You are here
Home > QB Subjectwise > Part 417 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 417 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Like watering a plant, we grow our friendships (and all our relationships) by nurturing them. Friendships need the same attention as other relationships, if they are to continue. These relationships can be delightfully nonjudgemental, supportive, understanding and fun. Sometimes a friendship can bring out the positive side that you never show in any other relationship. This may be because the pressure of playing a ‘role’ (daughter, partner or child) is removed. With a friend you are to be yourself and free to change. Of course, you are free to do this in all other relationships as well, but in friendships: you get to have lots of rehearsals and discussion about changes as you experience them. It is an unconditional experience where you receive as much as you give. You can explain yourself to a friend openly without the fear of hurting a family member. How do friendships grow? The answer is simple. By revealing yourself; being attentive remembering what is most showing empathy, seeing the world through the eyes of your friend, you will understand the value of friendship. All this means learning to accept a person from a completely different family to your own or perhaps someone from a completely different cultural background. This is the way we learn tolerance. In turn we gain tolerance and acceptance for our own differences.

Q1. Friendships and relationships grow when they are
(a) favoured (b) nurtured
(c) compared (d) divided
Ans: (b) nurtured

Q2. When we are with a good friend, we tend
(a) to shut ourselves.
(b) to be someone else.
(c) to be ourselves.
(d) not to be ourselves.
Ans: (c) to be ourselves

Q3. In good friendships, we
(a) only give.
(b) only receive.
(c) give and receive.
(d) neither give nor receive.
Ans: (c) give and receive

Q4. Empathy means
(a) skill and efficiency
(b) ability to do something
(c) someone else’s misfortunes
(d) the ability to share and understand another’s feelings.
Ans: (d) the ability to share and understand another’s feelings.

Q5. Through strong friendships, we gain
(a) acceptance and tolerance.
(b) only tolerance.
(c) only acceptance.
(d) only attention.
Ans: (a) acceptance and tolerance.
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and. In the history of Britain, the period from 1837 to 1901 is known as the Victorian Age. The period saw the long and prosperous reign of Queen Victoria in England. Charles Dickens was the most popular novelist of this period. He became famous for his depiction of the life of the working class, intricate plots and sense of humour. However, it was the vast galaxy of unusual characters created by him that made him more popular than any of his contemporaries. Drawn from everyday life and the world around him, these characters were such that readers could relate to them. Beginning with The Pickwick Papers in 1836, Dickens wrote numerous novels, each uniquely filled with believable personalities and vivid physical descriptions. According to Dickens’ friend and biographer, John Forster, Dickens made “characters real existences, not by describing them but letting them describe themselves.”

Q6. The period between 1837-1901 was known as the
(a) the Dark Age
(b) the Elizabethan Age
(c) the Shakespearian Age
(d) the Victorian Age
Ans: (d) the Victorian Age

Q7. The word popular in the passage means
(a) successful (b) poor
(c) propelling (d) problematic
Ans: (a) successful

Q8. Dickens became famous for depicting the life of
(a) the working class, intricate plots and lack of humour.
(b) the working class, intricate plots and sense of humour.
(c) the business class, intricate plots and sense of humour.
(d) the working class, dull plots and sense of humour.
Ans: (b) the working class, intricate plots and sense of humour.

Q9. Dickens’ characters were drawn from
(a) royal families.
(b) everyday life and the world beyond him.
(c) everyday life and the world around him.
(d) unbelievable personalities.
Ans: (c) everyday life and the world around him.

Q10. John Forster was Dickens
(a) best friend and philosopher
(b) friend and doctor
(c) friend and editor
(d) friend and biographer
Ans:
(d) friend and biographer
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Chameleons can make their skin colour change, but not because they decide to. The colour changes to help the chameleon avoid its enemies. It is a form of camouflage, a disguise that lets it blend in with its surroundings. The change is actually determined by environmental factors, such as light and temperature. Bright sunlight causes the skin to darken. On cool nights, the colour fades to a creamy colour. The colour also changes when chameleons are excited, angry or afraid. The colour change is rapid and increases when the chameleon is handled, injured, or approached by another chameleon. There are many types of chameleons. Almost half of them are found on the African island of Madagascar. The others mostly occur in the Sahara Desert, with few in Western Asia and Southern Europe. Chameleons live in trees, where they usually eat insects. Very large chameleons may even use their sticky tongues to catch birds.

Q11. A chameleon’s colour changes to help it
(a) look beautiful. (b) attract prey.
(c) avoid its enemies. (d) fly away.
Ans: (c) avoid its enemies

Q12. The colour change is determined by
(a) light and wind.
(b) light and pressure.
(c) pressure and temperature.
(d) light and temperature.
Ans: (d) light and temperature

Q13. Chameleons change colour when they are
(a) afraid, excited or angry.
(b) excited, angry or hungry.
(c) angry, excited or happy.
(d) afraid, angry or hungry.
Ans: (c) angry, excited or happy

Q14. Half of the worlds’ chameleons are found
(a) in the continent of Asia.
(b) in the Sahara Desert.
(c) on the African island of Madagascar.
(d) on the Asian island of Madagascar.
Ans: (c) on the African island of Madagascar

Q15. The colour changing ability of a chameleon is a form of camouflage which is a
(a) disease which affects chameleons.
(b) disguise that lets it blend in with its surroundings.
(c) dance done by chameleons.
(d) colour that fades.
Ans: (b) disguise that lets it blend in with its surroundings.
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Like watering a plant, we grow our friendships (and all our relationships) by nurturing them. Friendships need the same attention as other relationships, if they are to continue. These relationships can be delightfully nonjudgemental, supportive, understanding and fun. Sometimes a friendship can bring out the positive side that you never show in any other relationship. This may be because the pressure of playing a ‘role’ (daughter, partner or child) is removed. With a friend you are to be yourself and free to change. Of course, you are free to do this in all other relationships as well, but in friendships: you get to have lots of rehearsals and discussion about changes as you experience them. It is an unconditional experience where you receive as much as you give. You can explain yourself to a friend openly without the fear of hurting a family member. How do friendships grow? The answer is simple. By revealing yourself; being attentive remembering what is most showing empathy, seeing the world through the eyes of your friend, you will understand the value of friendship. All this means learning to accept a person from a completely different family to your own or perhaps someone from a completely different cultural background. This is the way we learn tolerance. In turn we gain tolerance and acceptance for our own differences.

Q16. Friendships and relationships grow when they are
(a) favoured (b) nurtured
(c) compared (d) divided
Ans: (b) nurtured

Q17. When we are with a good friend, we tend
(a) to shut ourselves. (b) to be someone else.
(c) to be ourselves. (d) not to be ourselves.
Ans: (c) to be ourselves

Q18. In good friendships, we
(a) only give. (b) only receive.
(c) give and receive.
(d) neither give nor receive.
Ans: (c) give and receive

Q19. Empathy means
(a) skill and efficiency
(b) ability to do something
(c) someone else’s misfortunes
(d) the ability to share and understand another’s feelings.
Ans: (d) the abi lity to share and understand another’s feelings

Q20. Through strong friendships, we gain
(a) acceptance and tolerance.
(b) only tolerance.
(c) only acceptance.
(d) only attention.
Ans: (a) acceptance and tolerance.
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. In the history of Britain, the period from 1837 to 1901 is known as the Victorian Age. The period saw the long and prosperous reign of Queen Victoria in England. Charles Dickens was the most popular novelist of this period. He became famous for his depiction of the life of the working class, intricate plots and sense of humour. However, it was the vast galaxy of unusual characters created by him that made him more popular than any of his contemporaries. Drawn from everyday life and the world around him, these characters were such that readers could relate to them. Beginning with The Pickwick Papers in 1836, Dickens wrote numerous novels, each uniquely filled with believable personalities and vivid physical descriptions. According to Dickens’ friend and biographer, John Forster, Dickens made “characters real existences, not by describing them but letting them describe themselves.”

Q21. The period between 1837-1901 was known as the
(a) the Dark Age
(b) the Elizabethan Age
(c) the Shakespearian Age
(d) the Victorian Age
Ans: (d) the Victorian Age

Q22. The word ‘popular’ in the passage means
(a) successful (b) poor
(c) propelling (d) problematic
Ans: (a) Successful

Q23. Dickens became famous for depicting the life of
(a) the working class, intricate plots and lack of humour.
(b) the working class, intricate plots and sense of humour.
(c) the business class, intricate plots and sense of humour.
(d) the working class, dull plots and sense of humour.
Ans: (b) the working class, intricate plots and sense of humour.

Q24. Dickens’ characters were drawn from
(a) royal families.
(b) everyday life and the world beyond him.
(c) everyday life and the world around him.
(d) unbelievable personalities.
Ans: (c) everyday life and the world around him.

Q25. John Forster was Dickens
(a) best friend and philosopher
(b) friend and doctor
(c) friend and editor
(d) friend and biographer
Ans:
(d) friend and biographer.
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Chameleons can make their skin colour change, but not because they decide to. The colour changes to help the chameleon avoid its enemies. It is a form of camouflage, a disguise that lets it blend in with its surroundings. The change is actually determined by environmental factors, such as light and temperature. Bright sunlight causes the skin to darken. On cool nights, the colour fades to a creamy colour. The colour also changes when chameleons are excited, angry or afraid. The colour change is rapid and increases when the chameleon is handled, injured, or approached by another chameleon. There are many types of chameleons. Almost half of them are found on the African island of Madagascar. The others mostly occur in the Sahara Desert, with few in Western Asia and Southern Europe. Chameleons live in trees, where they usually eat insects. Very large chameleons may even use their sticky tongues to catch birds.

Q26. A chameleon’s colour changes to help it
(a) look beautiful.
(b) attract prey.
(c) avoid its enemies.
(d) fly away.
Ans: (c) avoid its enemies.

Q27. The colour change is determined by
(a) light and wind.
(b) light and pressure.
(c) pressure and temperature.
(d) light and temperature.
Ans: (d) light and temperature.

Q28. Chameleons change colour when they are
(a) afraid, excited or angry.
(b) excited, angry or hungry.
(c) angry, excited or happy.
(d) afraid, angry or hungry.
Ans: (a) afraid, excited or angry.

Q29. Half of the worlds’ chameleons are found
(a) in the continent of Asia.
(b) in the Sahara Desert.
(c) on the African island of Madagascar.
(d) on the Asian island of Madagascar.
Ans: (c)on the African island of Madagascar.

Q30. The colour changing ability of a chameleon is a form of camouflage which is a
(a) disease which affects chameleons.
(b) disguise that lets it blend in with its surroundings.
(c) dance done by chameleons.
(d) colour that fades.
Ans: (b) disguise that lets it blend in with its surroundings.

Top
error: Content is protected !!