You are here
Home > QB Subjectwise > Part 421 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 421 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. The function of education is to prepare young people to understand the whole process of life. The end of education is not merely to pass some examinations and get a job and earn one’s livelihood. If education is to make people understand life, then surely life is not merely a job or an occupation; life is something extraordinarily wide and profound, it is a great mystery, a vast realm in which we function as human beings. If we prepare ourselves only to earn a livelihood, we shall miss the whole point of life. To understand life is much more important than to get a degree or pass an examination for a job. Life, with all its subtleties, is such a vast expanse. It has its extraordinary beauty, its sorrows and joys. It also has its hidden things of the mind such as envies, ambitions, passions, fears, fulfilments and anxieties. The birds, the flowers, the flourishing trees, the heavens, the stars, the rivers and the fishes thereinall this is life. When we are young we must seek and find out what life is all about. Thus we cultivate intelligence with the help of education. Intelligence is the capacity to think freely, without fear, without a formula, so that we begin to discover for ourselves what is real and what is true. Anyone who is gripped with fear will never be intelligent. Most of us have fear in one form or another. Where there is fear there is no intelligence. Thus what education should do is help us understand the need of freedom. Unless we are free we will not understand the whole process of living. When we are free we have no fear. We do not imitate but we discover. MEANINGS OF DIFFICULT WORDS/PHRASES (a) profound (Adj.): of the greatest intensity (b) realm (N.): area (c) subtleties (N.): the small but important details/ aspects of something (d) expanse (N.): a wide scope

Q1. What is the effect of fear on humans?
(a) We understand life’s great mystery.
(b) We are not able to develop our intelligence.
(c) We think freely.
(d) We see the vast expanse of life.
Ans: (b)We are not able to develop our intelligence.

Q2. The aim of education is to make us realise the need of
(a) understanding science.
(b) freedom.
(c) jobs.
(d) passing examinations.
Ans: (b) freedom.

Q3. When we are young we should
(a) seek the meaning of life.
(b) study and get a degree.
(c) try for a good job.
(d) study science.
Ans: (a) seek the meaning of life.

Q4. Education helps us realize the
(a) way to develop our career.
(b) need for good health.
(c) meaning of fear.
(d) necessity of freedom.
Ans: (d) necessity of freedom.

Q5. The passage is about
(a) education. (b) freedom.
(c) intelligence. (d) livelihood.
Ans: (a) education.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. The snowstorm was getting worse. White flakes whirled around us as we fought our way against the wind. I had almost given up hope of sheltering, when we found an abandoned log cabin in front of us. I squeezed through the door of the cabin and stepped cautiously inside with Jane close behind me. It was dark and mustysmelling, but at least it was sheltered and dry. Glad to be out of the storm, we settled down on the dusty floor to wait for a break in the weather. “What’s this?” asked Jane curiously. Her hand closing over something shiny. She held it up to the weak ray of light that pierced the gloom. A gold necklace glittered and shone. Its ruby pendant was a lustrous winered in the faint beam. Strangely, there was no dust on the necklace. It was almost as though it had dropped from the throat of its owner moments ago. We gazed at each other speechlessly. What strange mystery had we accidently stumbled upon ?

Q6. What had the writer given up hope ?
(a) To be able to withstand this snowstorm.
(b) To be able to fight her way against the wind.
(c) That the snowstorm would improve.
(d) To find shelter from the wind.
Ans: (d) To find shelter from the wind

Q7. What did the two friends find while searching for shelter ?
(a) A haunted hut. (b) A deserted hut.
(c) A very old hut. (d) A very small hut.
Ans: (b) A deserted hut
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Two men were once walking along a forest path, talking of courage and loyalty. The bigger one, who had a gun, was boasting of his own bravery and fidelity, when suddenly a large bear came from behind a rock close in front of them, and stood in their way growling angrily. The boaster fled to the nearest tree, dropped his gun, and climbed to a safe place without thinking of his poor friend. The latter flung himself upon his face as though dead. The bear smelt his body, turned him over, licked his face, and supposing him to be dead, went on its way leaving him unhurt. The other man came down from the tree, and going to his friend said “Well, what secrets did he whisper so quietly in your ear?”. To which the little man, who owed his life to his own presence of mind and not to the boasted bravery and fidelity of his companion, replied, “why, he said, ‘put not your trust in braggarts,’ and I shall take his advice.” MEANINGS OF DIFFICULT WORDS/PHRASES (a) fidelity (N.): the quality of being faithful (b) fled (V.): run away quickly (c) presence of mind (Phr.): ability to say/do the right thing in an emergency (d) braggarts (N.): a very boastful and talkative person

Q8. What were the two men talking about while walking along the forest path ?
(a) About their wives and children.
(b) About money and fame.
(c) About friendship and enjoyment.
(d) About courage and loyalty.
Ans: (d) About courage and loyalty.

Q9. What is the meaning of the word fidelity ?
(a) Muscle (b) Strength
(c) Faithfulness (d) Courage
Ans: (c) faithfulness

Q10. After seeing the bear, what happened to the boaster?
(a) He fled home.
(b) He hid himself behind the rock.
(c) He hid himself behind a shed.
(d) He fled and climbed up the nearest tree.
Ans: (d) He fled and climbed up the nearest tree.

Q11. What made the bear go away after examining the man?
(a) The bear thought the man was dead.
(b) The bear could not stand the bad odour of the man.
(c) The bear did not want to eat the man.
(d) The bear heard a noise and was scared.
Ans: (a) The bear thought the man was dead.

Q12. What saved the little man?
(a) The aid from the villagers.
(b) His friend’s bravery.
(c) His own presence of mind.
(d) His own courage.
Ans: (c) His own presence of mind.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Settled life and cultivation gave man leisure; he had no longer to always think of getting food. During spare time he could make stone tools, hoes or pots and weave cloth. Some people spared from producing their own food could even devote themselves to other activities all the time. This resulted in a division of labour. The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work. The settled community life needed rules to regulate the behaviour of the members of the community. It is not possible to know exactly how regulations were established. It appears that the decisions regarding the community were taken by the people as a whole, or by a council of elders, as is in the practice in tribal societies. There were perhaps no kings or any organized government. Most likely, there were chiefs elected by the community for their qualities of leadership. But, these chiefs could not pass their positions on to their sons and they enjoyed few special privileges. Archaeological excavations have not revealed anything which would indicate the prevalence of a higher status for some members of the community. This is also supported by the study of life in many tribes in modern times. Thus, social inequalities do not seem to have emerged even in Neolithic times.

Q13. What did man do in his spare time?
(a) Made stone tools (b) Made hoes or pots
(c) Weave cloth (d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q14. In the passage, “division of labour” means
(a) Specialization to acquire greater skills
(b) Learning arithmetic
(c) Working in groups
(d) Working from home
Ans: (a) Specialization to acquire greater skills

Q15. To which period do the Neolithic times refer ?
(a) Later part of the Stone Age
(b) Early part of the Stone Age
(c) Later part of the Ice Age
(d) Medieval times
Ans: (a) Later part of the Stone Age

Q16. Chiefs were elected by the community for their
(a) age
(b) qualities of leadership
(c) responsibility and courage
(d) trust and loyalty
Ans: (b) qualities of leadership

Q17. The meaning of privilege is
(a) allowance (b) favour
(c) benefit (d) interest
Ans:
(c) benefit privilege (N.): a special right or advantage that a particular person or group of people has.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. The stranger agreed to join Robin’s band only on one condition. He wanted to join a competition of shooting arrows with Robin. If he was defeated in that competition, he would gladly join Robin and his men. Soon arrangements for the competition was made. Robin’s men carved bull’s eye on the trunk of a tree at a distance of about fifty yards. Taking out his bow and arrow the man carefully shot an arrow which struck right into the centre of the bull’s eye. Robin’s men were surprised at the man’s skill. Then Robin took the bow and shot an arrow which not only hit the bull’s eye in the centre but broke the strangers arrow in the middle. Robin thus proved that he had better skills than the stranger. The stranger was amazed to see this and said,” I have never seen such a skill in all my life. It will be a pleasure for me to join you and your men. My name is John Little. Robin and his men gladly welcomed him. But Robin said that from then on he would be known as Little John.

Q18. What was the stranger’s condition for joining Robin’s band?
(a) Only if he and Robin have a competition of shooting arrows.
(b) Only if he is defeated by Robin in a competition of shooting arrows.
(c) Only if he should be better than Robin in shooting arrows.
(d) Only if Robin would let him be better at shooting arrows.
Ans: (b)Only if he is defeated by Robin in a competiton of shooting arrows.

Q19. What did Robin’s men do?
(a) They refused to let the stranger prove his skills.
(b) They sent the stranger away.
(c) They made arrangements for the competition.
(d) They made the stranger prove his skill.
Ans: (c) They made arrangements for the competition.

Q20. How did the stranger know that Robin had better skill than him?
(a) When Robin’s arrow hit the bull’s eye.
(b) When Robin agreed to let him compete with him.
(c) When Robin beat him in the competition.
(d) When Robin’s arrow hit the bull’s eye and broke the stranger’s arrow.
Ans: (d) When Robin’s arrow hit the bull’s eye and broke the stranger’s arrow.

Q21. What name did Robin give him?
(a) Robin Little (b) John Little
(c) Robin (d) Little John
Ans: (d) Little John

Q22. What did Robin do after the competition?
(a) He welcomed the stranger to the band and changed his name.
(b) He changed the stranger’s name.
(c) He welcomed the stranger.
(d) He sent the stranger away.
Ans: (a) He welcomed the stranger to the band and changed his name.
Directions: A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. A knowledge of grammar is essential for good speaking and writing, by which one’s mind is judged. Studying grammar means hard work: it must be learned as a whole, with no part omitted, and it demands much thought and patience. But, once acquired, it can give a lifetime’s pleasure and profit. Its study requires no physical hardship, no special room or expenses. If people spent only their leisure time studying grammar they could master it in one year. The author learned it in less than a year. As a private soldier earning sixpence a day, he sat on his bed and studied. Unable to afford candle or oil, he read in winter by firelight (when it was his turn). If he could manage it thus, and with no outside encouragement, then any youth, however poor or busy, could do the same.

Q23. Why should we learn grammar ?
(a) To develop speaking skills
(b) To develop writing skills
(c) To have a mastery over language
(d) To acquire good speaking and writing skills
Ans: (d) To acquire good speaking and writing skills.

Q24. How does the world judge a man’s mind?
(a) By his dress
(b) By his manners
(c) By his appearance
(d) By his speech and writing
Ans: (d) By his speech and writing

Q25. How long would it take to gain mastery over grammar?
(a) One year (b) Six months
(c) Two years (d) Ten months
Ans: (a) One year

Q26. What is the occupation of the writer?
(a) Teacher (b) Soldier
(c) Artist (d) Clerk
Ans: (b) Soldier

Q27. The learning of grammar should be
(a) patient, thoughtful and holistic
(b) thoughtful, patient and piecemeal
(c) holistic, thoughtful and rapid
(d) thoughtful, rapid and piecemeal
Ans:
(a) patient, thoughtful and holistic.

Top
error: Content is protected !!