You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Practice Sets

CLAT GK Practice Sets

Q1. The first Shaka king in India was
(a) Rudradaman.
(b) Menadar.
(c) Maues.
(d) Damanrudra.

Q2.
Potential energy is described by the expression
(a) PE = mgh.
(b) PE = ngh.
(c) PE = oph.
(d) PE = pph.

Q3.
Where was 16th NAM Summit held?
(a) Tehran
(b) Mehran
(c) Turban
(d) Baghdad

Q4.
Which of the following Judges of the Supreme Court of India is famously known as the ‘Green Judge’?
(a) Justice VR Krishna Iyyar
(b) Justice PN Bhagwati
(c) Justice Kuldip Singh
(d) Justice BN Kirpal

Q5.
Law Day is observed on:
(a) 26th January
(b) 26th May
(c) 15th August
(d) 26thNovember

Q6.
In which year, Defence Research & Development Organisation (DRDO) was formed by the amalgamation of the Technical Development Establishment (TDE) of the Indian Army and the Directorate of Technical Development & Production (DTDP) with the Defence Science Organisation (DSO):
(a) 1955
(b) 1958
(c) 1959
(d) 1963

Q7.
The Reserve Bank of India was established in the year:
(a) 1858
(b) 1935
(c) 1947
(d) 1950

Q8.
Lord Buddha’s image is sometimes shown with the hand gesture, called ‘Bhumisparsha Mudra’. It signifies:
(a) Buddha’s calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation.
(b) Buddha’s calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara.
(c) The gesture of debate or discussion/ argument.
(d) Both

Q9.
Which of the following statement is INCORRECT about Fundamental Duties under the Constitution of India? It shall be the duty of every citizen of India —
(a) To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India.
(b) To strive towards excellence rises in all spheres of individual and collective activity so that the nation constantly rises to higher levels of endeavour and achievement.
(c) Who is a parent or guardian to provide opportunities for education to his child or, as the case may be, ward between the age of six fourteen years.
(d) To vote in public elections.

Q10.
Which one of the following scripts of ancient India was mostly written from right to left?
(a) Nandnagari
(b) Brahmi
(c) Kharoshti
(d) Sharada

Q11.
During the time of which Mughal Emperor did the East India Company establish its first factory in India?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb

Q12.
Who, among the following, first translated the Bhagwat Gita into English?
(a) Charles Wilkins
(b) Alexander Cunningham
(c) William Jones
(d) James Prinsep

Q13.
Match List I with II and select the correct answer using the codes gives below the lists: List I (Author) List II (Work) a Devaki Nandan Khatri 1 Chandrakanta b Premchand 2 Durgeshnandini c Bankim Chandra Chattopadhyay 3 Nil Darpan 4 Seva Sadan Codes:
(a) a-4; b-3; c-1
(b) a-1; b-4; c-3
(c) a-2; b-1; c-3
(d) a-1; b-4; c-2

Q14.
Match List I with II and select the correct answer using the codes gives below the lists: List I (Person) List II (Position) a Nagendra Singh 1 Chief Election Commissioner of India b SH Kapadia 2 President of the International Court of Justice c NR Madhava Menon 3 Former Chief Justice of India d VS Sampath 4 Legal educator and Founder-Director of National Law School of India University Codes:
(a) a-2; b-3; c-1; d-4
(b) a-4; b-3; c-2; d-1
(c) a-1; b-2; c-4; d-3
(d) a-2; b-3; c-4; d-1

Q15.
Who was not a Chief Justice of India?
(a) Justice M Patanjali Sastri
(b) Justice KN Wanchoo
(c) Justice HR Khanna
(d) Justice MN Venkatachaliah
 
1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (d) 9. (d) 10. (c) 11. (b) 12. (a) 13. (d) 14. (d) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!