You are here
Home > QB Subjectwise > Part 416 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 416 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Nobody can argue that the acquisition of knowledge is more fun and easier with computers. The mere activity of touching and exploring this device constitutes an enjoyable task for a child. This, accompanied by the relaxing attitude and software interactivity, usually contributes to a better grasping of new knowledge. At a higher educational level the availability of digital books, simulators and other academic materials provide the student with an ever accessible source of information, that otherwise would not be at hand. But, besides the increasing complexity and behaviour of intelligent software, which is usually embedded in the academic digital material, the need for human interaction in the learning process will always be present, at least in the foreseeable future. There is the necessity for a human being to be able to determine what the specific needs of each individual are. A computer, no matter how sophisticated its software is, can hardly mimic the expertise of a teacher in how to explain and adapt complex concepts to different individuals.

Q1. According to this essay, what new developments in the world of computers have helped students gain more access to information ?
(a) Availability of digital books.
(b) Availability of world processing applications.
(c) Availability of printing facilities.
(d) Availability of general knowledge software.
Ans: (a) Availibility of digital books.

Q2. According to the author, human intervention will always be required in order to
(a) build bigger machines.
(b) determine the specific needs of the individual.
(c) repair broken down machines.
(d) update old software.
Ans: (b) determine the specific needs of the individual.

Q3. That computers make learning easier is a fact
(a) rejected by some. (b) accepted by all.
(c) welcomed by all. (d) contested by a few.
Ans: (b) accepted by all.

Q4. In what way are computers inadequate even inspite of their sophistication ?
(a) They can hardly imitate a teacher’s ability to explain the most difficult of concepts.
(b) They keep breaking down after much use.
(c) They require humans to update them periodically.
(d) They still require humans to turn them on and off.
Ans: (a) They can hardly imitate a teacher’s ability to explain the most difficult of concepts.

Q5. What other factors related to computers contribute to a deeper acquisition of knowledge ?
(a) Convenience of usage and design.
(b) Relaxing attitude and software interactivity.
(c) Prompt response and accuracy.
(d) User friendliness and easy accessibility.
Ans: (b) Relaxing attitude and software interactivity.
Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (The world is becoming a dangerous place to live in, and this is despite our claims of being civilized, of having evolved from the primitive to the modern man and from the cave man to cultured being. Many reasons can be attributed to this. A man longs to be the king of all kingdoms, but is too extravagant and idle. He desires that his writ should run through the whole world. But then he is lazy and lethargic. Man is mean, far inferior to other species. We are more human than humane. We have negative qualities such as anger, ego, envy, greed, hatred, and jealousy, that we should consider overcoming. We have allowed these qualities to become our consuming passions. We think that we are mightier than most. We think we are capable of destroying anything by using our might. Today, we have acquired weapons of mass destruction, which are capable of obliterating all life from the face of this planet. As men we arm men. Then we destroy people without arms. Then why are we giving vent to this anger? We let our wrath take over our senses. We fight to satisfy our egos. The overpowering obsession of a man with himself motivates him to grab everything and to fulfil his greed.

Q6. Give the antonym of obliterate.
(a) erase (b) create
(c) destroy (d) prevent
Ans: (b) create

Q7. What is man capable of achieving today ?
(a) The ability to have his writ run through the whole world.
(b) The power to conquer the world.
(c) The power to obliterate life from this planet.
(d) The ability to destroy everything.
Ans: (c) The power to obliterate life from this planet.

Q8. What does man think of himself today ?
(a) That he can be king of all kingdoms.
(b) That he is mightier than most.
(c) That he is more humane than human.
(d) That he can rule the world.
Ans: (b) That he is mightier than most.

Q9. Why has the world become a dangerous place to live in ?
(a) Because man desires to be king of all kingdoms but is idle and extravagant.
(b) Because man has become civilized.
(c) Because man has become a cultured being.
(d) Because man has evolved from primitive to modern.
Ans: (a) Because man desires to be king of all kingdoms but is idle and extravagant.

Q10. What are the qualities that have become man’s consuming passion ?
(a) Laziness and lethargy.
(b) Idleness and laziness.
(c) The desire to be king.
(d) Anger, ego, greed, envy, hatred and jealousy.
Ans: (d) Anger, ego, greed, envy, hatred and jealousy.
Directions: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (The field of medicine forces a confrontation between scientific and everyday language. Outside the world of the research laboratory and clinic, there exists the daily routine of medical practice, a situation where a doctor tries to understand the problems of a patient, and the patient attempts to understand the doctor’s diagnosis. The initial statement of the symptoms of any disease is of critical importance as it guides the doctor’s search for the clinical signs of the condition. Similarly, the doctor’s explanation of a problem, and the recommendations for treatment, need to be clear and complete if the patient is to understand and follow the correct course of action. The need for careful listening and expression by both parties should be obvious in a field as sensitive and serious as health. Patients worried about their health are often uncertain and confused in their accounts. Busy doctors will not have the time to take up every point the patient has referred to. Moreover, the tradition of medical interviewing hinders the development of a genuine communication.

Q11. The word confrontation is closest in meaning to
(a) conflict (b) competition
(c) trouble (d) confluence
Ans: (a) conflict

Q12. Doctors are sometimes unable to treat the patient properly because
(a) they have a superiority complex.
(b) they do not have the time to consider every point made by the patient.
(c) they do not know the language used for communicating with patients.
(d) they are too busy in performing surgeries.
Ans: (c) They do not know the language used for communicating with the patients

Q13. Patients are often unable to give a proper account of their ailment to the doctor because
(a) they want to hide certain symptoms of the disease.
(b) they do not know how to communicate in medical terms.
(c) they have an inferiority complex.
(d) they are worried about their health.
Ans: (b) they do not know how to communicate in medical terms.

Q14. Which of the following statements is true ?
(a) Doctors should use medical terms in their instructions as these are specific.
(b) Patients must learn medical terms.
(c) Medical communication is a specialized branch of professional communication.
(d) The patient’s relatives should be involved in the interaction.
Ans: (c) Medical communication is a specialized branch of professional communication.

Q15. Which of the following statements best reflects the theme of the passage ?
(a) For proper treatment, patients should listen carefully to the instructions.
(b) Medical profession requires a careful use of medical and everyday language.
(c) Communication should not be made a component of medical education.
(d) There must be little research in the field of doctor patient interaction.
Ans: (b) Medical profession requires a careful use of medical and everyday language.
Directions: Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGE -I The question of race has caused bloodbaths throughout history. Take the case of the Negro, a negro is someone with black skin who comes from Africa. It is an old fashioned word and is offensive. Some people used to write that way deliberately. The word “nigger” is also very offensive. The word was later replaced by “coloured” which gave way to “black”. Black is a colour with negative suggestions. So we have expressions like “black deed”, “black day” and “blackmail”. So no wonder the word “black” too assumed unfavourable meanings. (Although in the 1960’s the famous slogan ‘Black is beautiful’ was coined, and it did not help.) The blacks of the United States therefore came to be called AfroAmericans. Now, the politically correct phrase is African American.

Q16. Give the synonym of “offensive”.
(a) aggressive (b) sympathetic
(c) courteous (d) defending
Ans: (a) aggressive

Q17. Which is the politically correct phrase ?
(a) Coloured
(b) African American
(c) Nigger
(d) AfroAmericans
Ans: (b) African American

Q18. Which word is oldfashioned and offensive?
(a) Skin (b) Black
(c) Negro (d) Africa
Ans: (c) Negro

Q19. What impression does the word ‘black’ carry ?
(a) Negative
(b) Contemptible
(c) All of the above
(d) Unfavourable
Ans: (a) Negative

Q20. Why was ‘Black is beautiful’ coined ?
(a) To encourage Racial and Caste bias
(b) To discourage negro slavery system
(c) To combat the prejudiced feelings against blacks
(d) To enhance the confidence of aboriginals
(
Ans:
(c) To combat the prejudiced feelings against blacks
PASSAGE -II One November afternoon, a child came to Rhayader’s light house studio. She was about twelve, slender, dirty, nervous and timid. In her arms she carried something. She was desperately afraid of the ugly man she had come to see, but she had heard somewhere that this man would heal injured things. The man’s voice was deep and kind when he spoke to her. What is it, child ? She stepped forward timidly, and in her arms was a large white bird which was quite still. There were stains of blood on its whiteness. The girl placed it in his arms. ‘I found it, Sir. It’s hurt. Is it still alive?’ ‘Yes. Yes, I think so?’ Rhayader went inside with the bird in his arms. He placed it upon a table. The girl followed. The bird fluttered. Rhayader spread one of its large white wings. ‘Child where did you find it?’ ‘In the marsh, Sir. Hunters had been there? ‘Is a snow goose from Canada. But how did it get here ?’ The girl’s eyes were fixed on the injured bird. She said ‘Can you heal it, Sir?’ “Yes” said Rhayader. “We will try. You can help me. She has been shot, poor thing, her leg is broken and the wing too.”

Q21. Where did the bird come from?
(a) From Australia (b) From Canada
(c) From the South (d) From North America
Ans: (b) From Canada

Q22. Where did Rhayader live ?
(a) In a cabin by the marsh
(b) In a light house
(c) An old cottage
(d) In a barn
Ans: (b) In a light house

Q23. Which of the phrases best describe the girl ?
(a) Bold and brave (b) Loud and forceful
(c) Shy and clean (d) Slender and dirty
Ans: (d) Slender and dirty

Q24. Why did the girl take the bird to Rhayader ?
(a) So that he would send it to where it came from
(b) So that he would tell her if it was still alive
(c) So that he would tell her what to do
(d) So that he would heal it
Ans: (d) So that he would heal it

Q25. How had the bird been injured?
(a) By a great storm
(b) While flying through the woods
(c) By wild animals
(d) She had been shot by hunters
Ans:
(d) She had been shot by hunters
Directions: In the following pasage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (If a country should have a message for its people, it should be a message of human dignity. The ideals of a nation should be of the freedom of ideas, speech, press, the right to assemble and the right to worship. A country should boldly proclaim to a world dominated by tyrants that “all men are created equal and they are endowed by their Creator with certain unalienable rights” and “among these are life, liberty, and the pursuit of happiness”. This should be the source of the strength and power of a nation. If people have the freedom to live their lives in dignity, they can work with a sound mind and physical health. The moral, political, and economic stature of a country lies in the strength of its people. A nation should strive to be a more perfect, not the perfect country where the people is given a promise and a hope in their minds to work and cherish liberty, justice, and opportunity. We do not always get what we want when we want it but it is always better to believe that someday, somehow, someway, we will get what we want.

Q26. Citizens of a country should work and cherish
(a) liberty, justice and opportunity
(b) liberty and happiness
(c) opportunity and justice
(d) love
Ans: (a) liberty, justice and opportunity

Q27. The source of the strength and power of a nation depends on
(a) the physical health of the people.
(b) its people.
(c) rights of the people.
(d) freedom of the people.
Ans: (c) rights of the people

Q28. The passage leads the reader to think about
(a) the morals of a nation
(b) what a country needs
(c) ruling nation
(d) the Rights of the people
Ans: (d) the Rights of the people

Q29. Life, liberty, and the pursuit of happiness are
(a) Pillars of equality
(b) Gifts of our Creator
(c) Rights of all men
(d) Ideals of a nation
Ans: (b) Gifts of our Creator

Q30. The ending part of the passage is about
(a) Hope (b) Perfection
(c) A promise (d) Want
Ans:
(a) Hope

Top
error: Content is protected !!