You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Previous Year Questions

CLAT GK Previous Year Questions

Q1. Who was the first Attorney-General for India?
(a) CK Daphtary
(b) MC Setalvad
(c) Niren De
(d) LN Sinha

Q2.
Under the leadership of Mahatma Gandhi, the Civil Disobedience Movement, launched in 1930, started from?
(a) Sabarmati
(b) Dandi
(c) Sevagram
(d) Champaran

Q3.
Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I (Events) List II (Results) a Dandi March 1 Communal electorate b Chauri Chaura 2 Illegal manufacture of salt c Simon Commission 3 Country-wise agitation d Morley Minto Reforms 4 Withdrawal of a movement Codes:
(a) a-1; b-2; c-3; d-4
(b) a-4; b-3; c-2; d-1
(c) a-2; b-4; c-3; d-1
(d) a-1; b-4; c-3; d-2

Q4.
Which of the following planets has the maximum number of natural satellites?
(a) Earth
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Saturn

Q5.
In India, the interest rate on savings accounts in all the nationalised commercial banks is fixed by?
(a) Union Ministry of Finance
(b) Union Finance Commission
(c) Indian Banks’ Association
(d) None of the above

Q6.
Solvents are the substances used to dissolve other substances. Consider the following substances: (1) Water (2) Ether (3) Toluene (4) Chloroform (5) Ethanol Which of the above can be used as solvents?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3, 4 and 5
(d) All of these

Q7.
Viruses are parasitic, having DNA/RNA; but, they can be crystallised and lack respiration. Therefore, they are treated as:
(a) Living beings
(b) Non-living beings
(c) Both living and non-living beings
(d) None of the above

Q8.
Who is the winner of the coveted Dadasaheb Phalke Award for the year 2013?
(a) Javed Akhtar
(b) Gulzar
(c) AR Rahman
(d) Indeevar

Q9.
Who among the following has been recently appointed as brand ambassador for Central Reserve Police Force (CRPF):
(a) Aamir Khan
(b) Mahendra Singh Dhoni
(c) MC Mary Kom
(d) Sania Mirza

Q10.
Till date (2014), how many people have been awarded the Bharat Ratna Award?
(a) 40
(b) 41
(c) 42
(d) 43

Q11.
Which country Malala Yousafzai belongs to?
(a) Pakistan
(b) Afghanistan
(c) The USA
(d) England

Q12.
Who recently became the first woman chief of the State Bank of India?
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) Shubhalakshmi Panse
(c) Vijaylakshmi Iyer
(d) Chanda Kochhar

Q13.
Who is the Chairman of the 14th Finance Commission?
(a) Dr M Govinda Rao
(b) Dr Vijay Kelkar
(c) Dr YV Reddy
(d) Dr Raghuram Rajan

Q14.
The Chairperson of the Seventh Pay Commission is:
(a) Justice BN Srikrishna
(b) Justice DK Jain
(c) Justice AP Shah
(d) Justice AK Mathur

Q15.
Which one of the following is NOT correctly matched? United Nations Specialized Agency Headquarters
(a) International Civil Aviation Organization Montreal
(b) World Trade Organization Geneva
(c) United Nations Industrial Development Organization Brussels
(d) International Fund for Agricultural Development Rome
 
1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (d) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (d) 11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!