CTET EVS Environment Studies Questions

Q1. Tapioca is another name for:
(a) Radish (b) Kappa
(c) Ginger (d) Sweet Potato
Ans: (b)


Q2. Which of the following dish is popular in Hong Kong?
(a) Som jam (b) Ling-hu-fen
(c) Mapu Tofu (d) Sushi
Ans: (b)


Q3. Which type of bird’s beak is used to tear and eat meat?
(a) Cone shaped beak
(b) Straight & thin beak
(c) Hooked beak
(d) Long, thin needle like beak
Ans: (c)


Q4. A teacher has to teach grade 4 students related to ‘quick snack’ in her classroom. Which dish will be prepared quickly?
(a) Egg sandwich (b) Custard
(c) Dosa (d) Bhelpuri
Ans: (d)


Q5. The art of ‘Patta chitra’ is a traditional painting/handicraft of which State?
(a) Madhya Pradesh (b) Odisha
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Ans: (b)


Q6. During the pandemic doctors are advising to consume vitamin-C rich food. Select the group rich in Vitamin-C.
(a) Broccoli, soyabeans, peppers.
(b) Strawberries, orange, soyabeans.
(c) Milk, strawberries, lemon.
(d) Broccoli, strawberries, lemon.
Ans: (d)


Q7. Which state has a common practice of ‘Jhum cultivation’.
(a) Odisha (b) Mizoram
(c) Bihar (d) Uttarakhand
Ans: (b)


Q8. Select the group of harvest festivals celebrated in South India:
(a) Pongal, Ugadi, Bihu and Lohri
(b) Onam, Pongal, Bihu and Vishu
(c) Onam, Pongal, Ugadi and Vishu
(d) Onam, Bihu, Ugadi and Vishu
Ans: (c)


Q9. Warli Tribe is well known for Warli Art which is made by using:
(a) Grass & stones
(b) Bamboo sticks & stones
(c) Cowdung & earth
(d) Earth & stones
Ans: (c)


Q10. From which of the following group of states in India, tropic of cancer passes:
(a) Uttar Pradesh, Chhattisgarh, Odisha
(b) Chhattisgarh, Gujarat, Jharkhand
(c) Uttar Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand
(d) Odisha, Andhra Pradesh, Jharkhand
Ans: (b)


Q11. Ajay is in Bhopal and he wants to attend conferences in Gangtok and Puducherry. What is the position of Gangtok and Puducherry from where Ajay is:
(a) North West and South West
(b) North West and South East
(c) North East and South East
(d) North East and South West
Ans: (c)


Q12. Which is the smallest migratory bird to travel from Arctic region to India:
(a) Pintail Duck (b) Little Osprey
(c) Flamingo (d) Little Stint
Ans: (d)


Q13. Roni plans to travel from Italy to India. His friends asked him to bring the special Italian cheese. What technique would be the best way to preserve the cheese and bring it to India:
(a) Canning (b) Dehydrating
(c) Salting (d) Vacuum packing
Ans: (d)


Q14. During online classes, how will an EVS teacher teach visually challenged students?
(A) By sharing voice messages
(B) Using lots of oral explanation
(C) By peer explanation
(D) Using concrete experiences Options:
(a) A, B and C (b) B, C and D
(c) B and D (d) A, B, C and D
Ans: (a)


Q15. For catering to the educational needs of hearing impaired children, a teacher can modify her online teaching by:
(A) Taking support from special educator during online class.
(B) Providing offline class exclusively for them.
(C) Introducing subtitles and instant captions in her videos and ppts.
(D) Using more visuals. Options:
(a) A, B and C (b) A and B
(c) A, B, C and D (d) C only
Ans: (c)


Q16. In order for pre-service teachers to know his/her values, personality, interest & aptitude. They will use:
(a) Formative Assessment tools
(b) Summative Assessment tools
(c) Self Assessment tools
(d) Formative & Summative Assessment tools
Ans: (c)


Q17. An EVS teacher has decided to give a home activity for students to understand the process of germination. Which among the following is the most suitable activity:
(a) Preparing charts with diagram.
(b) Planting seed in pot.
(c) Observation of germinating sprouts from moong.
(d) Watching video clips.
Ans: (c)


Q18. An EVS teacher asked her 3rd grade students to put food feeder on their terrace or open area. She then asked them to prepare a data sheet of different birds that visit their feeding spot. The objective of this activity is to:-
(a) Engage the student at home.
(b) Sensitize the students about birds which are extinct.
(c) Develop observation skill regarding the species of birds & their feeding habits.
(d) Inculcate compassion for living creatures.
Ans: (c)


Q19. A teacher in the class discusses the festivals of our country. Irrespective of different cultures, some festivals are common and celebrated all over the country. Which concept is he or she trying to deal in the class?
(A) The value of festivals in our life.
(B) Unity in diverse culture.
(C) Festivals do not have the cultural or regional barriers.
(D) Festival gives us peace & pleasure. Options:
(a) A, B, C and D (b) A, B and C
(c) B, C and D (d) A, C and D
Ans: (a)


Q20. A teacher in a rural school is teaching food preservation techniques. The best strategy for her will be to:
(a) Use self prepared chart with image of various preservation techniques.
(b) Display sample of food items that are preserved.
(c) Show power point presentation of short video clips of various preservation techniques.
(d) Arrange a field trip in the neighborhood to observe preservation techniques practiced at home.
Ans: (d)


Q21. An EVS teacher is teaching about Valley of Flower of NCERT textbook. She can use resources for teaching.
(A) Map of India
(B) Madhubani Painting
(C) Different Local Flower
(D) Worksheets Options:
(a) A, B, C and D (b) A, B and C
(c) B, C and D (d) C and D
Ans: (a)


Q22. Which of the following methods whuld be an effective way to sensitize the students of 4th Grade regarding ‘poaching’ during a class:
(a) Debate
(b) Showing newspaper clipping
(c) Poster Presentation
(d) Slogan Writing
Ans: (b)


Q23. Effective way to sensitize the students of EVS the issue of ‘stereotypes in occupation’ is
(a) Social Media (b) Street plays
(c) Newspaper (d) Radio
Ans: (b)


Q24. The achieve the goals of environmental education. The curriculum should be based on : Learning______the environment. Learning______the environment. Learning______the environment. Options:
(a) with, for, by
(b) about, through, for
(c) in, for, with
(d) for, in , by
Ans: (b)


Q25. A teacher asked his student to find out rose plant in the school garden. Some student noticed that all flowers have not bloomed. He instructed them to observe daily to find out the days they will take to bloom. Here the teacher trying to develop which of the following:
(A) Skill of taking readings for experiment
(B) Curiosity among the students
(C) Wonder at beauty of nature
(d) Enjoyment of process of blooming of flowers Options:
(a) C only (b) A and B
(c) C and D (d) A only
Ans: (b)


Q26. ‘‘At traffic post or at level crossing some people do not switch off the engine of their vehicle even while waiting”. An EVS teacher discussed this issue in the class. What did she want to convey to the students:
(A) Air and noise pollution
(B) Judicious use of non-renewable resources
(C) Misuse of natural resources
(D) Government is not taking steps to prevent this Options:
(a) A and B (b) A, B and C
(c) A, & D (d) A, B, C and D
Ans: (d)


Q27. A teachers is talking to the children about the ways in which their houses are decorated during festivals and that they must use locally used materials during celebration of festivals. The purpose of this discussion is/are
(A) To enhance students creativity.
(b) To use local items, to preserve our art and culture.
(c) To give support to local vendors.
(d) To share that local items are cheaper. Options:
(a) A, C and D (b) A, B and C
(c) A and D (d) A, B, C and D
Ans: (d)


Q28. Which of the following tool can collect the qualitative data for the assessment of EVS student.
(a) Anecdotal records
(b) Paper pencil test
(c) Worksheet
(d) Rating Scale
Ans: (a)


Q29. Consider the following list Spring , Lake, Pond, Hill, River In this list which one of the following is different from the others?
(a) Lake (b) Spring
(c) Pond (d) Hill
Ans: (d)


Q30. Consider the following statements
A. In Gujarat people eat chapati with dal and in dal they put sugar
B. In Kerala most people eat boiled tapioca with any Cory
C. People of Kashmir eat sea fish cooked in coconut oil
D. People of Goa eat fish cooked in mustard oil The correct statements are
(a) A and B (b) B and C
(c) C and D (d) A, B and D
Ans: (a)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *