Child Development and Pedagogy Questions Set

Q1. “Learning is a change in behavior due to punishment and reinforcement” – Who said it?
(a) Skinner (b) Gates
(c) Cavellin (d) Limball
Ans: (a)


Q2. What was the recommendation made by the National Education Policy (1986) in relation to Integrated Education?
(a) Students, who need different learning technique and requirement, will learn together.
(b) Regular class teachers will take responsibility for teaching.
(c) Less and moderately differently abled students will receive education in regular/ normal schools.
(d) Special school for differently abled students. (Exam : 2021)
Ans: (c)


Q3. At what age, in a child does emotion, like curiosity and shyness develop?
(a) 2 yrs. (b) 5 yrs.
(c) 12 yrs. (d) 18 yrs.
Ans: (b)


Q4. If a learner, not interested in Mathematics, is forced to study the subject, then the learning is not fruitful. This is explained by which law of Thorndike?
(a) Laws of exercise
(b) Laws of readiness
(c) Laws of effect
(d) Doesn’t belong to any law of Thorndike
Ans: (b)


Q5. In tribal areas, which is a function organized by Srujan to provide an opportunity to students to let go of fear and express themselves freely?
(a) Oral literature collection
(b) Preparation of bilingual teaching aids
(c) Story telling festival
(d) Song and dance festival
Ans: (c)


Q6. In our state, under multilingual education programme, books have not been published in which of the following languages?
(a) Kisan (b) Koya
(c) Bhatudi (d) Oram
Ans: (c)


Q7. “Law of Readiness” of Thorndike is also known as:
(a) Law of motivation (b) Law of exercise
(c) Law of use (d) Law of disuse
Ans: (a)


Q8. Who is the creator of operant conditioning?
(a) Rousseau (b) A.S. Neil
(c) B.F. Skinner (d) P.C. Wren
Ans: (c)


Q9. Which of the following is not a rule for preparing completion type of questions?
(a) Blanks should not be kept in the beginning of a sentence or statement.
(b) There can be multiple blanks in a single question.
(c) A sentence having ambiguity in meaning should not be used.
(d) The length of blanks in the question must be nearly.
Ans: (b)


Q10. Who gave importance to self realization as a medium for further research on personality development?
(a) Allport (b) Ragors
(c) Malati Mattu (d) Chadha
Ans: (b)


Q11. Which is not an element of influencing the personality of a child?
(a) Heredity (b) Environment
(c) Health (d) School
Ans: (d)


Q12. Which of the following is not an educational implication of constructivism?
(a) Creating scope for self analysis
(b) Inspire child to frame questions
(c) Learning to be controlled by teachers
(d) Giving importance to realistic approach for problem solving.
Ans: (c)


Q13. What is the name of the committee established in 1958-59 pertaining to women education?
(a) Kothari Committee
(b) Mudaliar Committee
(c) Durga Bai Deshmukh Committee
(d) Radhakrishna Committee
Ans: (c)


Q14. Which of the following is a provision under Persons with Disabilities Act-1995?
(a) Free education till 14 yrs. of age.
(b) Provision of only one language in the curriculum for hearing impaired children.
(c) Provision of financial assistance of regular attendance.
(d) None of the above.
Ans: (b)


Q15. According to which article of RTE-2009, any form of physical or mental punishment cannot be administered to a child?
(a) Article 14 (2) (b) Article 17 (1)
(c) Article 24(1-A) (d) Article 29 (2)
Ans: (b)


Q16. In which system, regular teachers and resourceful teachers take responsibility for education of differently abled students?
(a) Integrated education
(b) Inclusive education
(c) Special education
(d) General education
Ans: (a)


Q17. Students suffering from cerebral palsy requires which teaching method?
(a) Oral method
(b) Play way method
(c) Project method
(d) Role play method
Ans: (b)


Q18. “Motivation is the central factor in the effective management of the process of learning. Some type of motivation must be present in all learning”. Who said this?
(a) Atkinson (b) Kelly
(c) Skinner (d) Guilford
Ans: (b)


Q19. According to UNCRC, compulsory elementary education comes under which right of a child?
(a) Right to live
(b) Right of development
(c) Right to safety
(d) Right of participation
Ans: (b)


Q20. Which of the following statement is not true about development?
(a) Development proceeds more rapidly in early years of life.
(b) Development occurs at different rates for different parts of the body.
(c) Development is caused by heredity alone.
(d) Development follows an orderly sequence.
Ans: (c)


Q21. Which of the following is not a law of heredity as propounded by Mandel?
(a) Like begets like (b) Law of variation
(c) Law of regression (d) Law of unusualness
Ans: (d)


Q22. A good teacher is to:
(a) Provide knowledge and prepare the students for examination.
(b) Prepare the students for right answer to be written in examination.
(c) Provide authentic learning situations and facilitate independent thinking among the students.
(d) Follow the time table and course strictly.
Ans: (c)


Q23. Which of the following is related to the principles under NCF-2005?
(a) Students acquire knowledge in their own way.
(b) Rote learning results in longer retention.
(c) Student unable to learn better by asking question to teacher
(d) Problem solving approach helps in acquiring knowledge.
Ans: (d)


Q24. Teacher are advised to involve their students in group activities because, besides learning they help in:
(a) Conflict
(b) Jealousy
(c) Aggression
(d) Socialization
Ans: (d)


Q25. Knowing the ability of children to study a new English language textbook comes under which type of evaluation?
(a) Placement (b) Formative
(c) Diagnostic (d) Summative
Ans: (a)


Q26. Which of the following is not a characteristic of learning activity?
(a) Joyful
(b) Demonstration by teachers
(c) Challenging
(d) Opportunity for multiple skill development
Ans: (b)


Q27. Which of the following is not a method of estimating reliability of a test ?
(a) Test-retest method
(b) Alternate/parallel form method
(c) Split-Half method
(d) Testing condition method
Ans: (d)


Q28. Method of Rational Equivalence – It is a method based on single administration and consistency of responses to all items. This method is also known as “Kuder-Richardson Reliability” or “Inter-Item Consistency”.
3. Alternate or Parallel form Method –
Estimating reliability by means of the equivalent form method involve the use of two different but equivalent forms of the test. Parallel form reliability is also known as alternative form reliability or equivalent form reliability or comparable form reliability.
4. Split-Half Method or Sub-Divided Test Method –
This method is the improvement of Test-Retest method and Alternate/parallel form method. Hence it is clear that testing condition method is not a method of estimating reliability of a test.
2. Mita wants to know whether she will perform well in a particular job or not. Which of the following tool will predict this ?
(a) Achievement test (b) Attitude test
(c) Aptitude test (d) Intelligence test
Ans: (c)


Q29. In which of the following rating scale, a sequence of definite numbers is supplied to the rater or to the observer and the observer awards an appropriate number ?
(a) Standard scale
(b) Rating by cumulative point
(c) Graphic scale
(d) Numerical scale
Ans: (d)


Q30. Which of the following is an objective of evaluation ?
(a) Know about learning difficulties
(b) Measure the achievement of learning
(c) Know that learning has actually taken place
(d) All of the above (Exam: 2021)
Ans: (d)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *