You are here
Home > Uncategorized > CLAT GK Last Year Questions

CLAT GK Last Year Questions

Q1. Name the scientist who is known as the father of modern genetics:
(a) Jean-Baptiste Lamarck
(b) Hugo de Vries
(c) Gregor Johann Mendel
(d) Charles Darwin

Q2.
Which year was designated by the United Nations as International Women’s Year?
(a) 1974
(b) 1975
(c) 1976
(d) 1977

Q3.
Mention the correct abbreviation for ATM:
(a) Automated Teller Machine
(b) Any Time Money
(c) All Time Money
(d) Auto-limited Teller Machine

Q4.
General Election is being held in India from 7 April to 12 May 2014 to constitute:
(a) 14th Lok Sabha
(b) 15th Lok Sabha
(c) 16th Lok Sabha
(d) 17th Lok Sabha

Q5.
Mention the name of the current Chief Justice of India:
(a) Justice Altamas Kabir
(b) Justice P Sathasivam
(c) Justice R M Lodha
(d) Justice H L Dattu

Q6.
The 9th Ministerial Conference of the WTO, held during 3 December-6 December 2013, was concluded at:
(a) Geneva, Switzerland
(b) Kaula Lumpur, Malaysia
(c) Warsaw, Poland
(d) Bali, Indonesia

Q7.
Nobel Prize in Literature for the year 2013 was awarded to:
(a) Mo Yan
(b) James E Rothman
(c) Lars Peter Hansen
(d) Alice Munro

Q8.
Which one of the following satellites was successfully launched by the ISRO’s Polar satellite Launch Vehicle (PSLV-C24) on 4th April 2014?
(a) IRNSS-1B
(b) GSAT-14
(c) INSAT-3D
(d) SARAL

Q9.
Attukal Pongal festival, which is figured in Guinness Book of World Records is celebrated in
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Telangana
(d) Goa

Q10.
In February 2015, which Indian Cricket legend has been inducted into the ICC Hall of Fame?
(a) Rahul Dravid
(b) Anil Kumble
(c) Sachin Tendulkar
(d) Mohammad Azharuddin

Q11.
Which of the following Acts formally introduced the principle of elections for the first time?
(a) The Indian Council Act, 1909
(b) The Government of India Act, 1919
(c) The Government of India Act, 1935
(d) India’s Independence Act, 1947

Q12.
IRCTC has recently launched a new service called ‘RuPay Prepaid Cards’ which enables passengers to book their tickets, do shopping and pay service bills online. This service was launched in collaboration with which bank?
(a) Union Bank of India
(b) State Bank of India
(c) ICICI Bank
(d) Bharatiya Mahila Bank

Q13.
Garuda Shakti-III is the military exercise between India and which country?
(a) Nepal
(b) Russia
(c) Indonesia
(d) China

Q14.
Match List-I with List-II and select the best option using the code given below the lists: List-I (Organization/Centers) List-II (Locations) A. High Altitude Warfare School 1. Chennnai B. Indian Air force Training Center 2. Gulmarg C. National Defense College 3. New Delhi D. Institute of National Integration 4. Pune
(a) A–2, B-1, C–3, D–4
(b) A–1, B–2, C–3, D–4
(c) A–1, B–2, C–4, D–3
(d) A–2, B–1, C–4, D–3

Q15.
Name India’s Beyond Visual Range (BVR) Air-to-Air missile which was successfully test fired on 19 March 2015 from a Sukhoi-30 fighter aircraft?
(a) Astra
(b) K–100
(c) Mitra
(d) Tejas
 
1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (b) 11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (a)

Top
error: Content is protected !!