You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Practice Test

CLAT GK Practice Test

Q1. The First Five Year Plan of India was based on:
(a) John W Miller Model
(b) PC Mahalanobis Model
(c) Gadgil Yojana
(d) Herrod-Domar Model

Q2.
Which one of the following measures is NOT likely to aid in improving India’s balance of payment position?
(a) Promotion of import substitution policy
(b) Devaluation of rupee
(c) Imposition of higher tariff on imports
(d) Levying the higher duty on exports

Q3.
Find out the correct chronological sequence of the following persons’ visit to India at one time or another: (1) Fa-Hien (2) I-Tsing (Yijing) (3) Megasthanese (4) Hiuen-Tsang.
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 3, 1, 4, 2
(d) 3, 1, 2, 4

Q4.
Which was the first newspaper to be published in India?
(a) Bombay Samachar
(b) The Hindu
(c) Bengal Chronicle
(d) Bengal Gazette

Q5.
The change in the colour of stars is linked to:
(a) Variation in their surface temperature
(b) Variation in their distance from the earth
(c) Fluctuations in their composition and size
(d) Irregular absorption or scattering in earth’s atmosphere

Q6.

Which one of the following does NOT remain to be a planet now?
(a) Neptune
(b) Uranus
(c) Pluto
(d) Venus

Q7.
Who was appointed as the 23rd Governor of the Reserve Bank of India?
(a) KC Chakrabarty
(b) Urijit Patel
(c) Raghuram Rajan
(d) D Subbarao

Q8.

Which one of the following offices is held during the pleasure of the President of India?
(a) Vice-President
(b) Governor of a State
(c) Chief Justice of India
(d) Comptroller and Auditor General of India

Q9.
Who was the first winner of the prestigious Jnanpith Award?
(a) Tarasankar Bandyopadhyay
(b) Kuppali Venkatappagowda Puttappa
(c) G Sankara Kurup
(d) Umashankar Joshi

Q10.
Match List I with List II and choose the correct answer: List I List II (1) Surgery (2) Drama (3) Astronomy (4) Mathematics Codes:
(a)
Visakhadatta
(b) Varahamihira
(c) Sushruta
(d) Brahmagupta
(a) 1 3 4 2
(b) 2 1 3 4
(c) 2 3 1 4
(d) 3 4 1 2

Q11.
Who was among the following honoured with Arjun Award in Chess for the year 2013?
(a) Kavita Chahal
(b) Parimarjan Negi
(c) Ronjan Sodhi
(d) Abhijeet Gupta

Q12.
Economic growth rate projected by the IMF for India in the fiscal year 2014–15 is:
(a) 5.4 per cent
(b) 5.5 per cent
(c) 5.6 per cent
(d) 5.7 per cent

Q13.
Who was sworn in as the Prime Minister of Italy on 22nd February 2014?
(a) Oleksandr Turchynov
(b) Matteo Renzi
(c) Enrico Letta
(d) Giorgio Napolitano

Q14.

Which one of the following is the highest peacetime gallantry award of India?
(a) Param Vir Chakra
(b) Ashok Chakra
(c) Maha Vir Chakra
(d) Kirti Chakra

Q15.

Which one of the following gases is lighter than air?
(a) Carbon dioxide
(b) Chlorine
(c) Oxygen
(d) Hydrogen
 
1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (b) 15. (d)

Top
error: Content is protected !!