TET English Language Set

1. Audio-lingual drills are useful for developing learners
(a) reading skills (b) writing skills
(c) speaking skills (d) listening skills
Ans : (c)


2. Skimming, a reading activity, is closely associated with
(a) speed
(b) accuracy
(c) coding
(d) reading aloud
Ans : (a)


3. Through silent reading, the learners may acquire mastery over
(a) vocabulary
(b) grammar
(c) speaking skills
(d) writing skills
Ans : (a)


4. If a student does not take interest in learning English the teacher should
(a) call his/her parents
(b) convince him/her of the importance of learning English
(c) do action research to know his/her problem
(d) ask him/her to focus more on other subjects which interest him/her
Ans : (c)


5. Providing children the opportunity to play with clay will
(a) build fine motor skills specially of the fingers and thumbs useful for free handwriting
(b) encourage play with no other objective
(c) please them and make them happy
(d) engage them to avoid any nuisance on their part
Ans : (a)


6. Guides reading is preferable only when the learners
(a) have some basic knowledge of the spoken language
(b) are familiar with the alphabet
(c) are socialized
(d) start coming to school
Ans : (a)


7. A good speaking activity is the one where
(a) mother-tongue is frequently used
(b) participation is uneven
(c) learners talk more
(d) teachers talk more
Ans : (c)


8. Multilingualism may be a/an …………to learning second language.
(a) barrier
(b) evaluation process
(c) device
(d) resource
Ans : (b)


9. In order to improve the learners’ pronunciation, a teacher best needs to
(a) use recorded model of sounds
(b) show the documentary films of the target language
(c) ask them to read more
(d) do pronunciation drill
Ans : (d)


10. Language acquisition means
(a) knowing about a language
(b) an unconscious process that occurs when language is used in real conversation
(c) learning the rules of a language
(d) formal way of learning a language
Ans : (b)


11. Which one of the following is not a language component?
(a) Vocabulary
(b) Structure
(c) Sound
(d) Script
Ans : (d)


12. When a child commits frequent mistakes in spellings, the teacher should better
(a) use dictation as a teaching aid
(b) ask the child to learn the spellings
(c) initiate pronunciation drill in the classroom
(d) promote reading habits
Ans : (a)


13. Which approach/method to teaching English discourages the use of mother tongue?
(a) Communicative
(b) Structural
(c) Direct
(d) Situational
Ans : (c)


14. According to the Constitution of India, English is a/an
(a) official language
(b) link language
(c) window language
(d) associate-official language
Ans : (d)


15. Formative assessment and evaluation focus on ……… of learning.
(a) only process
(b) only product
(c) both process and product
(d) None of the above
Ans : (b)


Directions (Q. Nos. 16-25) Fill in each of the blanks with a suitable word choosing from the alternative given below. 16. The sentence ‘I don’t know what he said,’ is …..
(a) compound
(b) complex
(c) simple
(d) None of these
Ans : (b)


17. I look forward to ……….such cooperation in future too.
(a) get
(b) to get
(c) getting
(d) to have got
Ans : (c)


18. ……….1000 species of fish have been identified.
(a) As many as
(b) As many
(c) As much as
(d) Much as
Ans : (a)


19. One who feels at home in every country is called ………
(a) metropolitan
(b) citizen
(c) denizen
(d) cosmopolitan
Ans : (d)


20. No sooner ……….. she wind the boy that it started dancing.
(a) did (b) does
(c) has (d) had
Ans : (a)


21. The opposite of the word ‘dull’ is ……….
(a) clever (b) coloured
(c) bright (d) youthful
Ans : (c)


22. Since the principal was on leave, the meeting had been ……….
(a) put off
(b) put up
(c) put down
(d) put in
Ans : (a)


23. One ……….abide by the laws.
(a) may
(b) could
(c) need
(d) should
Ans : (d)


24. He wished that she ………get well soon.
(a) may
(b) might
(c) should
(d) will
Ans : (c)


25. It’s no better ………. over the spilt milk.
(a) to cry
(b) crying
(c) at crying
(d) of crying
Ans : (a)


Directions (Q. Nos. 26-30) : Read the following passage carefully and answer the questions that follow. One of the historical developments that has taken place in the field of education in India is making Right To Education (RTE) as the Fundamental Right, with this, the children falling in the age group of 6-14 will be given free and compulsory education falling which both the parents and the concerned Government will be taken to task. However, to implement this Government had to make amendment in the Constitution along with the inclusion of a separate 21 (a) and the people of the country had to wait for more than sixty years to have their dream fulfilled. Despite all this, for many the rights given have many shortcomings : one of them is that the right is silent on the education for those children who fall in the age group of 0-5 years. Although Government is planning to bring further improvement in the newly introduced right, a lot of doings are still needed to make this right more applicable and meaningful. This could be done only when collective effort is made by the Government teachers, parents and all the concerned stakeholders. 26. The introduction of RTE is considered to be a historical development in India because
(a) it will provide free and compulsory education to the children up to 14 years of age
(b) it will solve all the problems of the children between 6-14 years of age
(c) it will help remove the illiteracy in the country
(d) it will generate more employments in the country
Ans : (a)


27. RTE is now
(a) one of the Fundamental Rights
(b) only a Fundamental Rights
(c) basic right
(d) constitutional obligation
Ans : (a)


28. RTE could be effectively implemented only when ……… make a collective effort.
(a) Government and schools
(b) parents and teachers
(c) parents, teachers with Government and other concerned
(d) children and parents
Ans : (c)


29. The right is silent on
(a) the education of girls
(b) its implementation aspects
(c) the centre-state partnership
(d) the education of the children falling between the age group of 0-5 years
Ans : (d)


30. The most suitable title of the given passage will be
(a) RTE in India
(b) RTE : A historical development
(c) Introduction of RTE–A right initiative
(d) RTE–Its strength and weaknesses
Ans : (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *