You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Practice Sets

CLAT GK Practice Sets

Q1. Deodhar Trophy is given for the sport of
(a) Cricket.
(b) Football.
(c) Hockey.
(d) Golf.

Q2.
Pariyar Wild-Life sanctuary is situated in the state of
(a) Tamil Nadu.
(b) Karnataka.
(c) Kerala.
(d) Andhra Pradesh.

Q3.
Nepanagar in Madhya Pradesh is known for
(a) steel mills.
(b) sugar mills.
(c) potteries.
(d) news print factory.

Q4.
Who destroyed the Somnath temple in Gujarat?
(a) Mohammed Ghouri
(b) Mahmud Ghaznavi
(c) Changhez Khan
(d) Taimur Lang

Q5.
In Cape Traflagar, the famous title of Trafalgar was fought in 1805. Where is Cape Trafalgar situated?
(a) Italy
(b) Greece
(c) Spain
(d) Portugal

Q6.
Who was recently in the news when the Supreme Court of India rejected her plea for euthanasia, but paved the way for legalization of passive euthanasia?
(a) Aruna Shanbaug
(b) Aruna Roy
(c) Mary Roy
(d) Medha Patkar

Q7.
Nagoya Protocol, signed by India on 30 October 2010 is
(a) an international treaty of bilateral investment between India and Japan.
(b) an international treaty to ensure that local produce are exploited only under license and for the common good of the mankind.
(c) an international treaty to ensure that the benefits of natural resources and their commercial derivatives are shared with local communities.
(d) None of the above.

Q8.
Julian Assange, the founder of WikiLeaks, was arrested in which of the following nations?
(a) The UK
(b) Sweden
(c) The USA
(d) Denmark

Q9.
Which of the following are the five countries that have decided to bid for 2017 World Athletics Championships?
(a) Qatar, The USA, China, Sri Lanka, and Brazil
(b) Germany, Britain, Hungary, Qatar, and Spain
(c) Germany, Qatar, India, Spain, and China
(d) Germany, Britain, China, Qatar, and Spain

Q10.
The recent Tunisian revolution is known as
(a) Orange Revolution.
(b) Jasmine Revolution.
(c) Purple Revolution.
(d) Crescent Revolution.

Q11.
The Naive and the Sentimental Novelist is a 2010 publication of Harvard University Press of which of the following authors?
(a) Orhan Pamuk
(b) J.M. Coetzie
(c) Partha Chatterjee
(d) Ben Okri

Q12.
Who replaced Lalit Modi as the IPL Chairman and Commissioner from this year’s edition of the IPL?
(a) Chirayu Amin
(b) Rajiv Shukla
(c) Ratnakar Shetty
(d) Shashank Manohar

Q13.
Which one of the following films was offi- cially selected to compete in the Uncertain Regard (A Certain Glance) category at the 2010 Cannes Film Festival?
(a) Udaan
(b) My Name is Khan
(c) Wednesday
(d) Dhobi Ghat

Q14.
Ram Kumudini Devi whose birth centenary is being celebrated in 2011, was the
(a) first woman barrister of India.
(b) first woman mayor of Hyderabad.
(c) first woman photographer in India.
(d) first woman doctor of India.

Q15.
The Supreme Court in 2010 upheld an order of the Bombay High Court to lift a four-year-old ban imposed by the Maharashtra government on publication and circulation of a controversial book, authored by American scholar James Laine. Identify the book from the following.
(a) Chatrapati Shivaji
(b) Shivaji – The Warrior King
(c) Shivaji – The Hindu King in Muslim India
(d) None of the above
 
1. (a) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (a) 9. (b) 10. (b) 11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!