You are here
Home > QB Subjectwise > Part 415 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 415 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: In the following questions, you have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question, out of the four alternatives. (Leela has been working in my office for many years. She sweeps, dusts and mops. She does her work quietly and takes on any extra work without any complaints. Since she was always so quiet and 1 was usually very busy. 1 did not know much about her personal life, apart from the fact that her husband had deserted her and she was bringing up three daughters single handedly. One day, she came in to clean my office and after doing her work, stood hesitantly in front of me. It was such an uncharacteristic thing for her to do, that I was surprised. Slowly, she brought out a soiled bundle and put it in front of me. Then she said in a low voice, ‘Madam, can you lend me twenty thousand rupees ?’ I was still puzzled and asked. “What happened Leela ? Why do you suddenly need so much money ?’ She replied, ‘My youngest daughter wants to join college and I need money for that.’ While she was explaining I opened the cloth bundle. Inside there was a pair of worn out gold bangles. ‘Why are you giving this to me Leela ? I asked. ‘These are the only assets I have. I will do anything to see my daughter study further. She is very bright. She wants to become an engineer’.

Q1. Why did Leela give the narrator the gold bangles ?
(a) She wanted to surprise the narrator.
(b) They were broken.
(c) She wanted to raise money by giving it to the narrator.
(d) She had no use for them.
Ans: (c) She wanted to raise money by giving it to the narrator.

Q2. The narrator did not know much about Leela because
(a) Leela was busy.
(b) The narrator did not care about Leela.
(c) Leela is rarely seen by the narrator.
(d) Leela was quiet.
Ans: (d) Leela was quiet.

Q3. Why did the Leela want to educate her daughter ?
(a) Leela’s life was dependent on her.
(b) Leela was poor.
(c) Her daughter was intelligent and she wanted her to study.
(d) Leela wanted her daughter to prosper.
Ans: (c) Her daughter was intelligent and she wanted her to study.

Q4. Leela was bringing up her daughters Singlehandedly because
(a) her Husband died
(b) her husband had left her
(c) her husband was arrested for a crime
(d) she loved her daughters.
Ans: (b) Her husband had left her.

Q5. Leela stood hesitantly in front of the narrator because
(a) she still had not cleaned the office fully.
(b) she was afraid of the narrator.
(c) she was embarrassed to ask for a loan.
(d) she did not want to surprise the narrator.
Ans: (c) She was embarrassed to ask for a loan.
Directions: In the following questions, you have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question, out of the four alternatives. (Many people think that dialects are corrupted forms of the language, spoken by ignorant people who make mistakes because they have not learnt correct grammar. This is not at all true. A standard language is not linguistically ‘better’ than other dialects; it is simply the dialect that has been adopted for official purposes such as government and education. All English dialects have a long history, going back to “the distinct forms of speech of’the Germanic and Scandinavian invaders who came from various parts of northern Europe to occupy Britain during the Middle Ages. And each of these dialects has a grammar that is as rich and systematic as Standard English.

Q6. All English dialects have links with
(a) the speech of Scandinavian and Germanic invaders of Britain.
(b) the Egyptians.
(c) only with those who originally lived in Britain.
(d) none of the above.
Ans: (a) the speech of Scandinavian and Germanic invaders of Britain

Q7. The Germanic invaders occupied Britain during the
(a) Middle Ages
(b) Post world war I period
(c) Nineteenth century
(d) Recent times.
Ans: (a) Middle Ages

Q8. Find the word closest in meaning to ignorant.
(a) refined (b) knowledgeable
(c) uneducated (d) aristocratic
Ans: (c) uneducated

Q9. A standard language is wrongly considered to be linguistically better just because
(a) it is a dialect officially adopted by the government.
(b) it is a dialect with an inferior vocabulary.
(c) it is a dialect with an unsystematic grammar.
(d) it is a dialect spoken by common people.
Ans: (a) It is a dialect officially adopted by the government

Q10. Dialects are popularly perceived as
(a) languages without grammars.
(b) languages used in the government offices.
(c) refined forms of languages.
(d) corrupted forms of languages.
Ans: (d) corrupted forms of languages.
Directions: In the following questions, you have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question, out of the four alternatives. (Dr. Ray D.Strand is of the opinion that, few would argue about the quality of our foods and its decline compared to foods of a generation or two ago. Hybrid grains, vegetables and fruits have increased in popularity. These hybrid seeds boast big, luscious products that are more resistant to diseases. The nutrient content of hybrids, however, is significantly less than that of their natural counterparts. The farmer is paid according to bushels per acre not for the quality of his produce. Agriculture too has become a demanding and politically charged industry. Inspite of our need for nutrition, the bottom line is making a living, and hybrid produce makes it possible.

Q11. Hybrid products have now _____ in popularity.
(a) increased (b) swelled
(c) lessened (d) decreased
Ans: (a) increased

Q12. Farmers resort to cultivating hybrids because
(a) hybrid products are big and luscious.
(b) it helps them live better lives.
(c) hybrids are resistant to diseases.
(d) the demand for hybrids is higher.
Ans: (a) hybrid products are big and luscious.

Q13. Dr. Strand is of the opinion that agriculture has
(a) increased in popularity.
(b) contributed to the economic growth of the farmer.
(c) paved the way for scientific experiments
(d) become a demanding and politically charged industry.
Ans: (d) become a demanding and politically charged industry

Q14. The author is concerned about the
(a) fact that farmer is paid according to bushels per acre.
(b) quality of food in today’s world.
(c) fact that agriculture has become a demanding and politically charged industry.
(d) plight of the farmer.
Ans: (b) quality of food in todays’s world.

Q15. The farmer is paid according to the ______ of his produce.
(a) demand (b) wide variety
(c) quantity (d) quality
Ans:
(c) quantity
Directions: In the following questions, you have a passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question, out of the four alternatives. (One of the main reasons of corruption in elections today is the lure of power which haunts the politicians so much that they feel no qualms of conscience in adopting any underhand method to come out successful. The Watergate Scandal in U.S.A. is an eloquent example to testify to the fact how even the top level politicians can stoop to the lowest level in order to maintain themselves in power. In India also the record of the various political parties is not clean. Corruption thrives in elections because those in the field play on the psychology of the electorate. The voters are swayed by the tall promises of the candidates to whose machinations they fall an easy prey. They are also susceptible to fall an easy prey to the adulations of the politicians due to their illiteracy. Besides, in the representative democracies today and particularly in big countries the constituencies are quite extensive obviating the possibility of corrupt practices being discovered. Anticorruption laws are honoured more in their breach than in their observance. Even the code of conduct to be observed by the parties fighting the elections becomes a dead letter in as much as it is jettisoned out of existence and thrown unscrupulously over board by the unfair politicians whose only aim is to maintain themselves in the saddle.

Q16. Which example of the U.S.A. testifies to the fact that even the top level people can stoop very low in order to maintain themselves in power ?
(a) The Washington agreement
(b) The Monica lewinsky scandal
(c) The Watergate Scandal
(d) The Philadelphia Contract
Ans: (c) the Watergate Scandal

Q17. To maintain themselves in the saddle means
(a) to remain in a state of preparedness.
(b) to play an unfair game.
(c) to be ready to run whenever danger is apprehended.
(d) to retain power in their hands by continuing in office.
Ans: (d) to retain power in their hands by continuing in office.

Q18. The politicians indulge in corruption in elections now a days because
(a) corrupt practices in elections go unnoticed.
(b) of the lure of money.
(c) elections can only be won by corrupt means.
(d) of the lure of power.
Ans: (d) of the lure of power.

Q19. What happens to the anticorruption laws ?
(a) there are actually no anticorruption laws.
(b) anticorruption laws are never honoured.
(c) the government does not want to enforce anticorruption laws.
(d) anticorruption laws are honoured more in their breach than in their observance.
Ans: (d) anticorruption laws are honoured more in their breach than in their observance.

Q20. How does corruption thrive in elections ?
(a) a sizeable part of society is corrupt.
(b) there is a natural connection between elections and corruption.
(c) the politicians exploit the electorate psychologically.
(d) the people themselves are corrupt.
Ans: (c) the politicians exploit the electorate psychologically.
Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Half a century ago, a person was far more likely to die from heart disease. Now, cancer is the No. 1 cause of death. Troubling as this sounds, the comparison is unfair. Cancer is, by far the harder problem a condition deeply ingrained in the nature of multicellular life. Given these obstacles, cancer researchers are fighting and even winning smaller battles: reducing the death toll from childhood cancers and preventing and sometimes even curing cancers that strike people in their prime. But when it comes to diseases of the elderly, there can be no decisive victory. The diseases that one killed earlier in life bubonic plague, smallpox, influenza, tuberculosis were easier obstacles. Each had a precise cause that could be confronted. The toll of heart diseases has been pushed into the future, with diet, exercise and medicine that help control blood pressure and cholesterol. Because of these interventions people between 55 and 84 are increasingly more likely to die from cancer than from heart disease.

Q21. The author believes that heart disease is no longer a leading killer disease because
(a) people between the ages of 55 to 84 are not affected by it.
(b) the factors that lead to heart disease do not exist any longer.
(c) the factors that lead to heart disease have been brought under control through medical intervention.
(d) people live a healthier and fulfilling life today.
Ans: (c) the factors that lead to heart disease have been brought under control through medical intervention.

Q22. Which of the following statements is untrue (with reference to the given passage)?
(a) Killer diseases like the plague were easier to deal with compared to cancer.
(b) Cancer researchers have managed to reduce the number of deaths among children suffering from cancer.
(c) The greatest problem faced by cancer researchers is in the complex condition and nature of multicellular life.
(d) Cancer researchers have achieved the greatest victory by containing this disease among the elderly.
Ans: (d) Cancer researchers have achieved the greatest victory by containing this disease among the elderly.

Q23. The toll of heart disease has been pushed into the future means that
(a) There is less chance for people to die of cancer in the present moment.
(b) The number of people affected by heart disease has increased.
(c) The number of people killed by heart disease will increase in future.
(d) People suffering from heart disease today are less likely to die from it immediately.
Ans: (d) People suffering from heart disease to day are less likely to die from it immediately

Q24. Cancer is by far the harder problem. (Improve the sentence)
(a) a toughter problem
(b) a more difficult problem
(c) a firmer problem
(d) the most complex problem
Ans: (d)by far (Id.): by a great amount ; to the most extreme/ evident degree the most complex problem

Q25. According to the writer, why is cancer more difficult to deal with than heart disease?
(a) Because more people lost their lives to heart diseases 50 years ago.
(b) Cancer does not have a precise cause and is more complex in nature.
(c) Cancer defies detection at an early stage and therefore is not curable.
(d) Fewer people suffer from heart disease than cancer.
Ans: (b) Cancer does not have a precise cause and is more complex in nature
Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (It is strange that, according to his position in life, an extravagant man is admired or despised. A successful businessman does nothing to increase his popularity by being careful with his money. He is expected to display his success, to have a smart car, an expensive life, and to be lavish with his hospitality. If he is not so, he is considered mean and his reputation in business may even suffer in consequence. The paradox remains that if he had not been careful with his money in the first place, he would never have achieved his present wealth. Among the two income groups, a different set of values exists. The young clerk who makes his wife a present of a new dress when he hadn’t paid his house rent, is condemned as extravagant. Carefulness with money to the point of meanness is applauded as a virtue. Nothing in his life is considered more worthy than paying his bills. The ideal wife for such a man separates her housekeeping money into joyless little piles, and she is able to face the milkman with equanimity and never knows the guilt of buying something she can’t really afford.

Q26. The phrase lavish with his hospitality here means:
(a) miserliness in dealing with his friends.
(b) considerateness in spending on guests and strangers.
(c) extravagance in entertaining guests.
(d) Indifference in treating his friends and relatives.
Ans: (c) extravagance in entertaining guests.

Q27. We understand from the passage that
(a) all mean people are wealthy.
(b) wealthy people are invariably successful
(c) carefulness generally leads to failure.
(d) being thrifty may lead to success.
Ans: (d) being thrifty may lead to success.

Q28. How does the housewife, according to the writer, feel when she saves money?
(a) She feels she needs to be thrifty
(b) Wishes life is less burdensome
(c) She is troubled by a sense of guilt
(d) Wishes she could sometimes be extravagant
Ans: (b) Wishes life is less burdensome.

Q29. The statement ‘she is able to face the milkman with equanimity’ implies that
(a) she is not upset as she has been paying the milkman his dues regularly.
(b) she loses her nerve at the sight of the milkman who always demands his dues.
(c) she manages to keep cool when she confronts the milkman
(d) she remains composed and confident as she knows that she can handle the milkman.
Ans: (c) She manages to keep cool when she confronts the milkman.

Q30. In the opinion of the writer, a successful businessman
(a) is more popular if he appears to be doing nothing
(b) should not bother about his popularity.
(c) must be extravagant before achieving success.
(d) is expected to have expensive taste.
Ans: (b) should not bother about his popularity.

Top
error: Content is protected !!