You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Previous Year Questions

CLAT GK Previous Year Questions

Q1. In which case did the Nagpur Bench of the Bombay High Court on 14 July 2010 commuted the death sentence of six accused to rigorous life imprisonment?
(a) Khairlanji case
(b) Bhopal Gas Leak case
(c) Bhagalpur case
(d) Nithari case

Q2.
The Shunglu panel was constituted for which of the following issues?
(a) Investigate the 2G Spectrum Scam.
(b) Suggest Civil Service Reforms.
(c) Probe the Commonwealth Games Scam.
(d) Suggest reforms on center–state relation ship.

Q3.
Who was appointed as the Chairman of the National Innovation Council in August 2010?
(a) Shashi Tharoor
(b) Chetan Bhagat
(c) Arindam Chaudhury
(d) Sam Pitroda

Q4.
Name the Kenya-born political lobbyist who runs a firm called Vaishnavi Corporate Communications, and has recently been in news?
(a) Barkha Dutt
(b) Vir Sanghhvi
(c) Vina Ramani
(d) Niira Radia

Q5.
Irom Sharmila has been fasting for the last 10 years to protest against which of the following issues?
(a) Rape cases against Indian Army in Manipur.
(b) Emergency in Manipur.
(c) Prevention of Terrorism Act, 2005
(d) Application of the Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 in Manipur.

Q6.
Thein Sein is the newly-appointed President of which of the following nations?
(a) Indonesia
(b) Malaysia
(c) Myanmar
(d) Thailand

Q7.
Baglihar dam has been a matter of dispute between which nations?
(a) Bangladesh and Myanmar
(b) Myanmar and China
(c) India and China
(d) India and Pakistan

Q8.
Who is the author of the book Tinderbox – The Past and Future of Pakistan?
(a) Husain Haqqanl
(b) Yasmeen Niaz Mohiuddin
(c) Ishrat Husain
(d) M.J. Akbar

Q9.
On 25th January 2011, BJP leaders Sushma Swaraj and Arun Jaitley were prevented from entering Srinagar and unfurl the national flag. What was that Rath Yatra called?
(a) Swabhimaan Yatra
(b) Ekta Yatra
(c) Mukti Yatra
(d) Swaraj Yatra

Q10.
Who is chairing the Joint Parliamentary Committee (UPC) on the 2G Spectrum allocation issue?
(a) Murli Manohar Joshi
(b) A Raja
(c) M. Thambi Durai
(d) P.C. Chacko

Q11.
Saina Nehwal recently defeated Ji Hyun Sung of South Korea to win which of the following titles?
(a) Swiss Open Grand Prix Gold Badminton
(b) Commonwealth Games
(c) Singapore Open
(d) Hong Kong Open

Q12.
Moller Manush, the film to win the ‘Golden Peacock’ at the 41st International Film Festival of India was based on the life of which legendary 19th century folk singer and spiritual leader?
(a) Kabir
(b) Surjya Sen
(c) Kabir Suman
(d) Lalan Fakir

Q13.
Justice P.C. Phukan Commission of Inquiry was constituted to enquire into which of the following incidents?
(a) Clashes between Nagas and Lepchas in Nagaland on 14th August, 2
(b) Clashes between Bodos and Muslims in Northern Assam’s Udalguri district on 14th August 2
(c) Clashes between Assamese and Bengalis in Guwahati on 14th August 2
(d) None of the above.

Q14.
The first woman Secretary-General of SAARC is from which country?
(a) Maldives
(b) Bhutan
(c) Sri Lanka
(d) India

Q15.
Under whose premiership was the Women’s Reservations Bill (to secure quotas for women in Parliament and State legislative assemblies) first introduced in Parliament?
(a) Rajiv Gandhi
(b) H.D. Deve Gowda
(c) Atal Bihari Vajpayee
(d) Manmohan Singh
 
1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (a) 11. (a) 12. (d) 13. (d) 14. (a) 15. (b)

Top
error: Content is protected !!