Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. Authoritarian level teaching is–
(a) teacher centred (b) child centred
(c) headmaster centred (d) experience based.
Ans: (a)


Q2. Character is developed by-
(a) Will power
(b) conduct and behavior
(c) morality (d) all of these
Ans: (d)


Q3. Which of the following is not level of teaching learning?
(a) Differentiation level (b) Memory level
(c) Reflective level (d) Understanding level
Ans: (a)


Q4. If a student is too shy to participate in class, you will
(a) not ask questions from him
(b) ask only those questions from him, whose answers can be given by him
(c) not ask those questions whose answers are beyond his means due to which he may become an object of ridicule in the class
(d) ask questions from him only when he is keen to answer those.
Ans: (d)


Q5. Teacher behavior ought to be-
(a) administrative (b) instructive
(c) Idealistic (d) directive
Ans: (c)


Q6. Girl’s education should be given priority because–
(a) girls are more intelligent than boys
(b) girls are less in number than boys
(c) girls were badly discriminated against in the past
(d) only girls are capable of leading a social change
Ans: (c)


Q7. The success of integrated education depends on–
(a) the support community
(b) excellence of text books (Exam : 2011)
(c) quality of teaching learning material
(d) attitudinal change in teachers.
Ans: (b)


Q8. The best remedy for a student’s problems related with learning is–
(a) suggestion for hard work
(b) supervised study in library
(c) suggestion for private tuition
(d) diagnostic teaching
Ans: (d)


Q9. A teacher can motive students by-
(a) giving prizes
(b) giving proper guidance
(c) giving examples
(d) delivering speeches in class
Ans: (a)


Q10. If a student does not pay respect to you, then you will–
(a) ignore him
(b) award less marks in exam
(c) talk to his parents
(d) rebuke him
Ans: (c)


Q11. Development of human values which are universal in nature means-
(a) indoctrination (b) adoption
(c) imitation (d) manifestation
Ans: (b)


Q12. In order to understand his students, a teacher should be well-versed in–
(a) child psychology
(b) inclination towards understanding children
(c) opinions of students towards the subject matter
(d) all of these
Ans: (d)


Q13. In which of the following stages do children becomes active members of their peer group?
(a) Adolescence
(b) Adulthood
(c) Early childhood
(d) Childhood.
Ans: (a)


Q14. Mind mapping refers to-
(a) a technique to enhance comprehension
(b) a plan of action for an adventure
(c) drawing the picture of a mind
(d) researching the functioning of the mind.
Ans: (d)


Q15. Which of the following is not considered as a sign of being gifted?
(a) Creativity in ideas
(b) Fighting with others
(c) Novelty in expression
(d) Curiosity
Ans: (b)


Q16. A normal 12-year old child is most likely to-
(a) have difficulty with gross motor coordination
(b) have anxiety feelings about pleasing adults
(c) confine his/her interests to the here and now
(d) be eager for peer approval
Ans: (d)


Q17. The reason why students run away from school is–
(a) lack of interest in class teaching
(b) lack of interest in studies on the part of students
(c) not giving punishments to students
(d) callous attitude of teachers towards the problem.
Ans: (d)


Q18. In order to develop the spirit of labor in students-
(a) the teacher himself should indulge in labor
(b) the teacher should deliver lectures on the importance of labor
(c) students should be given opportunities to do labor from time to time
(d) students should be given examples of people who labor.
Ans: (c)


Q19. Child development is defined as a field of study that-
(a) examines change in human abilities
(b) seeks to explain behavior across lifespan
(c) compares children to adults to senior citizens
(d) accounts for the gradual evolution of a child’s cognitive, social and other capacities.
Ans: (d)


Q20. Knowledge of child psychology is must for a primary teacher, because
(a) it helps in making children disciplined
(b) the examination result is improved
(c) it becomes a convenient mode for motivating children
(d) It helps the teacher in understanding the behavior of children
Ans: (d)


Q21. In order to modify the undesirable behavior of a student the most effective method is–
(a) to punish the student
(b) to bring it to the notice of the parents
(c) to find out the reasons for the undesirable behavior and provide remedies
(d) to ignore it.
Ans: (c)


Q22. Some students send a greeting card to you on Teacher’s Day. What will you do? You will
(a) do nothing
(b) say thanks to them
(c) ask them not to waste money
(d) reciprocate the good wishes to them
Ans: (b)


Q23. When a student fails, it can be understood that–
(a) the system has failed
(b) the teacher is a failure
(c) the textbooks are a failure
(d) it is individual’s failure.
Ans: (d)


Q24. The most important trait of a student is–
(a) sense of responsibility
(b) honesty
(c) cooperation
(d) obedience
Ans: (c)


Q25. You are teaching in class and a student asks a question unrelated to the topic. What will you do?
(a) Allow him to ask unrelated questions
(b) Not allow him to ask any unrelated questions
(c) Consider it as indiscipline and punish him
(d) Answer the question after class.
Ans: (d)


Q26. At primary level. it is better to teach in mother tongue because-
(a) It develops self-confidence in children
(b) It makes learning easy
(c) It is helpful in intellectual development
(d) It helps children in learning in natural environment
Ans: (d)


Q27. What is most important while writing on blackboard?
(a) Good writing
(b) Clarity in writing
(c) Writing in big letters
(d) Writing in small letters
Ans: (b)


Q28. A student comes late in your class. You will
(a) inform his parents (b) punish him
(c) try to know the reason
(d) not pay any attention to him
Ans: (c)


Q29. How should students be motivated in school?
(a) By selected study
(b) By incidental study
(c) By intensive study
(d) Learning by recitation
Ans: (d)


Q30. The aim of education should be-
(a) to develop vocational skills in the students
(b) to develop social awareness in the students
(c) to prepare the students for examination
(d) to prepare the students for practical life
Ans: (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *