You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Question

CLAT GK Question

Q1. 18 carat gold signifies
(a) 18 parts of gold and 82 parts of other metal.
(b) 18 parts of gold and 6 parts of other metal.
(c) 82 parts of gold and 18 parts of other metal.
(d) None of the above.

Q2.
Bali Road map adopted in December 2007 provides for
(a) fixation of Green House Gas Emission limits.
(b) launching of an adaptation fund.
(c) amendment to UN framework convention on climate change.
(d) special and diff erential treatment for developing countries.

Q3.
Special uranium, used in a nuclear reactor, is
(a) uranium freed of all impurities uranium treated with radiation.
(b) uranium mixed with radiation on climate change.
(c) uranium mixed with isotopes.
(d) uranium alloy with aluminium.

Q4.
The scientist responsible for developing atomic energy in India is _________.
(a) C.V. Raman
(b) H.J. Bhabha
(c) H.K. Sethna
(d) Vikram Surabhai

Q5.
Salwa Judum practiced in certain places in India refers to
(a) witchcraft.
(b) arming civilians to fight militants.
(c) training civilians in the use of fire arms.
(d) training civilians to be home guards.

Q6.
Indian who won Raman Magasaysay award in 2007
(a) Arun Roy
(b) P. Sainath
(c) Medha Patkar
(d) Ruth Manorama

Q7.
The person who won Jawaharlal Nehru award in 2007
(a) Lula de Silva
(b) Hugo Chavez
(c) Aung Saan Suu ki
(d) Fidel Castro

Q8.
Free Trade Area means
(a) the area where anything can be bought and sold.
(b) countries between whom trade barriers have been substantially reduced.
(c) countries which have common external tariff.
(d) countries which have common currency.

Q9.
Affirmative action in Indian context signifies
(a) providing security to weaker sections.
(b) welfare measures to alleviate the suff erings of poor people.
(c) providing positive opportunities to deprived sections.
(d) giving incentives to start industries.

Q10.
Special Economic zones are
(a) the places where industries can operate without any control.
(b) the places where in any person can start any industry.
(c) the places where industry get certain tax advantages.
(d) the places where in the national labour laws do not apply.

Q11.
Capital market means
(a) mutual funds
(b) money market
(c) securities market
(d) banking business

Q12.
From which river would the National River Project be started?
(a) Yamuna
(b) Gomati
(c) Ganga
(d) Krishna

Q13.
The Audacity of Hope is a book written by
(a) Bill Clinton.
(b) Barrack Obama.
(c) Gorge Bush.
(d) Bill Gates.

Q14.
‘WPI’ is used as an acronym for
(a) World Price Index.
(b) World Price Indicators.
(c) Wholesale Price Index.
(d) Wholesale Price Indicators.

Q15.
If the tax rate increases with the higher level of income, it shall be called
(a) progressive tax.
(b) proportional tax.
(c) lump sum tax.
(d) regressive tax.
 
1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (c) 12. (c) 13. (b) 14. (c) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!