Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. Emotional development during childhood is more susceptible to the influence of
(a) Parents (b) Family members
(c) Friends (d) Teachers
Ans: (c)


Q2. Main role in moral development is
(a) Attitude (b) Conscience
(c) Mental ability (d) Feelings
Ans: (a)


Q3. Integrated personality is described as unique adjustment of individual’s interests, expectation and opinions regarding his external external world and one’s feeling about himself
(a) John Dewey (b) Erickson
(c) Hurlock (d) Gardner
Ans: (c)


Q4. At present the society expects that school education may develop
(a) Thinking (b) Generosity
(c) Cognitive ability (d) Moral values
Ans: (d)


Q5. The determinants of developmental tasks among adolescents are
(a) The culture in which they live
(b) The maturity of the physical features
(c) Individuals value system
(d) All the above
Ans: (d)


Q6. While teaching children, the teacher mostly uses images to
(a) Develop tactile images
(b) Develop visual images
(c) Develop concrete image
(d) Develop olfactory images
Ans: (c)


Q7. In the course of the child’s mental growth important changes occur in his cognitive structure by the process of
(a) Equilibrium
(b) Adaptation and Accommodation
(c) Assimilation and Accommodation
(d) Organisation
Ans: (d)


Q8. Language or word is not necessary for
(a) Imaginative Thinking
(b) Conceptual Thinking
(c) Associative Thinking
(d) Perceptual Thinking
Ans: (d)


Q9. The emotion producing stimuli has a ——– effect
(a) Cumulative (b) Positive
(c) Zero (d) Negative
Ans: (a)


Q10. Criminal proneness Theory was advocated by
(a) Hooton (b) Albert Bandura
(c) John Dewey (d) Murray
Ans: (a)


Q11. Conflict in selecting a course engineering or medicine by the high scorer lniya who is motivated for both the courses is an example for______ conflict.
(a) Avoidance- Approach
(b) Approach- Avoidance
(c) Approach- Approach
(d) Avoidance – Avoidance
Ans: (c)


Q12. According to the psychologist——– “counseling covers all types of personal situations in which one person is helped to adjust more effectively to himself and his environment.”
(a) Carl Rogers (b) Robinson
(c) Good (d) Erickson (Exam : 2013)
Ans: (b)


Q13. Which one of the following is not related to study skills technique?
(a) Preparing environment
(b) Goal focused
(c) Day-dreaming
(d) Activate your mind
Ans: (c)


Q14. The number of types of counselling is
(a) 3 (b) 2
(c) 1 (d) 5
Ans: (a)


Q15. Striving to achieve a standard of excellence in actions is
(a) Integrated personality
(b) Creativity
(c) Achievement motivation
(d) Adjustment
Ans: (c)


Q16. Which one of the following does not come under the classification of Spranger’s personality type?
(a) Theoretical (b) Aesthetic
(c) Political (d) Materialistic
Ans: (d)


Q17. The first Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI) has —– items
(a) 120 (b) 320
(c) 550 (d) 330
Ans: (c)


Q18. The ability to register words and numbers with speed and accuracy is
(a) Intellectual ability (b) Perceptual ability
(c) Mechanical ability (d) Spatial ability
Ans: (b)


Q19. The number of steps in Maslow’s Theory of Hierarchical Needs is
(a) 6 (b) 7
(c) 8 (d) 5
Ans: (d)


Q20. According to whom, social development means attaining of maturity in social relationships?
(a) Erickson (b) Sullivan
(c) Kohlberg (d) Hurlock
Ans: (d)


Q21. The person perceives things in their real perspective, then they have —— maturity.
(a) Social (b) Behavioural
(c) Emotional (d) Moral
Ans: (c)


Q22. If we track the proficiency achieved by a student for about 6 months, who learns drawing then the obtained learning curve is
(a) Positive curve (b) ‘S’ typed curve
(c) Bell shaped curve (d) Negative curve
Ans: (b)


Q23. Reinforcements is a common term used to represent the reward in
(a) Classical conditioning
(b) S-R conditioning
(c) S-O-R conditioning
(d) Operant conditioning
Ans: (d)


Q24. Naming apple as fruit and distinguishing it from other fruits “belongs to what kind of formation in Gagne theory?
(a) Concept formation
(b) Associative formation
(c) Visual formation
(d) Verbal formation
Ans: (a)


Q25. Select the right order of the stages of evolution of meaning for the term psychology I II III IV Stage Stage Stage Stage
(a) study of study of study of study of soul the mind consciousness behaviour
(b) study of study of study of study of spirit the mind consciousness behaviour
(c) study of study of study of study of consciousness soul mind behaviour
(d) study of study of study of study of soul consciousness mind behaviour
Ans: (a)


Q26. Fill up the blank with suitable answers from the choices given below.
(a) Hull’s systematic behaviour theory
(b) Hebb’s neurophysiological theory
(c) Gestalt theory of insightful learning
(d) Jung’s psychotherapy
Ans: (c)


Q27. Name the great psychologist who expressed sex as a natural, essential, biological function instead of regarding it a shameful, dirty or bad.
(a) E.L. Thorndike (b) Kurt Lewin
(c) Jean Piage (d) Sigmund Freud
Ans: (d)


Q28. Transitional conflicts are often faced by adolescents because
(a) They are being treated as adult only
(b) They are being treated as child yet
(c) They are being treated as hated persons
(d) They are being considered neither a child nor an adult
Ans: (d)


Q29. The child marriages are not accepted by the Government because the couple must have attained
(a) The social maturity
(b) The physical maturity
(c) The sexual maturity
(d) The legal maturity
Ans: (d)


Q30. Children having the I.Q. level of 120-140 is
(a) Superior (b) Very superior
(c) Average (d) Genius
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *