You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Practice Set

CLAT GK Practice Set

Q1. How many minutes for each degree of longitude does the local time of any place vary from the Greenwich time?
(a) Four minutes
(b) Two minutes
(c) Eight minutes
(d) Ten minutes

Q2.
Article 1 of Indian Constitution defines India as
(a) Federal State.
(b) Unitary State.
(c) Union of State.
(d) Quasi-Federal State.

Q3.
Which is the highest body that approves Five Year Plans in India?
(a) Parliament
(b) Planning Commission
(c) National Development Council
(d) Council of Ministers

Q4.
The economist who for the first time scientifi- cally determined national income in India.
(a) Dr D.R. Gadgil
(b) Dr V.K.R. V. Rao
(c) Dr Manmohan Singh
(d) Dr Y.V. Alagh

Q5.
Which of the following is the largest peninsula in the world?
(a) Indian peninsula
(b) Arabian peninsula
(c) Malaysian Peninsula
(d) Chinese Peninsula

Q6.
The person responsible for economic model for Indian planning is
(a) Jawaharlal Nehru.
(b) P.C. Mahalanobis.
(c) Tarlok Singh.
(d) V.T. Krishnamachari.

Q7.
Social forestry aims at
(a) ensuring fuel and forest products to weaker sections.
(b) medicinal and fruit plantation.
(c) large scale aff orestation.
(d) scientific forestry.

Q8.
The Great Barrier Reef refers to
(a) coral formation.
(b) tidal waves.
(c) hill range.
(d) man-made walls.

Q9.
A nautical mile is equal to
(a) 1825 metres.
(b) 2000 metres.
(c) 1575 metres.
(d) 2050 metres.

Q10.
Which of the following is concerned with land forms?
(a) Geology
(b) Geomorphology
(c) Ecology
(d) Geography

Q11.
The country known as the land of midnight sun is
(a) Sweden.
(b) Norway.
(c) Fialand.
(d) Denmark.

Q12.
The monk who spread Buddhism in Tibet and Far-East is
(a) Ananda.
(b) Nagarajuna.
(c) Padmasambava.
(d) Mahendra.

Q13.
TRIPs, forming part of the world trade organization is intended
(a) to provide for stronger patent protection.
(b) to promote transactional corporate interests.
(c) to harmonize IPR regime internationally.
(d) to replace World Intellectual Property Organization.

Q14.
Carbon dating method is used to determine the age of
(a) rocks.
(b) fossils.
(c) trees.
(d) ancient monuments.

Q15.
The Managing Director of Delhi Metropolitan Railway Corporation is __________
(a) the Chairman of Indian Railway Board.
(b) the Lt. Governor of Dehli.
(c) C. Sreedharan.
(d) Sheela Dikshit.
 
1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (a) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (c) 13. (c) 14. (b) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!