Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. Padmaja is studying 3rd class. During holidays she does not like to do homework but likes to play. But due to this motivation, she does the homework with a fear that the teacher does not like her.
(a) Intrinsic (b) Achievement
(c) Social (d) Extrinsic
Ans: (d)


Q2. A teacher to test this of the student narrated a concept in the story form and made the students to narrate the same concept to other students.
(a) Recognition (b) Recall
(c) Relearning (d) Attitudes
Ans: (b)


Q3. NCF-2005 suggested that the conduct of TLP should be this centric
(a) Student centred (b) Content centred
(c) Evaluation centred (d) Teacher centred
Ans: (a)


Q4. Sudhakar, an 8th class students, frequently experiences the following critical situation in respect of personality development.
(a) Initiative vs Guilt
(b) Industry vs Inferiority
(c) Identity vs Identity confusion
(d) Autonomy vs Shame
Ans: (c)


Q5. When a baby cries out of hunger or discomfort and the parents responding immediately everywhere makes it learn that the parents will all its needs. As a result one of the following begins to develop in the baby.
(a) Identity (b) Initiative
(c) Autonomy (d) Trust
Ans: (d)


Q6. One of the following is NOT correct with regard to teaching.
(a) Enforcing (b) Interesting
(c) Motivational (d) Directional
Ans: (a)


Q7. Creation of learning environment for a class in the school is the responsibility of ____
(a) Local Authority
(b) Student Leader
(c) Mandal Educational office
(d) Teacher
Ans: (d)


Q8. One of the following is Havighurst’s developmental task of adolescence stage.
(a) Development concept necessary for everyday living
(b) Accepting one’s physique and using one’s body effectively
(c) Building a wholesome attitude towards oneself as a growing organism
(d) Learning sex differences and sexual modesty
Ans: (a)


Q9. Identifying differences between two stimuli is____
(a) higher order conditioning
(b) generalization
(c) discrimination
(d) extinetion
Ans: (c)


Q10. According to Piaget, language development occurs rapidly during this stage.
(a) Preoperational
(b) Sensorimotor
(c) Formal operational
(d) Concrete operational
Ans: (a)


Q11. ‘Freedom of expression’ is ___
(a) a right of all school going children only
(b) a child right
(c) a right of mentally healthy
(d) not a child right
Ans: (b)


Q12. The feeling of satisfaction that increases the likelihood of the sequence of the behaviour to occur again is called___
(a) law of contiguity
(b) law of readiness
(c) law of effect
(d) law of exercise
Ans: (c)


Q13. Application of bitter agents on thumb to discontinue thumb sucking in a child is ___
(a) zero reinforcement
(b) punishment
(c) positive reinforcement
(d) negative reinforcement
Ans: (d)


Q14. The teaching strategy that DOES NOT involve democratic style.
(a) Brainstorming strategy
(b) Tutorial strategy
(c) Project strategy
(d) Group discussion strategy
Ans: (b)


Q15. One of the following is an example for intra individual differences.
(a) ‘B’ used to quarrel always with peer group members, whereas ‘A’ used to be calm and quiet
(b) Though having interest in academics and games ‘A’ always used to excel in games
(c) In spite of studying for the same number of hours. ‘A’ used to take more time to learn a concept than ‘B’
(d) ‘A’ and ‘B’ performed a musical concert in which ‘B’ excelled
Ans: (b)


Q16. An individual’s personality is the result of his/her ___
(a) genetic endowment and environmental exposure
(b) social setup
(c) child rearing practices
(d) genetic endowment
Ans: (a)


Q17. Controlling one’s emotions, impulses according to the changing situations is known as ___
(a) self-motivation (b) self-actualization
(c) self-regulation (d) self-awareness
Ans: (c)


Q18. Support for learning in problem solving which allows the student to grow in independence as a learner is ______
(a) scaffolding
(b) instructional conversation
(c) self-instruction
(d) zone of proximal development
Ans: (a)


Q19. In this method, to understand the child, teacher observes child in natural settings, records its behaviour and maintains it.
(a) Anecdotal (b) Rating scale
(c) Experimental (d) Case study
Ans: (a)


Q20. Weight of new born baby quadruples by ____
(a) 6 Months (b) 1 years
(c) 2 years (d) 3 years
Ans: (d)


Q21. ‘Universal Grammar’ as narrated by Chomsky is _____
(a) a built in storehouse of rules that apply to all children
(b) a built in storehouse of rules that apply to all animal languages
(c) a development rules that apply to the languages of all the creatures of the world
(d) a built in storehouse of rules that apply to all human languages
Ans: (d)


Q22. The process of social maturity begins at this stage.
(a) Adulthood (b) Childhood
(c) Puberty (d) Adolescence
Ans: (b)


Q23. A student of class X took same number of trials for relearning a lesson. The saving score of student is ____
(a) 25 (b) 100
(c) 0 (d) 50
Ans: (d)


Q24. Lip reading is a technique used to teach children with this disability.
(a) Cerebral palsy (b) Learning disability
(c) Visual impairment (d) Hearing impairment
Ans: (d)


Q25. The basic objective of ‘Guidance’ is _____
(a) to identify the problems faced by the students
(b) to make students to obey elders
(c) to help students to make their own choices so as to enable them to take decisions independently
(d) to create awareness among students about guidance
Ans: (c)


Q26. In continuous comprehensive evaluations, ‘comprehensive’ indicates evaluation of an individual in the following domains.
(1) Cognitive
(2) Affective
(3) Psychomotor
(a) (1), (2) and (3) (b) (3), (1)
(c) (2), (3) (d) (1), (2)
Ans: (a)


Q27. According to Ebbinghaus rate of forgetting is more immediately after ____
(a) 31 days of learning
(b) 6 days of learning
(c) 2 days of learning
(d) 20 minutes of learning
Ans: (d)


Q28. Development of the individual depends upon the interrelationship of the following:
(1) Physical
(2) Cognitive
(3) Emotional
(a) (a), (b) and (c) (b) (c), (a)
(c) (b), (c) (d) (a), (b)
Ans: (a)


Q29. Sustenance of motivations is more in this type of motivation.
(a) Unrealistic (b) External
(c) Intrinsic (d) Extrinsic
Ans: (c)


Q30. As per the Right to Education Act, 2009, maintenance of records of children upto the age of 14 years residing within its jurisdiction is the duty of _____
(a) Head Master
(b) Local Authority
(c) District Educational officer
(d) Mandal Educational officer
Ans: (a)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *