You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Practice Sets

CLAT Legal Aptitude Practice Sets

Q1. What is the meaning of chattel?
(a) Any property
(b) Immovable property
(c) Movable property
(d) Cattle

Q2.
In a civil suit, the person who files suit and the person against whom the suit is filed are called
(a) accused, prosecutor.
(b) accuser, defendant.
(c) appellant, respondent.
(d) plaintiff, defendant.

Q3.
In a criminal case, an accused person, who in consideration of his non- prosecution off ers to give evidence against other accused, is called
(a) accomplice.
(b) hostile witness.
(c) approver.
(d) hostile accomplice.

Q4.
The President of India is elected by an electoral college consisting of
(a) all the members of both the Houses of Parliament and all the members of all the Legislative Assemblies.
(b) all the elective members of both the Houses of Parliament and all the members of all the Legislative Assemblies.
(c) all the members of both the Houses of Parliament and all the elected members of all the Legislative Assemblies.
(d) all the elected members of both the Houses of Parliament and all the elected members of all the Legislative Assemblies.

Q5.
Which of the following is not a fundamental right?
(a) Freedom of speech
(b) Right to life
(c) Right to equality
(d) Right to work

Q6.
International Labour Organiza tion has its headquarters at
(a) The Hague.
(b) Geneva.
(c) New York.
(d) London.

Q7.
The Child Marriage Restraint Act 2006 is applicable to
(a) only Hindus.
(b) all Indians except Muslims as the minimum age of marriage among Muslim girls is puberty (beginning of menstruation) in Muslim personal law.
(c) all irrespective of religion.
(d) all except Muslim, Chris tians and Jews.

Q8.
X, a shopkeeper, leaves a sealed 5 kilogram bag of a branded wheat flour at the door of Y with a note ‘you will like this quality wheat flour and pay Rupees 100 for this bag’ without being asked to do so. Y on coming back, collects the bag from his door, opens the seal of the bag, and uses a quarter of kilogram for making chapattis (unleavened bread). But next day returns the bag. Is he bound to pay for the bag? He is
(a) not bound to pay as he did not ask the shopkeeper to deliver the bag.
(b) bound to pay as he has opened the bag.
(c) bound to pay only for the quantity used.
(d) neither bound to pay nor return the bag.

Q9.
Within the jurisdiction of which High Court does Lakshadweep fall?
(a) Bombay (now is Mumbai) High Court
(b) Kerala High Court
(c) Madras (now is Chennai) High Court
(d) Delhi High Court

Q10.
Which of the following is not the function of the International Court of Justice?
(a) It gives advisory opinion at the request of general Assembly.
(b) It gives advisory opinion at the request of Security Council.
(c) It interprets treaties when con sidering legal disputes brought before it by nations.
(d) It decides international crimes.

Q11.
Bank nationalization case relates to the nationalization of
(a) some banks by the govern ment of India after economic liberalization in 1991
(b) some banks under a law during the Prime Ministership of Mrs Indira Gandhi.
(c) all the private Indian Banks during the Prime Ministership of Narasirnha Rao.
(d) all the private Indian Banks during the Prime Ministership of Mrs Indira Gandhi.

Q12.
Which of the following is not included within the meaning of intellectual property?
(a) Patents
(b) Copyrights
(c) Trade mark
(d) Property of an intellectual

Q13.
The main aim of the competition Act 2002 is to protect the interests of
(a) the multinational corpora tion.
(b) the Indian companies.
(c) the consumers.
(d) the market.

Q14.
Which of the following judges had never been the Chairman of the Law Commission of India?
(a) Justice R. C. Lahoti
(b) Justice A. R. Lakshamanan
(c) Justice Jeevan Reddy
(d) Justice Jagannadha Rao

Q15.
Who among the following was the first chief Information Com missioner of India?
(a) Wajahat Habibullah
(b) Irfan Habib
(c) Tahir Mahmood
(d) Najma Heptullah
 
1. (c) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (d) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (d) 11. (b) 12. (d) 13. (a) 14. (a) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!