You are here
Home > Uncategorized > CLAT General Knowledge Questions

CLAT General Knowledge Questions

Q1. Supreme Court recently declared ‘Salva Jiidum’ unconstitutional. What is ‘Salva Judam’?
(a) A terrorist outfit.
(b) An armed civilian group formed to combat Maoists.
(c) A money-chain business.
(d) Custom of killing a girl for inter-caste marriage in the name of honour.

Q2.
As per the Indian Union Budget of 2012–13, the income-tax exemption limit for persons below 65 years of age is
(a) Rs. 1,75,000.
(b) Rs. 2,00,000.
(c) Rs. 2,50,000.
(d) Rs. 1,90,000.

Q3.
The U N Climate Change Conference 2011 was held in
(a) New Delhi.
(b) Doha.
(c) Durban.
(d) Geneva.

Q4.
Who said that, ‘Man is a social animal’?
(a) Socrates
(b) Aristotle
(c) Kahn
(d) Plato

Q5.
World Computer Literacy day is celebrated on
(a) 14th November
(b) 3rd November
(c) 2nd December
(d) 5th July

Q6.
Whose teaching inspired the French Revolution?
(a) Rousseau
(b) Locke
(c) Hegel
(d) Wanner

Q7.
The II Africa–India Summit was held in May 2011 in
(a) New Delhi.
(b) Lagos.
(c) Nairobi.
(d) Addis Ababa.

Q8.
The famous Akshardham temple is situated in the city of
(a) Jamnagar.
(b) Gandhinagar.
(c) Jammu.
(d) Madurai.

Q9.
Who out of the following was the recipient of Dhyan Chand award in 2011?
(a) Satish Pillai
(b) Hukam Singh
(c) Sabbir Ali
(d) Mukh Bain Singh

Q10.
Name the annual fair of Rajasthan that is famous for its camel trading event.
(a) Maru Mela.
(b) Pushkar Mela.
(c) Suraj Kund Mela.
(d) Sonepur Mela.

Q11.
The 38th G-8 summit will be held in 2012 in
(a) USA.
(b) UK.
(c) Germany.
(d) Canada.

Q12.
Who was awarded the Nobel Prize for literature in 2011?
(a) Paul Lauterbur
(b) Bill Clinton
(c) Thomas Transtromer
(d) Shirin Ebadi

Q13.
Who was awarded the UNESCO King Sejong Literacy Prize in 2011?
(a) Nelson Mandela
(b) National Literacy Service, Burundi
(c) Medha Patkar
(d) National Literacy Mission, India

Q14.
December 10 is observed as
(a) World Health Day.
(b) UN Day.
(c) Red Cross Day.
(d) Human Rights Day.

Q15.
Which is the largest gland in human body?
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Thyroid
(d) Pituitary
 
1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (b) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (b)

Top
error: Content is protected !!