contract between ‘A’ and ‘B’ to sell/buy the camera in question
(b) There arises an enforceable agreement between ‘A’ and ‘B’ to sell/buy the camera in question
(c) There does not arise any contract between ‘A’ and ‘B’ to sell/buy the camera in question
(d) There arises a voidable contract between ‘A’ and ‘B’ to sell/buy the camera in question

Q14. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 A contract which is duly supported by real and lawful consideration is valid notwithstanding the fact that the consideration is inadequate. The quantum of consideration is for the parties to decide at the time of making a contract, and not for the courts (to decide) when the contract is sought to be enforced. An agreement to which the consent of the promisor is freely given is not void merely because the consideration is inadequate; but the inadequacy of the consideration may be taken into account by the Court in determining the question whether the consent of the promisor was freely given.
Facts:
 ‘A’ agrees to sell his mobile phone of Rs. 20,000/- for Rs. 100/- only to ‘B’. A’s consent is freely given.
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There is a contract between ‘A’ and ‘B’
(b) There is no contract between ‘A’ and ‘B’ because consideration is not adequate
(c) There is no contract between ‘A’ and ‘B’ because a mobile phone worth Rs. 20,000/- cannot be sold for just Rs. 100/-
(d) None of the above.

Q15. Directions: Each question consists of legal propositions/principles and facts. These principles have to be applied to the given facts to arrive at the most reasonable conclusion. Assume principles to be true for the purposes of this section.

Principle:
 The consideration or object of an agreement is unlawful if it is forbidden by law. Every agreement of which the object or consideration is unlawful is void.
Facts:
 ‘X’ promises to pay ‘Y’ Rs. 50,000, if he (‘Y’) commits a crime. ‘X’ further promises to indemnify him (‘Y’) against any liability arising thereof. ‘Y’ agrees to act as per X’s promise.
Which of the following derivations is CORRECT?
(a) There is a contract between ‘X’ and ‘Y’
(b) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which can be enforced by the court of law
(c) There is an agreement between ‘X’ and ‘Y’ which cannot be enforced by the court of law
(d) There is a voidable contract between ‘X’ and ‘Y’
 
1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (c) 10. (d) 11. (b) 12. (b) 13. (c) 14. (a) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!