You are here
Home > Uncategorized > CLAT General Knowledge Practice Sets

CLAT General Knowledge Practice Sets

Q1. Greece and Turkey are working to resolve their dispute over sovereignty and related rights in the area of which sea?
(a) Black Sea
(b) Sea of Marma
(c) Aegean Sea
(d) Mediterranean Sea

Q2.
Name the Indian industrialist on whose 175th birth anniversary, Union government launched the commemorative stamp on 6 January 2015?
(a) G D Birla
(b) T V Sundaram Iyengar
(c) Kasturbhai Lalbhai
(d) Jamsetji Nusserwanji Tata

Q3.

Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Kunal Bahl & Rohit Bansal – Snapdeal
(b) Sachin Bansal & Binny Bansal – Red Bus
(c) Deepinder Goyal & Pankaj Chaddah – Zomato
(d) Bhavish Aggarwal & Ankit Bhati – Ola Cab

Q4.
Which state is to host the 36th National Games in 2016?
(a) Karnataka
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Telangana

Q5.
Project Varsha, India’s new naval base under construction, is near which of the following cities?
(a) Kochi
(b) Karwar
(c) Visakhapatnam
(d) Chennai

Q6.
Young Indian shuttler K. Srikanth on 15 March 2015 won which of the following major badminton championship?
(a) China Grand Prix Gold
(b) Australian Grand Prix Gold
(c) Swiss Grand Prix Gold
(d) Indonesian Grand Prix Gold

Q7.
What is the name given to the dedicated TV channel for farmers that was announced in the Union Budget for 2014–15 and Rs. 100 crore was set aside for its establishment?
(a) Kisan
(b) Farmers Show
(c) Krishi Channel
(d) None of the above

Q8.
The ‘Friends for Life’ – an elephant conservation project has been launched by World Wide Fund for Nature India and ………………..
(a) Aditya Birla Group
(b) Muthoot Group
(c) Manapuram Group
(d) Reliance Ltd

Q9.
The National Industrial Corridor (NIC) that was proposed to be established in the Union Budget of 2014–15, will have its headquarters at which city?
(a) Pune
(b) Bhubaneswar
(c) Bangalore
(d) Hyderabad

Q10.
President Paranab Mukherjee on 6 January 2015 signed the ordinance to amend Citizenship Act, 1955. Which of the statements in this regard is/are right?
I.
The ordinance exempts Person of Indian Origin (PIO) from appearing before the local police station on every visit.
II.
It replaced the clause that says foreigners marrying Indians must continuously stay in the country for a period of six months before they get an Indian citizenship
(a) I only
(b) II only
(c) Both I and II
(d) Neither I nor II

Q11.
Name the renowned Indian ecologist who has been chosen for the prestigious 2015 Tyler Prize for Environmental Achievement on 23 March 2015?
(a) MS Swaminathan
(b) Kasthuri Rangan
(c) Jayaram Ramesh
(d) Madhav Gadgil

Q12.
How much Foreign Direct Investment (FDI) in country’s defence sector was proposed in the Union Budget 2014–15 presented on 10 July 2014?
(a) 51%
(b) 49%
(c) 29%
(d) 10%

Q13.
The protein CA-125 (Cancer Antigen-125) is used as biomarker
for detection of which type of cancer?
(a) Ovarian cancer
(b) Bone cancer
(c) Lung cancer
(d) Oral cancer
Instructions: Each question contains some basic principle and fact situation in which these basic principles have to be applied. A list of probable decision and reasons are given. You have to choose a decision with reason. Principles: 1. On the death of husband, the widow shall inherit the property of her deceased husband along with children equally. 2. A widow can not claim the property of the deceased if on the date when the question of succession opens, she has remarried. 3. A female acquiring property in any way has the absolute title to the property. Apply the above three principles and decide the case of the following fact situation: Facts: When Sudhir died, he had 1/3rd share of the family property, which the three brothers Rudhir, Sudhir and Yasu inherited from father, B. Sudhir died on September 23rd 2006 without having any issue. The widow of Sudhir, Ms Win remarried on January 1, 2007. Rudhir and Yasu refused ‘win’ the share from Sudhir’s portion when Win claimed the entire property belonging to Sudhir on January 30, 2007. Select your decision from the possible decisions given in list I and the appropriate reason from the indicated reason given in list II given below: List I—Decisions: (a) Win cannot inherit the property of Sudhir. (b) Win can inherit the property of Sudhir. List II—Reasons: (i) Win does not belong to the family. (ii) Win was remarried. (iii) Her claim was on the date of Sudhir’s death. (iv) Her claim was subitted after she was remarried.

Q14. Your decision and reason:
(a) (a) (i) (b) (a) (ii) (c) (a) (iii) (d) (a) (iv)
Instructions: Each question contains some basic principle and fact situation in which these basic principles have to be applied. A list of probable decision and reasons are given. You have to choose a decision with reason. Principles: 1. If a person commits an act by which death is caused to another person and the act is done with the intention of causing death, that person is liable for murder. 2. A person has a right of self defence to the extent of causing death to another provided he apprehends death by the act of the latter. Facts: Shuva went to a hardware shop owned by Anup. Bargaining on some item led to altercation between the two and Shuva picked up a sharp object and hit at Anup. When Anup started bleeding, his wife Maridula intervened and she was also hit by Shuva and she became unconscious. Finding himself totally cornered, Anup delivered a severe blow to Shuva with a sharp object. Shuva died instantly. Possible decisions:(a) Anup murdered shuva. (b) Anup killed Shuva with the intention of killing to save himself and his wife. (c) Anup killed Shuva without any intention to do so just to save himself and his wife probable reasons for the decision. (i) If a person kills another instantly on the spot, the intention to kill is obvious. (ii) Anup used force apprehending death of himself and his wife. (iii) Anup used disproportionate force. (iv) There was nothing to show that Shuva wanted to kill Anup or his wife.

Q15. Your decision with the reason:
(a) (a) (i) (b) (a) (ii) (c) (a) (iii) (d) (a) (iv)
 1. (c) 2. (d) 3. (b) 4. (b) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (c)
Instructions: Each question contains some basic principle and fact situation in which these basic principles have to be applied. A list of probable decision and reasons are given. You have to choose a decision with reason. Principles: 1. Consumable goods which are not fit for consumption are not marketable 2. A consumer shall not suff er on account of unmarketable goods 3. A seller is liable for knowingly selling unmarketable goods 4. A manufacturer shall be liable for the quality of his products Facts: Ram bought a Coca Cola bottle from Shama’s shop. Back at home, the server opened the bottle an poured the drink the into the glasses drinking. He felt irritation in his throat, immediately, Ram and Tom took the sample to test and found nitric acid in the content. Ram filed a suit against Shama, Coca Cola company and the bottler, Kishan and Co. Suggested decisions: (a) Ram cannot get compensation. (b) Tom can get compensation. (c) Both ram and tom can get compensation. Suggested reasons: (i) Shama did not know the contents of sealed bottle. (ii) Ram did not actually suff er though he bought the bottle. (iii) Tom did not buy the bottle. (iv) Coca Cola company is responsible since it supplied the concentrate. (v) Kishen & Co, is responsible since it added water, sugar, etc, and sealed the bottle. (vi) Shama is responsible for selling the defective product.


Top
error: Content is protected !!