TET English Language Set

Directions (Q. Nos. 1-7) : Read the passage carefully and answer the questions that follow by Choosing the best alternative. What’s the computer’s mother tongue? Which language does the computer speak? Compuspeak. What is a conglomeration of computer languages called? Computoweres of Babe Witticisms apart, we do need to communicate with computers. When the Pentagon wanted a new computer language that could do most of the routine jobs with ease, it made its scientists look at more than 150 different computer languages that existed in the United States. After a few months of intensive testing of most of the available languages, American scientists decided that none of them was suitable for the job. So the US Department of Defense invented yet another language, making it about the 151st. It then went about searching for a name for the language. That was not easy either. After going through more than 200 suggested names, the DoD didn’t find anything “precise enough”. SoS a new female name was picked and the newest computer language was called ADA. Lady Augusta Ada Lovelace could be considered the world’s first computer programmer, the first software specialist. She was Lord Byron’s daughter and the chief inspiration for the world’s first computer engineer, the father of the computer, Charles Stanley Babbage. ADA, the language is quite tough, complex and highly detailed piece of software and is being adopted so much of the Western World’s military and space applications. ADA can work with multiple parameters at one time, is quick, efficient and precise. But the nonmilitary world does not exactly need ADA to carry on its business. There are about a dozen other more popular language that fit the bill very well. Though almost all of them seem quite tough, complex and cumbersome to work on and write with at first sight, they are not tougher than learning a new foreign language and seem relatively simple once one has a hang of them.
1. After whom, according to the passage, was ADA named?
(a) Lord Byro (b) Stanley Babbage
(c) Augusta Lovelace (d) Pentagon
Ans : (c)


2. Why did the Pentagon want a new computer language?
(a) To launch simple defense operations
(b) To execute routine tasks
(c) To maintain their schedules
(d) All of the above
Ans : (b)


3. Why did the DoD find it difficult to choose a name for their new computer language?
(a) No name seemed precise
(b) Every name had been already used
(c) They did not have any repository of the available names
(d) They were unable to get approval of the president for the chosen names
Ans : (a)


4. Why have European militaries adopted ADA?
(a) Is easy and simple to use
(b) They are under agreement with the US
(c) Can work on many parameters at a time
(d) All of the above
Ans : (c)


5. Why does the civilian world not need ADA?
(a) Other languages are relatively simple
(b) Other languages are economical
(c) Other languages are less complex
(d) All of the above
Ans : (d)


6. Identify the world closest in meaning to the word ‘Precise’
(a) defined (b) permissive
(c) mild (d) diffused
Ans : (a)


7. Identify the word opposite in meaning to the word “Cumbersome”
(a) awkward (b) bulky
(c) manageable (d) unwieldy
Ans : (c)


Directions (Q. Nos. 8-15) Read the passage carefully and answer the questions that follow by choosing the best alternative. What is the future which awaits our children? The underlying assumption of the question that Indian children have a common future is itself dubious. It can legitimately be asked whether a student who is well fed, attending a boarding school in the salubrious climate of the hills and learning to use computers has any future in common with a malnourished child who goes to a school with no blackboards, if indeed he does go to school. The latter may have no worthwhile future at all. And it might be worthwhile to analyze the significance of this marginalization of more than seventy five percent of the children of this country. The failure to provide an infrastructure for primary education in the villages of India more than 60 years after independence is in sharp contrast with the sophisticated institutions, for technical institutes of higher education are funded by the government, which essentially means that the money to support them comes from taxes. And since indirect taxation forms a substantial part of the taxes collected by the government, the financial burden is borne by all the people. L K Jha put it graphically when he observed that 25 paise of every rupee spent on education an IIT student comes from the pockets of men and women whose children may never enter a proper classroom.
8. The author is trying to highlight which of the following
(a) the greatness of L K Jha
(b) need to have common future for Indian children
(c) need of sophisticated education for rural poor
(d) faulty system of direct taxes
Ans : (b)


9. What seems to be likely answer of the author to the question posed by him in the first sentence of the passage?
I. There is no common future for the Indian children. II. The future is worthwhile for majority of Indian children. III. The majority may never enter a proper classroom.
(a) Only I (b) Only II
(c) Only III (d) Both I and II
Ans : (a)


10. Which of the following pairs have been termed as ‘sharp contrast’ by the author?
I. Infrastructure for technical education. II. Lack of infrastructure for rural primary schools. III. Twenty five paise of every rupee earned by government is spent on education. IV. The financial burden of higher technical education is borne by all people.
(a) II and IV (b) II and III
(c) III and IV (d) I and II
Ans : (d)


11. According to the author, who among the following does not have a hopeful and a prosperous future?
I. All students from technical institutes. II. All students financially supported by the government.
(a) Only I (b) Only II
(c) Both I and II (d) Neither I nor II
Ans : (d)


12. Which of the following statements is not true?
I. The author welcomes Government’s initiative on primary education. II. 75% of the children have a bright future. III. 25% cost of education a technocrat comes from poor people.
(a) Only I (b) Only II
(c) Only III (d) I and II
Ans : (b)


13. Identify the word closest in meaning to the word “Dubious”.
(a) Unarguable (b) Uncertain
(c) Undoubted (d) Undeniable
Ans : (b)


14. Identify the word opposite in meaning to the word “Sophisticated.”
(a) Complicated (b) Stylish
(c) Difficult (d) Facile
Ans : (d)


15. What is the major concern reflected in the passage?
(a) The gap between different sections in Indian society is increasing.
(b) Indian children do not enjoy common future.
(c) Both (a) and (b)
(d) Only (b)
Ans : (c)


16. Language acquisition occurs only when
(a) the child is taught the rules of grammar
(b) the child is given a reward
(c) the child has exposure to the language
(d) the child absorbs the language without conscious attention
Ans : (c)


17. Correct the pronunciation of individual sounds is related to
(a) accuracy
(b) fluency
(c) both accuracy and fluency
(d) neither accuracy nor fluency
Ans : (c)


18. For teaching grammar, the best grammar that a teacher can use is
(a) traditional grammar
(b) modern grammar
(c) pedagogic grammar
(d) no grammar is needed
Ans : (c)


19. Organization of arguments and ideas in paragraphs is an important aspect of
(a) writing essays
(b) writing memos
(c) writing stories
(d) writing personal letters
Ans : (a)


20. When a child is asked to recite a poem, it can help the teacher to test
(a) knowledge of literature
(b) proficiency in speaking
(c) acting talent
(d) comprehension
Ans : (b)


21. One of the principles of materials preparation for language learning is that
(a) complex materials should be chosen
(b) grading of materials should be done
(c) any kind of material can be chosen
(d) a small amount of material should be introduced
Ans : (d)


22. The structure ‘He goes to school’ it is often produced by learners due to
(a) failure of intelligence
(b) mother tongue interference
(c) over generalization of rules
(d) wrong teaching
Ans : (b)


23. A test of listening comprehension is a test of
(a) receptive skill (b) productive skill
(c) hearing ability (d) phonology
Ans : (a)


24. Mother-tongue influence can be effectively minimized in the classroom by
(a) using the mother-tongue more often
(b) giving examples from the mother tongue
(c) giving a lot of exposure in the target language
(d) giving inputs from the target language in a simple, graded manner
Ans : (d)


25. A test which is administered at the end of a language course is
(a) diagnostic test (b) placement test
(c) achievement test (d) memory test
Ans : (c)


26. ‘Interactive’ listening is
(a) listening and responding
(b) listening for mood and tone
(c) listening for word stress and emphasis
(d) listening for finding out speaker’s attitude
Ans : (a)


27. Which of the following is an incorrect assumption in language teaching?
(a) Learners acquire language by trying to use it in real situations
(b) Learner’s first language plays an important role in learning
(c) Language teaching should have a focus in communicative activities
(d) Language teaching should give importance to writing rather than speech
Ans : (d)


28. Reading skills can be developed best by
(a) writing answers to questions on the text
(b) focusing on the use of words from context in the text
(c) doing vocabulary exercises
(d) doing quizzes and playing word games
Ans : (b)


29. ‘Brainstorming’ means
(a) to collect all kinds of ideas on a topic
(b) to do some mental exercises
(c) to make efforts to understand something
(d) to give some kind of stimulus to the brain
Ans : (b)


30. Practice of grammatical structures in a controlled manner can be done by
(a) correcting wrong sentences produced by learners
(b) gap-filling grammar exercises
(c) writing paragraphs and essays
(d) explaining the use of particular structures
Ans : (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *