Chapter 13. Jharkhand GK Statistics about Jharkhand

1. What percentage of population of Jharkhand lives below poverty line?
(1) 33.42 (2) 35.82
(3) 36.96 (4) 38.72
Ans: (3)


2. In Jharkhand, how many districts is the National Rural Livelihoods Program being operated?
(1) 12 (2) 14
(3) 16 (4) 18
Ans: (4)


3. In how many districts of the state, ‘Roshni Project’ is getting operated?
(1) 18 (2) 20
(3) 22 (4) 24
Ans: (4)


4. Which International Organization has contributed to National Rural Livelihood Program?
(1) World Bank (2) UNICEF
(3) UNDP (4) IMF
Ans: (1)


5. Which district did Martyr Albert Ekka belong to?
(1) Giridih (2) Gumla
(3) Chatra (4) Garhwa
Ans: (2)


6. Single sign on for-ease of doing business, what is Jharkhand’s rank in the country to start it?
(1) First (2) Second
(3) Third (4) Fourth
Ans: (1)


7. Under CSR, the first Games University of the country is being established in?
(1) New Delhi (2) Bhopal
(3) Gangtok (4) Ranchi
Ans: (4)


8. Name of the block under Gumla district has been changed to what?
(1) Paramveer Albert Ekka
(2) Nirmal Mahato
(3) Telanga Khadiya
(4) Jaipal Singh Munda
Ans: (1)


9. In which district of the state is the largest river bridge being built?
(1) Garhwa (2) Sahebganj
(3) Palamu (4) Gumla
Ans: (3)


10. With the collaboration of which company, will the ‘CSR University’ be established?
(1) C.C.L. (2) Tata
(3) Maruti (4) Mahindra
Ans: (1)


11. Where is in the state the Indian Agricultural Research Institute being built?
(1) Gomio (2) Barhi
(3) Adityapur (4) Getalsud
Ans: (2)


12. Which river is being built, the largest bridge in the state?
(1) Sone (2) Damodar
(3) Ganga (4) Swarna rekha
Ans: (1)


13. When was the D.B.T. Scheme for kerosene oil in Jharkhand implemented?
(1) January 1, 2016
(2) June 1, 2016
(3) August 1, 2016
(4) October 1, 2016
Ans: (4)


14. Which is the first state in the country to have implemented D.B.T. Scheme for kerosene oil?
(1) Jharkhand (2) Bihar
(3) Odisha (4) Meghalaya
Ans: (1)


15. In Which of the given civil courts is the facility for video conferencing provided?
(1) Pakud (2) Ranchi
(3) Bokaro (4) All of these
Ans: (4)


16. Which of the given numbers is used under the JanSamvad Scheme to file a complaint with the Chief Minister to the state of Jharkhand?
(1) 172 (2) 181
(3) 192 (4) 198
Ans: (2)


17. Where is the Tribal Research Institute located?
(1) Palamu (2) Chatra
(3) Ranchi (4) Garhwa
Ans: (3)


18. In Which of the given places’ Sadar Hospital has the Medicine Resistance Tuberculosis Center been established?
(1) Jamshedpur (2) Ramgarh
(3) Ranchi (4) Hazaribagh
Ans: (1)


19. When was the manual for the ‘Jharkhand State Unemployment Allowance’ in the State defined?
(1) 2013 (2) 2014
(3) 2015 (4) 2016
Ans: (3)


20. Who is the tribal research institute named after?
(1) Ram Dayal Munda
(2) Raghunath Murmu
(3) Jaipal Singh Munda
(4) Birsa Munda
Ans: (1)


21. Under cleanliness program which is the first Panchayat of the State which is full of drinking water and is also freed from open defecation?
(1) Kasmar
(2) Gamharia
(3) Doda
(4) Pratapgarh
Ans: (2)


22. Where in the state ‘Short Stay Homes’ has been established for women in distress?
(1) Ranchi (2) Bokaro
(3) Dhanbad (4) Jamshedpur
Ans: (1)


23. Where have ONGC and IOCL been approved of carrying Petroleum Mining League on Gas Minerals on Coal Bed Methane (CBM) Block?
(1) Hazaribagh
(2) Palamu
(3) Chatra
(4) Both (1) and (2)
Ans: (4)


24. Coal India Limited and Company on Jharia CBM Block has been approved Petroleum Mining League.
(1) Bharat Petroleum
(2) ONGC
(3) Indian Oil
(4) Essar Group
Ans: (2)


25. Under Which of the given names has the Skill Management System developed in the State?
(1) Cooperation (2) Skill
(3) Pledge (4) Motivation
Ans: (2)


26. When was the manual made for conservation of the interests of depositors of the State of Jharkhand?
(1) 2015 (2) 2016
(3) 2017 (4) 2108
Ans: (1)


27. What percentage of seats are reserved in the state under ‘Free and Compulsory Child Education Rights Act 2009’?
(1) 19 (2) 21
(3) 23 (4) 25
Ans: (4)


28. When did the ‘Free and Compulsory Child Education Rights’ act come into force?
(1) 2009 (2) 2011
(3) 2013 (4) 2015
Ans: (1)


29. Of the total labour capacity of Jharkhand, percentage is dependent on agriculture.
(1) 54.50 (2) 60.70
(3) 62.30 (4) 66.85
Ans: (4)


30. What percentage of population of Jharkhand lives in Jharkhand?
(1) 72 (2) 74
(3) 76 (4) 78
Ans: (3)


31. What is the crop intensity (in percent) of the state?
(1) 122 (2) 124
(3) 126 (4) 128
Ans: (3)


32. What percentage of land is irrigated in the state?
(1) 13 (2) 15
(3) 17 (4) 19
Ans: (1)


33. What is the percentage of the rate of seed conversion in the state?
(1) 13 (2) 15
(3) 17 (4) 19
Ans: (2)


34. How many kilograms per hectare is the fertilizer used in the state?
(1) 92 (2) 94
(3) 96 (4) 98
Ans: (1)


35. How many gram of milk is available in the state per capita?
(1) 152 (2) 177
(3) 185 (4) 198
Ans: (2)


36. In which name milk and milk products are distributed in Jharkhand?
(1) Mother Dairy
(2) Amul
(3) Sudha
(4) None
Ans: (1)


37. In which district is State Animal Zone ‘Red Sindhi’ located in?
(1) Ramgarh (2) Hazaribagh
(3) Palamu (4) Chatra
Ans: (2)


38. How many grams of milk is available per capita at national level?
(1) 330 (2) 352
(3) 371 (4) 394
Ans: (4)


39. In which district is Mura, the milk supply co-sector located?
(1) Hotwar
(2) Dhruva
(3) Barhi
(4) Gumia
Ans: (1)


40. In which district is the Bull Nutrition Zone located?
(1) Garhwa (2) Gumla
(3) Ramgarh (4) Hazaribagh
Ans: (4)


41. In which district is the Beetle Goat breeding area located in the state?
(1) Chatra (2) Latehar
(3) Koderma (4) Garhwa
Ans: (1)


42. Which district has the largest sheep breeding area in the state?
(1) Gumla (2) Palamu
(3) Chatra (4) Garhwa
Ans: (3)


43. Which of the given schemes has been launched for expansion of irrigation facility in agriculture sector in the state?
(1) Jalaj
(2) Irrigation partner
(3) Jalnidhi
(4) Pani Panchayat
Ans: (3)


44. Where is the Sukra breeding area in the state located?
(1) Kanke (2) Tamad
(3) Hatia (4) Gumia
Ans: (1)


45. About how many lakh hectares of land in the state is cultivated?
(1) 23.64 (2) 25.42
(3) 27.89 (4) 29.74
Ans: (4)


46. When were the panchayat elections in the state completed for the second time?
(1) 2014 (2) 2015
(3) 2016 (4) 2017
Ans: (2)


47. With the help of which state, Human Resource Management System (HRMS) is operating in the state?
(1) Gujarat
(2) Himachal Pradesh
(3) Goa
(4) Tripura
Ans: (2)


48. By what name does the Common Service Center in the state operate?
(1) Pragaya (2) Vasudha
(3) Sahayata (4) Johar
Ans: (1)


49. By what name are call centers all over Jharkhand operating?
(1) E-help
(2) E-relief
(3) E-cooperation
(4) E-Shakti
Ans: (2)


50. Since how long is Aadhaar based attendance system in Jharkhand came in force?
(1) January 1, 2014
(2) January 25, 2014
(3) March 8, 2014
(4) September 15, 2014
Ans: (1)


51. Where in the state Indian Institute of Information Technology (IIIT) will be established?
(1) Jamshedpur (2) Bokaro
(3) Ranchi (4) Dhanbad
Ans: (3)


52. What is the telephone number for e-relief call center?
(1) 1967 (2) 1982
(3) 1992 (4) 1999
Ans: (1)


53. What amount has been determined for the students of upper primary class in the state for daily lunch under the scheme?
(1) ` 5.54 (2) ` 5.72
(3) ` 5.8 (4) ` 5.90
Ans: (1)


54. What amount is fixed under midday meal in Jharkhand per student per class for primary classes?
(1) ` 3.52 (2) ` 3.58
(3) ` 3.62 (4) ` 3.69
Ans: (4)


55. Where is Jharkhand Kala Mandir located?
(1) Ranchi (2) Jamshedpur
(3) Bokaro (4) Dhanbad
Ans: (2)


56. For the women’s equality education, since how long has the Mahila Samakhya been operated by the Government of India?
(1) 1985 (2) 1987
(3) 1989 (4) 1991
Ans: (3)


57. When was the ‘Government Manbhum Chhau Dance and Arts Center’ established?
(1) 1968 (2) 1966
(3) 1963 (4) 1960
Ans: (4)


58. When was the Jharkhand Kala Mandir established?
(1) 1970 (2) 1972
(3) 1974 (4) 1976
Ans: (1)


59. What is the total fertility rate in Jharkhand?
(1) 2.2 (2) 2.4
(3) 2.5 (4) 2.7
Ans: (4)


60. Where is the ‘Government Manbhum Chhau Dance Center’ situated at?
(1) Ranchi (2) Dhanbad
(3) Bokaro (4) Jamshedpur
Ans: (1)


61. What percentage of Jharkhand’s population live in cities?
(1) 20 (2) 22
(3) 23 (4) 24
Ans: (4)


62. By when was the goal to end the Kala-azar in the state?
(1) 2015 (2) 2016
(3) 2017 (4) 2018
Ans: (3)


63. How many grams of food grains is available per capita in the state?
(1) 250 (2) 255
(3) 305 (4) 325
Ans: (1)


64. What percentage of Jharkhand’s population will live in cities in 2030?
(1) 26 (2) 28
(3) 30 (4) 32
Ans: (3)


65. What is the total fertility rate at the national level?
(1) 2.4 (2) 2.3
(3) 2.2 (4) 2.1
Ans: (1)


66. How many grams of food grains are available per capita at the national level?
(1) 438 (2) 478
(3) 532 (4) 583
Ans: (4)


67. How much is the consumption of annual electricity per capita at national level?
(1) 1010 kwh
(2) 1040 kwh
(3) 1052 kwh
(4) 1075 kwh
Ans: (1)


68. How much is the consumption of annual electricity per capita in Jharkhand?
(1) 510 kwh (2) 520 kwh
(3) 538 kwh (4) 552 kwh
Ans: (4)


69. How many marks did Jharkhand get in Sustainable Development Goals Index-2019?
(1) 70 (2) 69
(3) 53 (4) 65
Ans: (3)


70. Which place is Jharkhand at in India Innovation Index-2019 released by NITI Aayog?
(1) 10th (2) 15th
(3) 17th (4) 28th
Ans: (4)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *