You are here
Home > QB Subjectwise > Part 428 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 428 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Until he was ten, young Alexander Fleming attended the nearby Loudoun Moor School. He was then transferred to Darvel School which he attended with his brothers. Alexander learned a good deal about nature during that four mile downhill hike to school and the four mile uphill return trip. He was a quick student and at twelve, the age limit prescribed for Darvel school, he was sent to Kilmarmock Academy. Two years later he joined his brothers John and Robert at the home of his elder brother Thomas, who was to become a successful occultist in London. However, the economic success of the family was yet to be and Alexander was forced to leave school for economic reasons. When he was sixteen, he obtained a job in a shipping company. Good fortune, however, was on his side and on the side of humanity. In 1901, he received a share in a legacy which made it possible for him to return to school. He decided to study medicine.

Q1. “… and at twelve, the age limit prescribed for Darvel school… ” in this context means that children were
(a) Admitted to school at the age of twelve
(b) Allowed to remain in the school only up to the age of twelve
(c) Admitted to the school any time after the age of twelve
(d) Not admitted to the school before they were twelve
Ans: (b) Allowed to remain in the school only up to the age of twelve

Q2. Alexander became well off
(a) By working in a shipping company
(b) When his brother became a successful occultist
(c) Because he studied medicine
(d) By receiving a share in a legacy
Ans: (d) By receiving a share in a legacy

Q3. Alexander left school
(a) To study economics
(b) To work with his brother
(c) To study medicine
(d) Due to financial problems
Ans:
(d)Due to financial problems
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. A guest speaker was addressing the faculty and the students in the college auditorium. I had joined the faculty the year before, and was already drawing attention. I was 27, full of assumptions about myself, quick with a comment on everything, and expected people to pay attention to all that I had said. I listened to the talk for the first five minutes. By the seventh, I was looking around to check if others were listening. By the tenth, I had glanced at my watch three times, and yawned once. After twenty minutes I was thoroughly bored, and telling myself that it was difficult to sit through such an insipid talk. I wanted to share some of my expert comments with my neighbour. But he was completely sold out to the speaker, and looked like it was the greatest day of his life. I was disgusted. I tried to catch a word or phrase from the talk, only to convince myself that this should be his last talk ever. The onehour talk took ages to end, and before the thanks were said, I jumped to my feet with a sigh of relief. My neighbour smiled at me and said, “The talk was wonderful, wasn’t it?” I retorted, “It almost killed me with kindness”.

Q4. What do you understand about the narrator from the description in the first paragraph?
(a) He was a genius
(b) He was knowledgeable
(c) He was self conceited
(d) He was charismatic
Ans: (c) He was self conceited

Q5. How did the narrator respond to the speech?
(a) He was glued
(b) He was bored
(c) He did not mind it
(d) He was engrossed in it
Ans: (b) He was bored

Q6. The narrator was disgusted because
(a) His neighbour was engrossed in an insipid talk
(b) The talk was boring
(c) He could not understand it
(d) He was impatient
Ans: (a)His neighbour was engrossed in an insipid talk

Q7. When the speech ended the narrator was
(a) Happy (b) Relieved
(c) Exhausted (d) Disgusted
Ans: (b) Relieved

Q8. How long did the narrator listen to the speech without judgement?
(a) Seven minutes (b) Ten minutes
(c) Five minutes (d) Twenty minutes
Ans:
(c) Five minutes
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Most successful companies, institutions and organizations have mission statements. Most individuals don’t. As the Chief Executive Officer of your own life in the knowledge era, you need a laser like focus in your vision. You need a mission and a mission statement describing how you want to live, not just what you want to own; defining the person you want to become, not just the title you want to see on your door; outlining the knowledge you will receive, not just the degree you’ll earn or your next promotion. I began the process this way: “To be aware of the uniqueness of my associates, clients, friends and family, and to treat that uniqueness with loving concern. I was created to lead myself and others to understand winwin relationships and how to use them to improve the lives of all persons with whom I come into contact.” You, too, can frame your mission statement starting with your core values, working outward to your material desires and financial needs.

Q9. What should a person’s mission statement begin with?
(a) Your core values
(b) What you want to acquire
(c) Your monetary ambitions
(d) Your next promotion
Ans: (a) Your core values

Q10. What is the narrator’s mission?
(a) To discourage his friends and associates in every endeavour.
(b) To improve the lives of all his associates.
(c) To be aware of the strengths and weaknesses of his friends.
(d) To illtreat all.
Ans: (b) To improve the lives of all his associates.

Q11. What does a ‘winwin’ relationship mean?
(a) Every one must win always
(b) There are no challenges
(c) The relationship is beneficial to both parties
(d) The competition is friendly
Ans: (c) The relationship is beneficial to both parties

Q12. What are the suggested components of a ‘mission statement’?
(a) Winwin attitude, financial needs, knowledge
(b) Corevalues, material desires, financial needs
(c) Academic qualifications, love, material desires
(d) Corevalues, joy, selfconfidence
Ans: (b) Corevalues, material desires, financial needs

Q13. Who is responsible for designing a personal mission?
(a) A Chief Executive Officer
(b) The family and friends
(c) The Individual
(d) The company
Ans:
(c) The Individual
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Stockholm is spread out on an archipelago of 14 islands, where Lake Malaren meets the Baltic Sea. More airy than Venice, with wideopen spaces, it is onethird water. Its other twothirds combine arched bridges, jet fountains, and palatial buildings trimmed with gold. For Stockholmers, fans of great outdoors, this is an amiable and graceful home and a healthy environment in which to live. Minutes from the city centre are parks and woodland for recreation, and clear water for swimming and fishing. In winter, everyone takes to iceskating, on artificial rinks in the shadows of grand palaces, or on the frozen waters of the channel. Stockholm is also a city at the leading edge of fashion, design and advanced technology. Fashion houses and IT companies use the city as a test market for their innovations, especially as Stockholmers are followers of technology. Stockholm is the capital as well as the largest city of Sweden. It is the site of the government and Parliament of the country.

Q14. An archipelago is a collection of _____ .
(a) cities (b) islands
(c) lakes (d) coralreefs
Ans: (b) islands

Q15. Stockholm is
(a) Onethird water and twothirds arched bridges, jet fountains and palatial buildings
(b) Twothirds water and onethird land
(c) Full of tall buildings
(d) a city with lots of people
Ans: (a) Onethird water and twothirds arched bridges, jet fountains and palatial buildings

Q16. What is the opposite of the word ‘amiable’?
(a) Enervating (b) Refreshing
(c) Invigorating (d) Unpleasant
Ans: (d) Unpleasant

Q17. Why is Stockholm used as a test market for innovation by IT companies and Fashion houses?
(a) The Stockholmers are followers of technology.
(b) Stockholm is the largest city of Sweden.
(c) The citizens are fashionable.
(d) The people like the outdoors.
Ans: (a) The Stockholmers are followers of technology.

Q18. Stockholm is important to the country because ___ .
(a) it has palatial buildings.
(b) there are parks and woodlands for recreation.
(c) there are artificial skating rinks.
(d) it is the largest city and capital of Sweden.
Ans: (d) it is the largest city and capital of Sweden.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Learning is the knowledge of that which is not generally known to others, and which we can only derive at secondhand from books or other artificial sources. The knowledge of that which is before us, or about us, which appeals to our experience, passions, and pursuits, to the bosoms and businesses of men, is not learning. Learning is the knowledge of that which none but the learned know. He is the most learned man who knows the most of what is farthest removed from common life and actual observation. The learned man prides himself in the knowledge of names, and dates, not of men or things. He thinks and cares nothing about his nextdoor neighbours, but he is deeply read in the tribes and castes of the Hindoos and Calmuc Tartars. He can hardly find his way into the next street, though he is acquainted with the exact dimensions of Constantinople and Peking. He does not know whether his oldest acquaintance is a knave or a fool, but he can pronounce a pompous lecture on all the principal characters in history. He cannot tell whether an object is black or white, round or square, and yet he is a professed master of the optics and the rules of perspective.

Q19. Learning is defined as
(a) the knowledge of that which is before us
(b) the knowledge about us
(c) the knowledge of that which is not generally known to others
(d) the knowledge related to the businesses of men
Ans: (c) the knowledge of that which is not generally known to others

Q20. The most learned man is he who
(a) knows about all the principal characters in history
(b) sees not with the eyes of others
(c) is acquainted with the streets of Constantinople and Peking
(d) knows the most of what is farthest removed from common life and actual observation.
Ans: (d) knows the most of what is farthest removed from common life and actual observation.

Q21. A learned man, as described in the passage,
(a) cares about men and things
(b) does not care about men and things
(c) cares about the shapes of objects.
(d) cares about his neighbours
Ans: (b) does not care about men and things

Q22. The passage suggests that a learned man
(a) understands his neighbours
(b) does not know his old acquaintances
(c) is not concerned about names and dates
(d) is interested in travelling
Ans: (b) does not know his old acquaintances

Q23. The given passage implies that
(a) knowledge of the learned is exclusive to them
(b) a learned man cannot deliver lectures
(c) a learned man is not interested in Calmuc Tartars
(d) a learned man is not aware of the optics and the rules of perspective
Ans:
(a) knowledge of the learned is exclusive to them. A writer of remarkable versatility.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Awareness means the capacity to see a coffee pot and hear the birds sing in one’s own way, and not the way one was taught. It may be assumed on good grounds that seeing and hearing have a different quality for infants than for grownups and that they are more aesthetic and less intellectual in the first years of life. A little boy sees and hears birds with delight. Then the ‘good father’ comes along and feels he should ‘share’ the experience and help his son ‘develop’. He says, “That’s a jay and this is a sparrow.” The moment the little boy is concerned with which is a jay and which is a sparrow, he can no longer see the birds or hear them sing. He has to see and hear them the way his father wants him to. Father has good reasons on his side: since few people can afford to go through life listening to the birds sing, sooner the little boy starts his ‘education’ the better. Maybe he will be an ornithologist when he grows up.

Q24. What does the writer mean by ‘awareness’?
(a) The capacity to see as one is taught.
(b) The capacity to see and hear things in one’s own way.
(c) The ability to see and feel things as they are in the present.
(d) The ability to see and hear things as other people do.
Ans: (b) The capacity to see and hear things in one’s own way.

Q25. How do children perceive things around them?
(a) Aesthetically (b) Intellectually
(c) Emotionally (d) Morally
Ans: (a) Aesthetically

Q26. What would the ‘good father’ do?
(a) He would teach his son the way of the world.
(b) He would share and feel his son’s experience.
(c) He would share his experiences and help his son ‘develop’.
(d) He would tell his son to live his way.
Ans: (c) He would share his experiences and help his son ‘develop’.

Q27. What does an Ornithologist study?
(a) Birds (b) Insects
(c) The different species of plants
(d) Fish
Ans: (a) Birds

Q28. The passage implies that when the boy starts his ‘education’ he will _____ .
(a) have a more aesthetic outlook
(b) be able to identify a jay and a sparrow
(c) see and hear the bird’s song with delight
(d) have a more intellectual outlook
Ans:
(d) have a more intellectual outlook
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. The antigenantibody immunological reaction is used to be regarded as typical of immunological responses. Antibodies are proteins synthesized by specialized cells called plasma cells, which are formed by lymphocytes (cells from the lymph system) when an antigen, a substance foreign to an organism’s body, comes in contact with lymphocytes. Two important manifestations of antigenantibody immunity are lysis, the rapid physical rupture of antigenic cells and the liberation of their contents into the surrounding medium, and phagocytosis, a process in which antigenic particles are engulfed by and very often digested by macrophages and polymorphs. The process of lysis is executed by a complex and unstable blood constituent known as complement, which will not work unless it is activated by a specific antibody; the process of phagocytosis is greatly facilitated when the particles to be engulfed are coated by a specific antibody directed against them.

Q29. One of the two important manifestations of antigenantibody immunity is lysis while the other is:
(a) lymphocytes (b) plasma
(c) antigenic cells (d) phagocytosis
Ans: (d) phagocytosis

Q30. What are antibodies?
(a) Minerals in the cells (b) Proteins
(c) Synthesized proteins (d) Dead cells
Ans: (c) Synthesized proteins

Q31. What happens when an antigen comes in contact with lymphocytes?
(a) Antibodies are destroyed
(b) Plasma cells are formed
(c) Proteins are synthesized
(d) Old cells are restored
Ans: (b) Plasma cells are formed

Q32. Which of the following statement is true in the context of the essay?
(a) Antigenantibody is a psychological process
(b) Lysis is a process of forming plasma cells
(c) Complement is a blood constituent
(d) Antigen is part of the organism’s body
Ans: (c) Complement is a blood constituent

Q33. Phagocytosis is a process in which antigenic particles are _____ by and very often digested by macrophages and polymorphs.
(a) attacked (b) attracted
(c) enveloped (d) engulfed
Ans:
(d) engulfed

Top
error: Content is protected !!