Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. Who believes that human genes are redundant and play no role in child’s development and growth?
(a) J. B. Watson (b) Vygotsky
(c) Jerome Bruner (d) John Dewey
Ans: (a)


Q2. Meta-cognition refers to:
(a) A cognition which is not in anybody’s control.
(b) When one is not aware of one’s own thinking.
(c) It is an individual’s recognition of knowledge and control of own cognitive system
(d) It is a thinking in one’s sub-conscious mind. (Exam Date : 06.08.2019)
Ans: (c)


Q3. The process of Teaching-Learning is considered fulfilled if:
(a) All the students are taking participation in the classroom teaching
(b) All students are scoring good marks
(c) All students are present everyday
(d) All students complete the homework given.
Ans: (a)


Q4. Which of the following is not the characteristic of Piaget theory of learning?
(a) Peer tutoring (b) Equilibrium
(c) Assimilation (d) Accommodation
Ans: (a)


Q5. Which among the following is not true of Zone of proximal Development (ZPD)?
(a) Guidance is given to the child so that he reach maximum potential
(b) It is point at which a child has partly mastered a skill but can act more effectively with the assistance of a more skilled adult or peer
(c) Teacher plays the role of the ‘knowledgeable other’
(d) The zone is same for each individual child
Ans: (d)


Q6. The three stage of Bruner’s cognitive learning modes are:
(a) Enactive representation- Iconic Representation-Symbolic Representation
(b) Iconic representation- Enactive Representation-Symbolic Representation
(c) Enactive Representation-Symbolic representation-Iconic Representation
(d) Symbolic Representation-Iconic Representation-Enactive Representation
Ans: (a)


Q7. Parents, often, offer gifts to their children to make them do certain work. This kind of behavior falls under which level of child’s moral development?
(a) Pre-conventional (b) Conventional
(c) Post-conventional (d) Unconventional
Ans: (a)


Q8. Child-centered education system focuses on:
(a) Child’s likes and dislikes in terms of food as well
(b) Child’s IQ level
(c) Individuality and curiosity of child
(d) Child’s family life
Ans: (c)


Q9. “Subject your child, therefore, only to a dependence on circumstances, you will then follow the order of the nature in the progress of his education”. Above are the views of famous educationist, Jean Rousseau on child education. What does he want to say here?
(a) Children should, once in a year, be taken for a trip to natural scenery.
(b) Children should learn through experience rather than textbook learning.
(c) Children should be left free to take a trip in nature.
(d) Children should not be compelled to study.
Ans: (b)


Q10. Which of the following is not a Montessori method of early childhood education?
(a) One can learn things only by his/her own self
(b) One has natural desire to learn
(c) Mind of a young child absorbs information from the nature
(d) A teacher directly influences a child’s personality
Ans: (d)


Q11. Read the following statements and identity the correct one: [I] Learning is a process of interaction between what is known and what is to be learnt, [II] Learning is a metacognitive process.
(a) (I) correct and (II) wrong
(b) (I) wrong and (II) correct
(c) Both (I) and (II) correct
(d) Both (I) and (II) wrong
Ans: (c)


Q12. Teachers often use the process of ‘activatingprior knowledge’ at the beginning of a new topic. What is not the reason to do so?
(a) To judge the students as intelligent and dumb
(b) To ease the task of teaching the entire topic herself
(c) Draw out from the children what they already know, even if they do not realize that they know it
(d) To make learning-teaching a two-way process
Ans: (a)


Q13. Who propounded the ‘Classical Conditioning’ theory of learning?
(a) B. F. Skinner (b) Ivan Pavlov
(c) E. L. Thorndike (d) Robert Mills Gagne
Ans: (b)


Q14. Micro-teaching cycle involves which one of the following processes?
(a) Teach, Re-plan, Feedback, Re-teach, Re- Feedback
(b) Teach, Feedback, Re-plan, Re-Teach, Re- Feedback
(c) Feedback, Teach, Re-plan, Fe-Feedback, Re- Teach
(d) Teach, Feedback, Re-Teach, Re-plan, Re- Feedback
Ans: (b)


Q15. Which of the following statement is not correct of Sigmund Freud’s psycho-sexual theory?
(a) Oedipus and Electra complexes develop at latent stage of a child’s psychosexual development
(b) Id is the storehouse of unfulfilled desires
(c) Ego is the mediator between Id and Ego
(d) Superego develops at the phallic stage of child’s psychosexual development
Ans: (a)


Q16. Which of the following statement is not correct?
(a) Problem with auditory perception means that the voice of the teacher is not heard accurately
(b) memory difficulties are always associated with long-term memory.
(c) Inability to retell a story in a correct sequence is an example of ‘difficulties with integration’
(d) Difficulties with language refer to inability to function effectively by means of the spoken word
Ans: (b)


Q17. If the IQ of a child is within the range of 25-49, a teacher should:
(a) Stop paying attention to the child
(b) Bring it to the notice of the parents so that they enroll her-him for tutition
(c) Pay no heed to it and continue as before
(d) Help her as and when the child asks for it
Ans: (d)


Q18. Which of the following is not correct?
(a) Dyslexia is a reading disorders associated with impairment of the ability to interpret spatial relationships or to integrate auditory and visual information.
(b) Dyspraxia is an inability to perform coordinated movements
(c) Dyscalculia is an inability to distinguish between various colours.
(d) Down’s syndrome is a genetically caused condition in which the individual has 47 chromosomes instead of the usual 46
Ans: (c)


Q19. In order to teach gender sensitization in her class, a teacher should:
(a) Encourage girls to fight with boys
(b) Teach students to treat everyone with equality, irrespective of their gender, sex, class and creed
(c) Organise boys v/s girls cricket match
(d) Narrate stories from our mythological text and inform children that even in our Gods are male and female.
Ans: (b)


Q20. A blind student is studying in a school which provides her with Braille books and all other necessary provisions. This school is supporting a/an:
(a) Integrated Education
(b) Inclusive education
(c) Insightful education
(d) Individual Education
Ans: (b)


Q21. In a classroom, a student to his teacher that one of the students in the class is his maid’s son and refused to sit along with him. How should a teacher deal with this situation?
(a) Should ignore the comment and continue her teaching.
(b) She should scold the child and ask to leave the classroom.
(c) Should ask the maid’s son to sit separately in the classroom
(d) Should discuss the inclusive education system with her students and teach them to respect everyone irrespective of their gender, class and creed.
Ans: (d)


Q22. Which factor of intelligence is required to excel in sports?
(a) G-factor (b) S-factor
(c) X-factor (d) H-Factor
Ans: (b)


Q23. Conducting written examination at the end of every semester is:
(a) A formative assessment
(b) A summative assessment
(c) Class-Based assessment
(d) Integrated Assessment
Ans: (b)


Q24. When was Continuous and Comprehensive Evaluation (CCE) as school based system of evaluation introduced by CBSE?
(a) 2004 (b) 2005
(c) 2007 (d) 2009
Ans: (d)


Q25. Which of the following is correct of Co- Scholistic assessment?
(a) Make a few students superior to others
(b) Promotes holistic assessment
(c) Puts extra burden on children
(d) Makes children more smart and intelligent
Ans: (b)


Q26. Following are the guiding principles of NCF, 2005, except:
(a) learning beyond textbooks
(b) a shift from rote method of learning
(c) integration of classroom learning in examination and making it more flexible
(d) exclusion of co-curricular activities from the learning process
Ans: (d)


Q27. Read the following statements and identify the correct one:
(I) “Principal modes of adaptation are assimilation and accommodation by which an individual adapts to his world.” Piaget (II) “The modes of adaptation were variation and natural selection by which a species adapts to its environment”. Charles Darwin.
(a) (I) correct and (II) wrong
(b) (I) wrong and (II) correct
(c) Both (I) and (II) correct
(d) Both (I) and (II) wrong
Ans: (c)


Q28. An infant sucks on whatever object touches his mouth, assuming that object as her mother’s nipple, is an example of which concept of Piaget’s theory of intelligence?
(a) Spatial (b) Assimilation
(c) Schema (d) Equilibrium
Ans: (b)


Q29. Which of the following is the correct order of Piaget’s four stages of child’s development?
(a) Pre-Operational stage, concrete-operational stage, sensorimotor stage, formal-operational stage
(b) Sensorimotor stage, pre-operational stage, concrete-operational stage, formal-operational stage
(c) Sensorimotor stage, formal-operational stage, pre-operational stage, concrete operational stage
(d) Pre-operational stage, sensorimotor stage, formal-operational stage, concrete operational stage
Ans: (b)


Q30. The term ‘deferred imitation’ which relates to a child’s ability to imitate absent object and activity in pre-operational period, is given by:
(a) Sigmund Freud
(b) Jean Piaget
(c) Heinz Hartman
(d) Jean-Jacques Rousseau
Ans: (b)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *