You are here
Home > Uncategorized > CLAT General Knowledge Previous Year Questions

CLAT General Knowledge Previous Year Questions

Q1. Vishwanathan Anand retained the World Chess Championship in 2012 by defeating Boris Gelfand. Mr Gelfand belongs to
(a) Israel.
(b) Russia.
(c) Poland.
(d) USA.

Q2.
Kapilvastu Relics (fragments of Lord Buddha’s bone), for the second time recently travelled from India to
(a) China.
(b) Sri Lanka.
(c) Myanmar.
(d) Japan.

Q3.
Dr Norman Borlaugh is famous as father of the Green Revolution in 1960s. His initial goal was to create varieties of wheat adapted to the climate of
(a) Mexico.
(b) India.
(c) USA.
(d) China.

Q4.
A feature ‘Bluetooth’ now common in mobile phones, gets its name from a
(a) Chinese 10th century king.
(b) UK software company.
(c) Greek goddess.
(d) Danish 10th century king.

Q5.
Which pair of states does not touch each other?
(a) Meghalaya, Manipur
(b) Chhattisgarh, U.P.
(c) Rajasthan, Punjab
(d) J.K., H.P.

Q6.
Baglihar dam, is constructed on river
(a) Ravi.
(b) Chonab.
(c) Indus.
(d) Sutloj.

Q7.
Navjivan Trust was instituted with the objectives of propagating peaceful means of attaining third Swaraj, by
(a) Mohan Das Karam Chand Gandhi.
(b) Lala Lajpat Rai.
(c) Bal Gangadhar Tilak.
(d) Dr Ambedkar.

Q8.
World Cup Football 2014 and Olympics 2016 will be held in
(a) USA.
(b) Brazil.
(c) Russia.
(d) South Africa.

Q9.
In 2012–13, India’s target is to restrict the fiscal deficit to x% of the GDP, where x is
(a) 10.
(b) 8.3.
(c) 15.
(d) 5.1.

Q10.
POSCO steel project to come up but being strongly protested by the people is located in
(a) Chattisgarh.
(b) Jharkhand.
(c) Odisha.
(d) Andhra Pradesh.

Q11.
Bharat Ratna and Padma awards in our country were instituted in the year
(a) 1952.
(b) 1954.
(c) 1962.
(d) 1964.

Q12.
Who was crowned the Miss World 2012 on 18th August 2012?
(a) Ms Jessica Kahawaty
(b) Ms Wenxia Yu
(c) Ms Vanya Mishra
(d) Ms Sophie Moulds

Q13.
Vishwaroopam is a 2013 Tamil spy thriller film written, directed and co-produced by _______ who also enacts the lead role.
(a) Prakash Raj
(b) Rajni Kant
(c) Kamal Haasan
(d) Chiranjeevi

Q14.
Vijay Kumar, who clinched a silver medal in London Olympics in 2012 is associated with
(a) boxing.
(b) shooting.
(c) weight lifting.
(d) wrestling.

Q15.
Sushil Kumar who won a silver medal in London Olympics in 2012 is associated with
(a) shooting.
(b) boxing.
(c) wrestling.
(d) weight lifting.
 
1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (b) 12. (b) 13. (c) 14. (b) 15. (c)

Top
error: Content is protected !!