You are here
Home > QB Subjectwise > Part 430 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 430 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. To know language is to be able to speak it. even a child who does not yet attend school can speak his or her language. In order to speak a language it is important to listen to it and to read a few pages in it everyday. A child picks up language and learns to talk just as (s) he learns to walk. Walking and talking comes naturally to a child as it grows. In our country, a child may grow up speaking more than one language, if these languages are spoken in the home and in the neighbourhood. We call this multilingualism. A child speaks a language or languages much before (s)he starts going to school. To know a language then is first of all to be able to speak it as easily and naturally as a tree year old child does. Later on the child will learn to read and write in that language. In order to read and write in a language, one has to speak it. But it is possible to speak a language but not able to read or write in it. A baby does not speak until it is nine months old but it understands a few words at six months of age. It has been listening ever since it was born, and even a little before that. So the first strategy in speaking a language is to listen.

Q1. One of the activities of a child before it is even born is ______ .
(a) seeing (b) listening
(c) understanding (d) talking
Ans: (b) listening

Q2. It is necessary for one to _______ the language before
(s)he writes in that language.
(a) sing (b) spell
(c) speak (d) None of the above
Ans: 3) speak

Q3. Multilingualism means
(a) speaking more than one language
(b) speaking only one language
(c) speaking any language
(d) speech
Ans: Multilingualism means (a) speaking more than one language

Q4. A child has been __________ ever since it was born.
(a) speaking (b) reading
(c) walking (d) listening
Ans: (d) listening

Q5. To know a language one must be able to
(a) Speak it as easily and naturally as a three year old child.
(b) Read it well all the time.
(c) Write it quickly
(d) Sing in the language
Ans:
(a) Speak it as easily and naturally as a three year old child.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Most of the African countries live in subhuman conditions because of extreme poverty, upheaval, hunger, disease, unemployment, lack of education and both inexperienced and corrupt administrations. The devastating consequences of the AIDS epidemic in those countries could improve if the infected population were to receive free drugs to control the disease, have access to health professionals and get information on how to prevent its spread. But this can only be achieved through international help programs in which leaders of the world’s richest countries donate medicine and also send doctors and nurses to treat and educate those in need. Moreover, most of the poor countries rely on selling agricultural products and raw materials fo rich nations and buying industrialized products from them, resulting in a huge financial deficit. Consequently, they borrow a significant amount of money from the World Bank to try and improve their broken economies, but sometimes the money disappears with no significant changes and they cannot even pay the interest to the bank. Regarding this issue, last year the G8, which is comprised of leaders of the eight richest nations, decided to forgive billions of dollars worth of debt owed by the world’s poorest nations. In addition, they developed adequate loan programs to financially assist those countries.

Q6. According to the author, one of the ways of helping the infected people in Africa to fight AIDS is by:
(a) providing free clothes
(b) providing free food
(c) providing free drugs
(d) providing free contraceptives
Ans: (c) providing free drugs

Q7. As the author describes the condition in Africa, her tone is:
(a) sad (b) angry
(c) bitter (d) hopeful
Ans: (a) sad

Q8. In the context of this essay, the phrase ‘subhuman’ means:
(a) people of a smaller race
(b) people living below accepted standard of living
(c) people living below the rule of a headman
(d) people segregated into groups according to their possession
Ans: (b) people living below accepted standard of living

Q9. What was the most significant step taken by the G8 towards assisting the poor countries in dealing with their need ?
(a) Sending doctors and nurses
(b) Setting up an international programme
(c) Forgiving debts owed by them
(d) Building relief camps
Ans: (c) Forgiving debts owed by them

Q10. What has led to the poor countries accumulating more debts?
(a) Their buying of industrialized products
(b) Their lack of education
(c) The devastating consequences of the AIDS epidemic
(d) Their lack of knowledge in the use of money
Ans:
(a) Their buying of industrialized products
Directions: A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each out of the four alternatives. Newspapers sell because of news and editorial coverage but it gets more revenue from advertisements. News costs money, while advertisements fetch money. The economics of modern newspapers is such that it cannot run by just selling news. It has to depend on advertisements. The economics of newspaper publishing requires both subscribers who can afford to buy newspapers and businessmen who can afford to advertise in it. The growth of the Press depends on both. Therefore, in newspaper management neither aspect can be neglected. Coordination among the various departmentseditorial, circulation, advertising and production is very essential for effective and better management. The heads of various departments must be part of the management of a newspaper. They must be aware of the goals set, policies and future plans of the management. They cannot afford to remain cut off from the mainstream of management function. In addition, each department should keep the other department managers informed of those of its activities that will be useful to them. This is a vital aspect of newspaper management.

Q11. The growth of a newspaper depends on:
(a) the editorial and news coverage
(b) large scale subscribers
(c) advertisers
(d) subscribers and advertisers
Ans: (d) subscribers and advertisers

Q12. The main idea conveyed in the first paragraph of the passage is:
(a) the growth of press
(b) news and editorial coverage
(c) the economics of newspaper publishing
(d) the importance of advertisements
Ans: (c) the economics of newspaper publishing

Q13. The main idea conveyed in the second paragraph of the passage is:
(a) the role of the heads of departments of a newspaper
(b) the future of newspapers
(c) how to sell newspapers
(d) effective sales
Ans: (a) the role of the heads of departments of a newspaper

Q14. The word ‘goal’ in the passage means:
(a) Conclusion (b) Aim
(c) Result (d) Benefit
Ans: (b)Aim

Q15. Which of the following statements is false
(a) Selling news is not important
(b) Editorial coverage matters for sales
(c) Advertisements are needed for a paper to survive
(d) All departments have to be in touch with other departments
Ans:
(a) Selling news is not important
Directions: Read the following passages carefully and choose the most appropriate answer to the questions out of the four alternatives. PassageI
When I think of my family’s history on the land. I experience a pang of regret. Unlike much of the arid West, where the land has gone virtually unchanged for centuries, my place of origin, western Kansas, has been torn up by agriculture. The flat plains, excellent soil, and sparse but just adequate rainfall permitted farming; therefore farming prevailed, and a good 90% of the original sod prairie is gone. The consequence, in human terms, is that our relationship to our place has always felt primarily mercantile. We used the land and denied, or held at bay, its effect on us. Yet from my earliest childhood, when the most of the Kansas prairie was still intact, I’ve known that the land also had a romantic quality. I’ve felt moved by the expanse of it , enthralled by size. I take pride in my identity as a plains daughter.

Q16. Which of the following is the most accurate statement of the author’s position?
(a) The presence of the people has enriched the plain’s habitat.
(b) Farming has improved the soil of the plains.
(c) Farming has chemically polluted the plains.
(d) Farming has eroded the natural beauty of the plains.
Ans: (d) Farming has eroded the natural beauty of the plains.

Q17. The argument in the paragraph is based primarily on:
(a) facts of history and statistical studies.
(b) facts derived from the author’s personal observations.
(c) feelings the author has picked up from personal experience.
(d) feeling passed down to the authors by ancestors.
Ans: (c) feelings the author has picked up from personal experience.

Q18. From the passage, it may be determined that the word “mercantile” has something to do with
(a) practicality (b) danger
(c) America (d) spirituality
Ans: (a) practicality

Q19. What does the author feel proud about?
(a) being an American
(b) being a native of Kansas.
(c) being able to see the romantic quality of the land.
(d) the ability to unite well.
Ans: (b) being a native of Kansas.

Q20. What factor changed the entire landscape of Kansas?
(a) wind (b) heat
(c) agriculture (d) flooding
Ans:
(c) agriculture
PassageII
Most economists in the United States seem captivated by the spell of the free market. Consequently, nothing seems good or normal that does not accord with the requirements of the free market. A price that is determined by the seller or, for that matter (for that matter: so far as that is concerned), established by anyone other than the aggregate of consumers seems pernicious. Accordingly, it requires a major act of will to think of pricefixing (the determination of prices by the seller) as both “normal” and having a valuable economic function. In fact, pricefixing is normal in all industrialised societies because the industrial system itself provides, as an effortless consequence of its own development, the pricefixing that it requires. Modern industrial planning requires and rewards great size. Hence, a comparatively small number of large firms will be competing for the same group of consumers. That each large firm will act with consideration of its own needs and thus avoid selling its products for more than its competitors charge is commonly recognised by advocates of freemarket economic theories. But each large firm will also act with full consideration of the needs that it has in common with the other large firms competing for the same customers.

Q21. What does not seem as not good or normal in the context of this essay?
(a) the new interest in free market
(b) being captivated by spell of the free market
(c) that which does not accord with the requirement of the free market
(d) the economists who are captivated by the free market
Ans: (c) that which does not accord with the requirement of the free market

Q22. Who, according to the economists, are the right group of people to set the price of a commodity?
(a) the aggregate of consumers
(b) the buyers
(c) the sellers
(d) the economists
Ans: (a) the aggregate of consumers

Q23. Pricefixing is a phenomenon that is normal in
(a) agricultural societies
(b) industrialised societies
(c) preindustrial societies
(d) globalised societies
Ans: (b) industrialised societies

Q24. A major act of will will bring about pricefixing that will be seen as
(a) effective and productive
(b) constructive and practical
(c) normal and having valuable economic function
(d) systematic and relevant
Ans: (c)normal and having valuable economic function

Q25. Selling a commodity at a price that is not more than that charged by competitors is
(a) rejected by the free market system
(b) opposed by the advocates of the free market theories
(c) considered suspicious by the free market theorists
(d) recognised by the advocates of the free market theories
Ans:
(d) recognised by the advocates of the free market theories
PassageIII
But the war did not cease; though friend and foe alike were almost drowned in blood. It seemed as powerful as eternity, and in time Tony Vassall too went to battle and was killed. The country gave Patience a widow’s pension, as well a touching inducement to marry again; she died of grief. Many people died in those days, it was not strange at all. Nathan and his wife got so rich that after the war they died of overeating, and their daughter Olive came into a vast fortune and a Trustee.

Q26. The writer says war is
(a) bloodless (b) partial
(c) destructive (d) unimportant
Ans: (c) destructive

Q27. In the passage, it is stated that “friend and foe alike were almost drowned in blood.” What does it convey?
(a) friends and enemies forgot their differences.
(b) both suffered similarly.
(c) both started liking each other.
(d) war made people hate each other.
Ans: (b) both suffered similarly.

Q28. From this passage we learn that Tony Vassal was
(a) Patience’s husband (b) a soldier’s son
(c) Nathan’s relative (d) very successful
Ans: (a) Patience’s husband

Q29. “………… as well a touching inducement to marry.” Here inducement means
(a) agreement (b) invocation
(c) reminder (d) encouragement
Ans: (d) encouragement

Q30. Olive, after her parents’ death became
(a) rich (b) honest
(c) brave (d) fat
Ans:
(a) rich

Top
error: Content is protected !!