You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Quiz

CLAT GK Quiz

Q1. ‘Samjhouta Express’ runs between the railway stations of
(a) New Delhi – Wagah.
(b) New Delhi – Lahore.
(c) Amritsar – Lahore.
(d) New Delhi – Islamabad.

Q2.
Blue revolution refers to
(a) forest development.
(b) fishing.
(c) poultry farming.
(d) horticulture.

Q3.
Dr A.P.J. Abdul Kalam has been appointed as Chancellor of
(a) IIM Mumbai.
(b) IIT Kanpur.
(c) IIM Ahmedabad.
(d) IIST Thiruvananthapuram.

Q4.
In which state ‘Kanya Vidyadhan Yojna’ is operational?
(a) Andhra Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Haryana

Q5.
Who emerged the fastest woman of the world at Beijing Olympics?
(a) Sheron Sumpson
(b) Kerron Stewart
(c) Ann Fraser
(d) Elina Basiena

Q6.
Savannath grasslands are found in
(a) North America.
(b) Africa.
(c) Australia.
(d) East Asia.

Q7.
Which state has launched the ‘Arogya Sri’, a health insurance scheme for families below poverty line?
(a) Andhra Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Kerala

Q8.
The first nuclear reactor of India is named as
(a) Rohini.
(b) Vaishali.
(c) Apsara.
(d) Kamini.

Q9.
In May 2007 Air Sahara acquired by Jet Airways is being operated as a separate airline under the name of
(a) Jet Lite.
(b) Jet Sahara.
(c) Air Jet Line.
(d) Jet Sahara Lite.

Q10.
Suez Canal connects
(a) Mediterranean Sea and Red Sea.
(b) Mediterranean Sea and Black Sea.
(c) Baltic sea and Red Sea.
(d) Baltic Sea and Black Sea.

Q11.
Government has launched E-Passport Scheme and first E-Passport was issued to
(a) Mr Arjun Singh.
(b) Mrs Sonia Gandhi.
(c) Dr Manmohan Singh.
(d) Mrs Partibha Patil.

Q12.
The Hindu outfit ‘Hindraf’ has been handed in
(a) Pakistan.
(b) Thailand.
(c) Malaysia.
(d) Bangladesh.

Q13.
Which organization is headed by Indian environmentalist R.K. Pachauri, a Nobel laureate?
(a) International Environment Panel
(b) International Panel on Climate Change
(c) International Pollution Control Panel
(d) International Panel on Global Warming

Q14.
Kandhamal, the worst aff ected town by sectarian violence in September–October 2008 is situated in
(a) Orissa.
(b) Gujarat.
(c) Andhra Pradesh.
(d) Karnataka.

Q15.
World ‘No Tobacco Day’ is observed on
(a) 10th January.
(b) 1st June.
(c) 31st May.
(d) 5th March.
 
1. (b) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (c) 13. (d) 14. (a) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!