You are here
Home > QB Subjectwise > Part 426 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 426 – Reading Comprehension Previous Year Questions

PassageIII Because goldfish can be kept easily in small ponds and aquariums, they make good pets, but like many other pets, they must have proper care and the right kind of place to live. A twoinch fish requires a minimum of two gallons of water containing sufficient oxygen to support life. Some oxygen will make its way into the water of an aquarium from the air that touches the surface. Plants in an aquarium also help to furnish oxygen. Snails help to keep an aquarium clean. Thus, with plenty of plants and snail, the water in an aquarium does not have to be changed frequently. A large lake may prove to be a quite unsuitable abode for goldfish. It is important that goldfish should not be overfed. They can be fed such things as dried insects in addition to commerciallyprepared goldfish food, but they should never be fed more than once a day. Even then, they should not be given more food than can be consumed in about five minutes. This ensures prolonged life.

Q1. Which of the following helps supply goldfish with oxygen ?
(a) Snails (b) Plants
(c) Dried insects (d) Aquarium
Ans: (b) Plants

Q2. What is important to remember when feeding goldfish ?
(a) They should be fed more than once a day.
(b) They should be fed at fiveminute intervals.
(c) They should be fed with plants and snails.
(d) They should be fed only once a day.
Ans: (d) They should be fed only once a day.

Q3. Water in an aquarium needs to be changed if
(a) There are plenty of snails and plants in it.
(b) There is no sufficient oxygen in it.
(c) It is very clean and contains sufficient oxygen.
(d) It does not contain goldfish food and dried insects.
Ans: (b) There is no sufficient oxygen in it.

Q4. Which of the following statement is TRUE ?
(a) Gold fish should be given food only once a day.
(b) Snails eat up the goldfish in an aquarium.
(c) Plants provide food to the snails.
(d) Gold fish comes above the surface of water to get oxygen from air.
Ans: (a) Gold fish should be given food only once a day.

Q5. Which of the following statement is NOT TRUE ?
(a) Snails make the aquarium clean by eating up goldfish.
(b) Two gallons of water with sufficient oxygen is enough for twoinch fish.
(c) Goldfish can be made good pets.
(d) Plants in an aquarium provide oxygen to goldfish.
Ans: (a) Snails make the aquarium clean by eating up goldfish.
PassageIV Some years ago, I had the privilege of meeting the world’s oldest man. At least, he said he was. And he was so dogmatic about it that the promoters of a cartoon strip that specialised in unbelievable oddities, brought the old man to New York from his native Columbia to have him examined by a team of Doctors at the Cornell Medical Centre. He was an Indian, four feet four inches tall; he had an alligatorhide complexion and a tendency to swing to his right whenever he was passed from one medico to another. He said he was 167, born the same year as the American Constitution. When the name of George Washington was suggested to him to help him fix his generation, he said he remembered the man well. But he resented coming all the way to New York. He wanted to be left alone to go about his business, which at that time was the business of looking for a sixth wife to comfort him in his approaching old age MEANINGS OF WORDS/PHRASES (a) dogmatic (Adj.): being certain that your beliefs are right and that other should accept them, without paying attention to evidence/other opinions (b) oddities (N.): something unusualperhaps worthy of collecting (c) hide (N.): body covering of a living animal (d) resented (V.): to feel bitter/angry about something, because you feel it is unfair

Q6. The old man did not like being brought to New York because
(a) at that time he was busy looking for a sixth wife.
(b) he didn’t like travelling much.
(c) he didn’t like New York.
(d) he preferred to be left alone in his native village.
Ans: (a) at that time he was busy looking for a sixth wife.

Q7. The cartoonstrip creators got interested in him because
(a) he was a comical creature .
(b) they wanted to feature him in a cartoon strip.
(c) a person surviving at that age was odd and unbelievable.
(d) he had the tendency of swinging to his right.
Ans: (c) a person surviving at that age was old and unbelievable.

Q8. The old man claimed that the Americans gave themselves a Constitution
(a) before he was born.
(b) in the year of George Washington’s birth.
(c) two centuries ago.
(d) one hundred and sixty seven years ago.
Ans: (d) one hundred and sixty seven years ago.

Q9. George Washington’s name was mentioned to the old man
(a) to teach him a bit of history.
(b) to know whether he had any personal contacts with Washington.
(c) to make fun of his advanced age.
(d) to determine his age.
Ans: (d) to determine his age.

Q10. The old man was ‘dogmatic’ about the fact that
(a) he was four feet four inches tall.
(b) he was the world’s oldest living man.
(c) he belonged to Columbia.
(d) he had an alligatorhide complexion.
Ans: (b) he was the world’s oldest living man.
PassageV Once, an ant who had come to drink at a stream fell into the water and was carried away by the swift current. He was in great danger of drowning. A dove, perched on a nearby tree, saw the ant’s danger and dropped a leaf into the water. The ant climbed onto this and was carried to safety. Sometime after this, a hunter, creeping through the bushes, saw the dove asleep and took a careful aim with his gun. He was about to fire when the ant, who was nearby, crawled forward and bit him sharply on the ankle. The hunter missed his aim and the loud noise of the gun awakened the dove from her sleep. She saw the danger and flew swiftly away to safety. Thus, the ant repaid the dove for having saved its life in the foaming current of the stream.

Q11. The ant came to the stream to
(a) fall into it
(b) to drink from it
(c) look at the swift current
(d) carry back some water.
Ans: (b) to drink from it.

Q12. The ant repaid the dove by
(a) biting the dove (b) bring the hunter
(c) biting the hunter (d) None of these
Ans: (c) biting the hunter.

Q13. The dove dropped a leaf into the water to
(a) drown the ant (b) save the ant
(c) help itself (d) perch on it
Ans: (b) save the ant.

Q14. The word ‘aim’ in this passage means
(a) to look at something
(b) to have an ambition
(c) to point a gun at something or someone
(d) to try to reach somewhere
Ans:
(c) to point a gun at something/ someone.

Q15. The dove was in danger because
(a) there was a bush nearby
(b) a hunter was about to shoot it
(c) it had fallen off the branch
(d) a hunter wanted to care for it
Ans:
(b) a hunter was about to shoot it.
PassageVI Over four hundred years after Michelangelo’s death, scholars are still unravelling the mysteries of his art. One mystery revealed recently was that his famous painting of a pensive Cleopatra included a hidden drawing of a different Cleopatra on the reverse side. This hidden Cleopatra, a tormented woman, whose eyes stare out at the viewer and whose mouth is open, screaming in horror. The two images, drawn on two sides of the same paper, can be viewed simultaneously. The second mystery is with regard to Michelangelo’s architectural plan for the dome of St. Peter’s Basilica in Rome. Did he intend the dome to look like the model he built between 1558 and 1561 ? Or did he change his mind after building the model and decide to elevate the dome in the way it is today ? Scholars do not agree on the answer. The third mystery about this great artist was why he destroyed hundreds or thousands of his drawings before he died. Did he feel they were unimportant or did he want posterity to see only his finished products ? MEANINGS OF WORDS/PHRASES (a) unravelling (V.): to clarify the facts of something mysterious (b) pensive (Adj.): deeply/seriously thoughtful (c) tormented (Adj.): experiencing intense pain (mental) (d) posterity (N.): all future generations of people

Q16. Why did Michelangelo destroy so many drawings before he died ?
(a) Nobody knows.
(b) They were unimportant.
(c) They were only drafts.
(d) He had changed the drawings.
Ans: (a) Nobody knows.

Q17. It can be inferred from the passage that the most unusual aspect of the Cleopatra drawing is that
(a) the figure is tormented.
(b) the figure is screaming.
(c) one drawing is hidden.
(d) one drawing is backward.
Ans: (c) One drawing is hidden.

Q18. According to the passage, Michelangelo is
(a) a private person.
(b) one of the great artists in the world.
(c) the most famous architect in Rome.
(d) a depressed man.
Ans: (b) One of the great artists in the world.

Q19. The word ‘pensive’ in the passage can be best substituted with the word
(a) angry (b) happy
(c) anxious (d) thoughtful
Ans: (d) thoughtful

Q20. The dome of St. Peter’s Basilica
(a) bears no relation to the one in the model.
(b) was destroyed after the model was built.
(c) is raised more than the one in the model.
(d) follows the plan of the model.
Ans: (c) is raised more than the one in the model.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. He waited a moment in surprise, wondering why she did not come nearer, and then, maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space. His mother had soared upwards. As he passed beneath her, he heard the swish of her wings. Then a monstrous terror seized him and his heart stood still. He could hear nothing. But it only lasted a moment. The next moment, he felt his wings spread outwards. The wind rushed against his breast feathers, then under his stomach and against his wings. He could feel the tips of his wings cutting through the air. He was not falling headlong now. He was soaring gradually downwards and outwards. He was no longer afraid. He just felt a bit dizzy. Then, he flapped his wings once and he soared upwards. He uttered a joyous scream and flapped them again. He soared higher. He raised his breast and banked against the wind. His mother swooped past him, her wings making a loud noise. He answered her with another scream.

Q21. The young seagull dived at the fish
(a) maddened by anger (b) maddened by want
(c) out of spite (d) out of loneliness
Ans: (b)maddened by want

Q22. His heart stood still because he was seized by _____
(a) a monstrous fury (b) courage
(c) a monstrous terror (d) joy
Ans: (c) a monstrous terror

Q23. He was not falling headlong but
(a) he was afraid
(b) he was soaring downwards and outwards
(c) his stomach was full
(d) he was joining his father
Ans: (b) he was soaring downwards and outwards

Q24. The seagull just felt dizzy
(a) and was filled with fear
(b) and was no longer afraid
(c) and did not flap his wings anymore
(d) and dived lower
Ans: (b) and was no longer afraid

Q25. What did the young seagull do when his mother swooped past him ?
(a) Let out a joyous scream
(b) Screamed at her in anger
(c) Made a loud noise
(d) Flapped anxiously
Ans:
(a) Let out a joyous scream
Directions: In the following questions, a passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. “Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August, 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely nonviolent Indian independence struggle against the British Empire in India. “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrowmindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action. To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.

Q26. To whom did Nehru deliver this famous speech?
(a) Nehru delivered this speech to a massive Indian crowd in attendance.
(b) Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.
(c) Nehru delivered this speech to the members of the Lok Sabha
(d) Nehru delivered this speech to the members of the Rajya Sabha.
Ans: (b) Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.

Q27. Choose the answer which captures Nehru’s belief.
(a) Nehru believed that India could achieve perfection immediately.
(b) Nehru said the India’s struggle for freedom was new and sudden.
(c) Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams.
(d) Nehru believed that India’s dreams were too unrealistic.
Ans: (c) Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams

Q28. The most dominant voice in the speech is:
(a) the voice of optimism
(b) the voice of surrender
(c) the voice of negligence
(d) the voice of weakness
Ans: (a) the voice of optimism

Q29. Select the answer which best reflects Nehru’s point of view.
(a) Nehru believed that Communalism would not be a problem.
(b) Nehru believed that Communalism would be a positive force.
(c) Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.
(d) Nehru believed that Communalism would make any nation great.
Ans: (c)Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.

Q30. What mansion did Nehru want to see built?
(a) Nehru believed that the expensive mansion of India should be built.
(b) Nehru believed that the honourable mansion of India should be built.
(c) Nehru believed that the simple mansion of India should be built.
(d) Nehru believed that the huge mansion of India should be built.
Ans: (b) Nehru believed that the honourable mansion of India should be built.

Top
error: Content is protected !!