Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. 16 PF test is based on
(a) Eysenck’s theory
(b) Cattell’s theory
(c) Allport’s theory
(d) None of the above
Ans: (b)


Q2. Action regulation theory of motivation was proposed by
(a) Winfried Hacker
(b) Ben Franklin
(c) Clayton Alderfer
(d) None of them
Ans: (a)


Q3. Who told about the general and specific factor of intelligence?
(a) Cattell (b) Spearman
(c) Thorndike (d) None of them
Ans: (b)


Q4. “Learner learns his own mistakes.” This statement is based on which learning theory?
(a) Instrumental conditioning
(b) Insightful learning
(c) Trial and error theory
(d) None of the above
Ans: (c)


Q5. Growth is
(a) Qualitative change (b) Quantitative change
(c) Both (A) and (B) (d) None of the above
Ans: (b)


Q6. Piaget was a/an
(a) Swiss psychologist
(b) American psychologist
(c) African psychologist
(d) None of the above
Ans: (a)


Q7. The test which assesses an individual’s potential to learn a specialized activity is called
(a) Aptitude test (b) Attitude test
(c) Achievement test (d) None of the above
Ans: (a)


Q8. Cognitive development theory was advocated by
(a) W.G. Kohler (b) B.F. Skinner
(c) Jean Piaget (d) None of them
Ans: (c)


Q9. Thurstone identified ____ primary mental abilities.
(a) Seven (b) Five
(c) Three (d) None of the above
Ans: (a)


Q10. Three-dimensional model of intelligence was developed by
(a) Cattell (b) Thurstone
(c) Guilford (d) None of them
Ans: (c)


Q11. Good habit can be formed in the children by
(a) Applying conditioning process
(b) Giving strict punishment
(c) Giving formal notice
(d) None of the above
Ans: (a)


Q12. In the children, over protectiveness of the parents, brings
(a) Honesty
(b) Competitive attitude
(c) Lack of self-confidence
(d) None of the above
Ans: (c)


Q13. If teachers often reject, punish and tease their students, it leads to which one of the following tendencies among the students?
(a) Mental retardation (b) Inferiority complex
(c) Autism (d) None of the above
Ans: (b)


Q14. Two-factor theory of intelligence was advocated by
(a) Guilford (b) Galton
(c) Spearman (d) None of them
Ans: (c)


Q15. Nail Biting, thumb sucking and restlessness are the behaviours associated with
(a) Anxiety (b) Depression
(c) Competitive situation (d) None of the above
Ans: (a)


Q16. In ‘Carl Rogers’ theory, the main structure of personality is the
(a) Ego (b) Superego
(c) Self (d) None of the above
Ans: (c)


Q17. E.M.R. children are
(a) Moderately retarded (b) Severely retarded
(c) Mildly retarded (d) None of the above
Ans: (c)


Q18. The role of a teacher in a classroom should be
(a) A democratic leader (b) A director
(c) A dictator (d) None of the above
Ans: (a)


Q19. The problem of mental retardation is attached with
(a) Memory (b) Attention
(c) Intelligence (d) None of the above
Ans: (c)


Q20. Creative potentialities of the children can be developed through
(a) Punishment (b) Competitive feeling
(c) Proper training (d) None of the above
Ans: (c)


Q21. Dyslexia is one type of
(a) Psychological disorder
(b) Learning disability
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above
Ans: (b)


Q22. Which one of the following is related to creativity?
(a) Emotional thinking (b) Egoistic thinking
(c) Divergent thinking (d) None of the above
Ans: (c)


Q23. Developmental process proceeds from
(a) Specific to general (b) Simple to easy
(c) General to specific (d) None of the above
Ans: (c)


Q24. Which one of the following is the primary factor of the socialization?
(a) Family (b) Political parties
(c) Heredity (d) None of the above
Ans: (a)


Q25. To encourage a child towards his studies, a teacher needs to
(a) Compare the child with other children
(b) Inspire the child
(c) Scold the child
(d) None of the above
Ans: (b)


Q26. Physically and mentally handicapped children should be given
(a) Special education (b) General education
(c) Both (a) and (b) (d) None of the above
Ans: (c)


Q27. In an effective classroom
(a) Children never ask question to the teacher
(b) Children fear the teacher since the teacher gives verbal and physical punishment
(c) Children do not bother about the presence of the teacher and do as they please
(d) None of the above
Ans: (d)


Q28. Sensory-motor period indicates the first
(a) One year of life (b) Two years of life
(c) Four years of life (d) None of the above
Ans: (b)


Q29. Teaching in the classroom
(a) Should be connected with life incidents
(b) Should not have any connection with life
(c) Should be more theoretical than practical
(d) None of the above
Ans: (a)


Q30. IQ can be measured by which of the following formulae? (a) Age 100 Mental Age ×
(b) Mental Age 100 Chronological Age ×
(c) Mental Age 10 Chronological Age ×
(d) None of the above
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *