TET English Language Set

Directions : (Q. Nos. 1-7) Read the passage carefully and answer the question that follow by choosing the best alternative. In these times of worldwide skyrocketing energy costs, experts are turning to perhaps the only energy source that is still immune to price fluctuations: the Sun. Economic necessity appears to be largely responsible for the rapidly growing acceptance of solar heat as an alternative source. Electricity has been a clean and versatile form of energy that continues to grow in importance for lighting, heating and cooking, and for powering our increasingly automated and computerized society. The demand for electricity is expected to grow more in future than the average trend in the past. A mix of energy sources is required as hedge against shortages in any one area, and the electricity supply companies are taking second look at renewable generating technologies, particularly those based in the sun. Every 15 minutes, the Sun delivers to Earth radiant energy to meet all mankind’s power needs for a full year. But harnessing this energy is complicated by two properties of Sunlight: its diffuseness and it’s variability with time of day, season and weather conditions. These factors pose formidable technical challenges for the efficient conversion of solar radiation into bulk, utility grade electric power. Nevertheless, solar technologies are attractive to utilities because they are environmentfriendly and offer a low regulatory risk, limited capital risk and less lead time.
1. Why are experts, according to the passage, looking at the Sun as an energy source?
(a) Due to depletion of other sources of energy
(b) As other energy forms pollute the environment
(c) Increasing costs of other sources
(d) All of the above
Ans : (c)


2. Experts are impressed with the solar energy technologies because
(a) of them being good for the environment
(b) they required less investment
(c) they can be employed in quick time
(d) All of the above
Ans : (d)


3. Why is sun such an important source of alternative energy?
(a) It is available free of cost
(b) It is available everywhere in the world
(c) It can satisfy human energy requirements alone if tapped properly
(d) All of the above
Ans : (c)


4. What is major difficulty in employing solar energy?
(a) Fluctuations in weather
(b) By nature Sunlight is diffuse
(c) Sunlight varies from time to time
(d) All of the above
Ans : (d)


5. Why are power generating companies looking at mix energy options?
(a) The sources of energy are getting scare but demand is increasing
(b) Government is controlling prices of electricity
(c) Alternative sources of energy are available free and without regulations
(d) All of the above
Ans : (a)


6. Identify the word closest in meaning to the word “Versatile”.
(a) Limited (b) Resourceful
(c) Permanent (d) Invariable
Ans : (b)


7. Identify the word opposite in meaning to the word ‘Formidable’.
(a) Alarming (b) Frightening
(c) Terrible (d) Insignificant
Ans : (d)


Directions: (Q. Nos. 8-15) Read the passage carefully and answer the question that follow by choosing the best alternative. The political system always dominates the entire social scene; and hence those who wield political power are generally able to control all the different social subsystems and manipulate them to their own advantage. The social groups in power therefore have always manipulated the education systems, especially when these happen to depend upon the state for their very existence to strengthen and perpetuate their own privileged position. But herein lies a contradiction. For the very realization of their selfish ends, the social groups in power are compelled to extend the benefits of these educational systems to the under privileged groups also. The inevitable task is generally performed with three precautions abundantly taken care of; One, the privileged groups continue to be the principal beneficiaries of the educational system, dominate the higher stages of education or the lead core of prestigious and quality institution or the most useful of courses, so as to safeguard their dominant position of leadership in all walks of life; Second, the system is so operated that under-privileged groups can utilize it only marginally in real terms and the bulk of them become either dropouts of push outs and get reconciled to their own interior status in society, Third, the few from the weaker section that survive and succeed in spite of all the handicaps are generally coopted within the system to prevent dissatisfaction.
8. Who, according to the passage, can manipulate the system to their advantage?
(a) Social activists
(b) Popular people
(c) Politically powerful people
(d) All of the above
Ans : (c)


9. How do socially powerful people try to maintain their privileged position?
(a) By maintaining control over political systems
(b) By maintaining control over social systems
(c) By maintaining control over education systems
(d) All of the above
Ans : (c)


10. Why underprivileged sections have to reconcile to their inferior status?
(a) They are unable to effectively utilize the education system
(b) They have no interest in the system
(c) They are illiterate
(d) All of the above
Ans : (a)


11. Which is the best Exp. as to why the few from the weaker section that survive and succeed in spite of all the handicaps are generally co-opted within the system?
(a) To prevent the revolt in the society
(b) To satisfy their instinct
(c) To argument the position of the privileged class
(d) All of the above
Ans : (a)


12. Which system, according to the passage, dominates the social system?
(a) Political system (b) Education system
(c) Caste system (d) Monetary system
Ans : (a)


13. Identify the word closest in meaning to the word ‘Perpetuate’.
(a) abort (b) ruin
(c) continue (d) omit
Ans : (c)


14. Identify the word opposite in meaning to the word ‘Prestigious’.
(a) Obscure (b) Influential
(c) Esteemed (d) Impressive
Ans : (a)


15. What is the major idea reflected in the passage?
(a) Powerful people are unable to fully control the system
(b) Major benefits have been snatched by the underprivileged
(c) Both (a) and (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Ans : (d)


16. While writing a notice, the writer should prefer
(a) active voice (b) passive voice
(c) any voice (d) None of these
Ans : (b)


17. Where will you add disclosures in a letter?
(a) Below the signature and the right side margin
(b) Below the signature and the left side margin
(c) Above the signature and the right side margin
(d) Any of the above
Ans : (b)


18. ‘Phonetics’ is basically associated with
(a) sounds (b) sentences
(c) grammar (d) All of these
Ans : (a)


19. Remedial teaching
(a) fills the gap that creeps into a pupil’s learning
(b) rectifies the concepts which have been misunderstood
(c) helps in retaining homogeneity in the class
(d) All of the above
Ans : (d)


20. Learning a language is a
(a) gradual process
(b) fast process
(c) instant process
(d) all inclusive process
Ans : (d)


21. Study of meaning in a language is known as
(a) syntax (b) semantics
(c) morphology (d) linguistics
Ans : (b)


22. ‘Register’ is
(a) variety of language according to region in a particular country
(b) variety of language according to countries
(c) Either (a) or (b)
(d) Neither (a) nor (b)
Ans : (d)


23. /m/ sound in the word ‘make’ is
(a) labio-dental (b) dental
(c) bilabial (d) alveolar
Ans : (c)


24. Which of the following organs of speech is also known as ‘Velum’?
(a) Hard palate (b) Voice box
(c) Alveolar ridge (d) Soft palate
Ans : (d)


25. The major difference between an ‘Article’ and ‘Speech’ is
(a) speech is more formal
(b) speech is more informal
(c) speech if more descriptive
(d) All of the above
Ans : (a)


26. Communicative Language Teaching replaced basically
(a) Natural Language Processing
(b) Structural Teaching
(c) Situational Language Teaching
(d) Motivational Teaching
Ans : (c)


27. Find the word nearest in meaning to ‘Remorse’.
(a) Obdurate (b) Hard
(c) Penitent (d) None of these
Ans : (c)


28. Find the word opposite in meaning to ‘Insipid’.
(a) Implantable (b) Bland
(c) Tame (d) Savory
Ans : (d)


29. Identify the correct passive voice of the sentence: Obey me.
(a) I should be obeyed
(b) Let I be obeyed
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans : (c)


30. Find the appropriate preposition to fill in the sentence: She lives ……………Mumbai.
(a) at (b) in
(c) into (d) on
Ans : (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *