Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. Indirect methods of tension reduction are often known as .
(a) Problem solving method
(b) Defence mechanism
(c) Subjective technique
(d) None of these
Ans: (d)


Q2. Which of the following is not the problem of the socially deprived?
(a) Lack of motivation for learning
(b) No opportunities to develop creativity
(c) Healthy conditions of their living
(d) Facing discriminatory behavior in the school
Ans: (c)


Q3. In Teaching Process student is .
(a) Dependent variable
(b) Independent variable
(c) Intervening variable
(d) None of these
Ans: (a)


Q4. Which is not a type of Evaluation?
(a) Norms (b) Formative
(c) Summative (d) CCE
Ans: (a)


Q5. NCF 2005 lays emphasis on .
(a) Learning by doing (b) Rote method
(c) Solving the problem (d) All above (Exam : 2015)
Ans: (a)


Q6. Which of the following is not the part of the triangle of Evaluation?
(a) Educational Objectives
(b) Evaluation
(c) Teaching Experiences
(d) Learning Experiences
Ans: (c)


Q7. Which of the following statement is not true about the importance of Action Research?
(a) The consumer is the researcher.
(b) The solution of the problems can be achieved quickly.
(c) The solution of the problems are put in practice and not evaluated.
(d) None of these
Ans: (c)


Q8. According to RTE, 2009 working hours per week for teachers are .
(a) 40 hours (b) 42 hours
(c) 45 hours (d) 48 hours
Ans: (c)


Q9. Reasoning, curiosity and observation are developed at the age of .
(a) 7 years (b) 11 years
(c) 9 years (d) 6 years
Ans: (b)


Q10. Area of physical development is .
(a) Nervous system
(b) Growth of muscles
(c) Endocrine glands
(d) All above
Ans: (d)


Q11. “Environment is an external force which influences us”. Who said this?
(a) Woodworth (b) Ross
(c) Anastasi (d) None of these
Ans: (b)


Q12. The theory of transfer of learning by Thorndike is called
(a) Similarity principle
(b) Theory of identical elements
(c) Theory of formal discipline
(d) None of these
Ans: (b)


Q13. Which of the following is not the law of heredity?
(a) Similarity (b) Variation
(c) Regression (d) Motivation
Ans: (d)


Q14. At the age of the visual and auditory sense development is almost complete.
(a) 3 or 4 years (b) 6 or 7 years
(c) 8 or 9 years (d) None of these
Ans: (c)


Q15. In this stage the children develop great love of exploring and wandering
(a) Infancy (b) Later childhood
(c) Adolescence (d) Maturity
Ans: (b)


Q16. Which of the following is an example of Acquired Motives?
(a) Hunger (b) Reward
(c) Interest (d) Rest
Ans: (b)


Q17. Motivation is characterized by
(a) Cognitive Arousal
(b) Affective Arousal
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Ans: (b)


Q18. Thinking is mental activity in the aspect.
(a) Cognitive (b) Affective
(c) Psychomotor (d) None of these
Ans: (a)


Q19. Under signal learning, which of the following is learnt?
(a) Traditional accommodation
(b) Psychology
(c) Environment
(d) Psychophysical
Ans: (a)


Q20. Individual differences are found in
(a) Intelligence level (b) Attitudes
(c) Motor abilities (d) All above
Ans: (d)


Q21. What is essential to start the process of thinking?
(a) Past experience (b) Language
(c) Reasoning (d) Problem
Ans: (d)


Q22. The concept of Intelligence Quotient (I.Q.) was developed by
(a) Binet (b) Reid
(c) Terman (d) Cattell
Ans: (c)


Q23. The description of personality based on external appearance is called
(a) Deep view (b) Surface view
(c) Normative view (d) Observational view
Ans: (b)


Q24. Which of the following is not the cause of backwardness?
(a) Lack of native intelligence
(b) Physical defect
(c) Specific backwardness
(d) Healthy environment
Ans: (d)


Q25. The first typological classification of personality was presented by
(a) Munn (b) Sheldon
(c) Hippocrates (d) Cattell
Ans: (c)


Q26. General and specific factor theory was propounded by .
(a) Alfred Binet (b) Spearman
(c) Guilford (d) Thurstone
Ans: (b)


Q27. Which of the motives is relatively stronger in children from progressive families?
(a) Affiliation (b) Curiosity
(c) Achievement (d) Aggression
Ans: (c)


Q28. Which of the following is not a characteristic of Dyslexia?
(a) Problems with reading accuracy, speed and comprehension
(b) Certainty as to right or left handedness
(c) Slow rate of writing
(d) Difficulty in learning and remembering printed words
Ans: (b)


Q29. Powerful motivation is effective factor of fearing.
(a) Child becomes healthy
(b) Does meditation
(c) Learns rapidly
(d) Feels happy
Ans: (c)


Q30. Craft education be given to
(a) Retarded child (b) Backward child
(c) Common child (d) Gifted child
Ans: (a)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *