You are here
Home > Uncategorized > CLAT Legal Aptitude Last Year Questions

CLAT Legal Aptitude Last Year Questions

Q1. No one can be convicted twice the same off ence. This doctrine is called
(a) burden of proof.
(b) double conviction.
(c) double jeopardy.
(d) corpus delicti.

Q2.
A participant in commission of crime is popularly known as
(a) respondent.
(b) under-trial.
(c) defendant.
(d) accomplice.

Q3.
Which of the following is not payable to central government?
(a) Land revenue
(b) Customs duty
(c) Income tax
(d) Wealth tax

Q4.
Where sit he national judicial academy located?
(a) Kolkata
(b) Bhopal
(c) Delhi
(d) Mumbai

Q5.
Who have constitutional right to audience in all Indian courts?
(a) President
(b) Chief Justice of India
(c) Attorney General
(d) Solicitor General

Q6.
Which of the following is not included in the preamble to the constitution?
(a) Morality
(b) Justice
(c) Sovereign
(d) Socialist

Q7.
‘Court of Record’ is a court which
(a) maintains records.
(b) preserves all its records.
(c) can punish for its contempt.
(d) is competent to issue writs.

Q8.
A Judge of the Supreme Court can be removed from office only on grounds of
(a) gross inefficiency.
(b) delivering wrong judgments.
(c) senility.
(d) proven misbehavior or incapacity.

Q9.
Fiduciary relationship means a relationship based no
(a) trust.
(b) money.
(c) contract.
(d) blood relation.

Q10.
The Chairman of Tehelka Enquiry Commission is
(a) Justice Kirpal.
(b) Justice S.N. Phukan.
(c) Justice Saharia.
(d) Justice Liberhan.

Q11.
The concept of judicial review has been borrowed from the Constitution of
(a) USSR.
(b) UK.
(c) USA.
(d) Switzerland.

Q12.
Every duty enforceable by law is called
(a) accountability.
(b) obligation.
(c) burden.
(d) incidence.

Q13.
The killing of a new born child by its parents is
(a) malfeasance.
(b) infanticide.
(c) abortion.
(d) foeticide.

Q14.
Off ence of breaking a divine idol is
(a) salus populi.
(b) crime.
(c) sacrilege.
(d) blasphemy.

Q15.
A person who goes under-ground or evades the jurisdiction of the court is known as
(a) off ender.
(b) under-ground.
(c) absentee.
(d) absconder.
 
1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (b) 11. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (c) 15. (d)

Top
error: Content is protected !!