You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Practice Sets

CLAT Legal Aptitude Practice Sets

Q1. Affirmative action connotes
I.
measures taken by the state to help the socially disadvantaged groups.
II.
positive discrimination.
III.
strict quotas for the socially and educationally backward class in school/college admissions and jobs. Which of the above mentioned is true?
(a) I and II only.
(b) II only.
(c) I, II and III.
(d) II and III only.

Q2.
Identify the correct statement:
(a) Federalism implies a system of government which embodies a division of powers between a central and a number of regional authorities.
(b) Federalism implies a system of government which embodies a division of powers between Legislature, Executive and Judiciary.
(c) Federalism implies a system of Government which embodies Parliamentary supremacy.
(d) None of these.

Q3. Consider the following statements:
I.
In a recent Supreme Court verdict pronounced by Justice Markandeya Katju and Justice Gyan Sudha Mishra, the court upheld the constitutionality of the Haj subsidy.
II.
Muslims are not the only beneficiaries of the secular state’s generosity. Hindus have also received substantial financial support from the Government.
With reference to the statements mentioned above, which of the following is correct?
(a) I only.
(b) II only.
(c) Both I and II.
(d) Neither I nor II.

Q4.
X, a married woman, agreed to live in adultery with B and also agreed to serve him as his housekeeper. In return, B agreed to pay X Rs. 500 per month for living in adultery and Rs. 500 per month for housekeeping. The agreement is
(a) valid.
(b) void.
(c) void as to the first object but valid with respect to the second object.
(d) unlawful as being opposed to public policy.

Q5.
Ramu applied for the post of Director in an organization. The governing body of the organization passed a resolution appointing him to the post. After the meeting, one of the members of the governing body informed him privately of the resolution Subsequently, the resolution was rescinded. Ramu claims damages.
Which one of the following is the correct legal proposition in the case?
(a) Ramu cannot claim damages as he had not resigned from his existing post in anticipation of getting the appointment letter.
(b) Ramu cannot claim damages as there was no formal communication.
(c) Ramu can claim damages as governing body cannot rescind the resolution once passed.
(d) Ramu can claim damages as there was private communication.

Q6.
The Railway authorities allowed a train to be over crowded. In consequence, a legitimate passenger Mr X got his pocket picked. Choose the appropriate answer:
(a) Mr X can sue the Railway authorities for the loss suff ered.
(b) Mr X cannot sue because he had given his consent to travel in a over-crowded train.
(c) Mr X cannot sue railway authorities because there was no infringement of his legal right and mere fact that the loss was caused does not give rise to a cause of action.
(d) None of these.

Q7.
Z is carried off by a tiger. X fires at the tiger, knowing that the shot might kill Z, but with no intention to kill Z, and in good faith trying to save Z. X’s shot, however, gives Z a mortal wound. Choose the correct option –
(a) X has committed an off ence of a grievous nature.
(b) X has no moral duty to save Z therefore he can be held liable.
(c) X has not committed any off ence, as the act was in good faith and for the benefit of Z.
(d) None of the above.

Q8.
Ms. Usha wants to file a suit against Bhagyalaxmi Theatre praying for a permanent injunction (stay order) restraining the theatre from running the film named ‘Jai Santoshi Maa’. Her contention is that the film hurt her religious feelings and sentiments as Goddess Saraswati, Laxmi and Parvati were depicted asjealous and were ridiculed.
(a) She cannot file a suit because injury to religious feelings is not a legally recognized right.
(b) She cannot file a suit because the Theatre has a fundamental right to speech and expression.
(c) She can file a suit as injury to religious feelings has been legally recognized as a right (injuria sine damnum).
(d) It is a case of complete judicial discretion.

Q9.
Match schedule one and two and choose the appropriate answer. Schedule I Schedule II
i.
Concurrent list 1. Constitution of Japan
ii.
Rule of Law 2. Constitution of Ireland
iii.
Directive Principle 3. British Constitution of State Policy iv. Procedure 4. Constitution of established Australia by law i ii iii iv
(a) 1 2 3 4
(b) 2 4 3 1
(c) 1 3 4 2
(d) 4 3 2 1

Q10.
P, Q and R made a joint promise to give S, a sum of Rs. 3,000. S recovered the whole amount from P. Q was declared insolvent and can not give anything. Which statement out of the following is correct?
(a) P cannot get anything from R.
(b) P can cover Rs. 1,000 from R.
(c) P can recover Rs. 1,500 from R.
(d) can recover Rs. 2,000 from R.

Q11.
X went to Y’s house and forgot his bag which contained 1 kg sweets. Y’s children consumed the sweets. Decide the liability of Y.
(a) Y is bound to pay the price of sweets,
(b) Y is not bound to pay anything.
(c) Y is bound to pay half the price of sweets.
(d) Y would not have to pay anything because X loves Y’s children.

Q12.
Which one of the following is not correct?
(a) Freedom of speech and expression includes freedom of press.
(b) Right to life and personal liberty includes right to carry on any trade and profession.
(c) Right to equality includes the principles of natural justice.
(d) Freedom of conscience includes the wearing and carrying of kirpans by the Sikhs.

Q13.
Y makes an attempt to steal some jewels by breaking open a box and finds, after opening the box, that there is no jewel in it. Choose the appropriate answer.
(a) Y is not guilty of attempt to theft because the box was empty.
(b) Y is guilty of attempt to commit theft.
(c) Y is guilty of trespass.
(d) Y is not guilty of any off ence.

Q14.
A lady wanted to get a railway ticket but finding a crowd near the ticket window at the station, asked Raju. Who was near the window, to get a ticket for her and handed him money for the same. Raju took the money and instead of getting the ticket, ran away with it. What off ence has been committed by Raju?
(a) No off ence.
(b) Criminal breach of trust.
(c) Criminal misappropriation.
(d) Theft.

Q15.
The Right to Equality is guaranteed by
(a) Article 14 to 18.
(b) Article 14.
(c) Article 14 and 15.
(d) Article 14, 15 and 16.
 
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (a) 11. (b) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!