You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Questions

CLAT GK Questions

Q1. Who was the founder editor of Kesari?
(a) Lala Lajpat Rai
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Gopal Krishna Gokhle
(d) Dadabhai Naoroji

Q2.
With whose permission did the English set up their first factory at Surat?
(a) Akbar
(b) Shahjahan
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb

Q3.
The group of nations known as G-8 started as G-7. Which among the following was not one of them?
(a) Canada
(b) Italy
(c) Russia
(d) Japan

Q4.
Emperor Akbar the Great, died in the year
(a) 1505
(b) 1605
(c) 1606
(d) 1590

Q5.
What was the name of Emperor Shahjahan before he became Emperor?
(a) Kusrau
(b) Khurram
(c) Parvez
(d) Shaheryar

Q6.
Which of the following trees has medicinal value?
(a) Pine
(b) Teak
(c) Oak
(d) Neem

Q7.
Identify the main principle on which the Parliamentary system operates?
(a) Responsibility of executive to legislature
(b) Supremacy of democracy
(c) Rule of law
(d) Supremacy of the Constitu tion

Q8.
Great tennis player Bjorn Borg belongs to which country?
(a) Italy
(b) Latvia
(c) USA
(d) Sweden

Q9.
Which of the following is the national anthem of India?
(a) Vande Mataram
(b) Jana gana mana adhinayak
(c) Ye mera chaman, ye mera chaman
(d) Sare jahan se achchha

Q10.
Which country was known as sick man of Europe?
(a) Greece
(b) Latvia
(c) Turkey
(d) Austria

Q11.
In Malaysia, the word ‘bhumi putra’ refers to
(a) Malayas.
(b) Chinese.
(c) Indians.
(d) Buddhists.

Q12.
What was the real name of Munshi Premchand?
(a) Nabab Rai
(b) Dhanpat Rai
(c) Ram Chandra Srivastava
(d) Hari Shankar

Q13.
Who is the author of Old Man and the Sea?
(a) John Ruskin
(b) Raja Rao
(c) Gunter Grass
(d) Ernest Hemingway

Q14.
Prophet Mohammed was born in
(a) 570 AD
(b) 720 AD
(c) 620 AD
(d) 510 AD

Q15.
When was the First World War declared?
(a) 1914
(b) 1915
(c) 1918
(d) 1913
 
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (b) 10. (c) 11. (a) 12. (b) 13. (d) 14. (a) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!