You are here
Home > QB Subjectwise > Part 413 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 413 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: Read the following passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Research is a detailed study of a subject undertaken on a systematic basis in order to increase the stock of knowledge, including knowledge of man, culture and society, and the use of this stock of knowledge to devise new applications. It is used to establish or confirm facts, reaffirm the results of previous work, solve new or existing problems, or develop new theories. To test the validity of instruments, procedures, or experiments, research may replicate elements of prior projects, or the project as a whole. The primary purposes of basic research are documentation, discovery, interpretation, or the research and development of methods and systems for the advancement of human knowledge. There are several forms of research: scientific, humanities, artistic, economic, social, business, marketing, etc. Academic publishing describes system that is necessary in order for academic scholars to review the work and make it available for a wider audience. Most academic work is published in book form. There is also a large body of research that exists in either a thesis or dissertation form. Many researchers spent their time applying for grants for research funds. These grants are necessary not only for researchers to carry out their research, but also as a source of merit.

Q1. What is research ?
(a) Research is the destruction of previous works
(b) Research is the attempt to limit the growth of knowledge.
(c) Research is a process having no practical use.
(d) Research is the creation of new forms of knowledge.
Ans: (d) Research is the creation of new forms of knowledge.

Q2. How many kinds of research are there ?
(a) There are different kinds of reasearch.
(b) There is only one kind of research.
(c) There are two different kinds of research.
(d) There are seven different kinds of research.
Ans: (a) There are different kinds of research.

Q3. Select the answer which best reflects the view expressed in the passage.
(a) Researchers never apply for grants.
(b) Grants are not based on merit
(c) Documentation is important in research
(d) Research can thrive without grants.
Ans: (c) Documentation is important in research.

Q4. Choose the most appropriate answer from this passage.
(a) Academic publishing is meant only for professionals.
(b) Academic publishing is meant to benefit the general public.
(c) Academic publishing is meant only for academicians.
(d) Academic publishing is meant only for experts.
Ans: (b) Academic publishing is meant to benefit the general public.

Q5. Why is research conducted ?
(a) Research is conducted in order to verify information.
(b) Research is conducted in order to minimize the result of previous works.
(c) Research is conducted in order to develop new problems.
(d) Research is conducted in order to destroy facts.
Ans: (a) Research is conducted in order to verify information.
Directions: In the following five questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (A library is an organized collection of sources of information and similar resources, made accessible to a defined community for reference or borrowing. It provides physical or digital access to material, and may be a physical building or room, or a virtual space, or both. A library’s collection can include books, periodicals, newspapers, manuscripts, films, maps, ebooks and other formats. Libraries range in size from a few shelves of books to several million items. A library is organized for use and is maintained by a public body, an institution, a corporation, or a private individual. Public and institutional collections and services may be intended for use by people who choose not to or cannot afford to purchase an extensive collection themselves, who need material no individual can reasonably be expected to have, or who require professional assistance with their research. In addition to providing materials, libraries also provide the services of librarians who are experts at finding and organizing information and at interpreting information needs. Libraries often provide quiet areas for studying, and they also offer common areas to facilitate group study and collaboration. Libraries are extending services beyond the physical walls of a building by providing material accessible by electronic means.

Q6. In the passage a library has been defined as ___ .
(a) a place where borrowing is not allowed
(b) a place where accessibility is possible
(c) a highly flexible place
(d) a highly restricted area
Ans: (b) a place where accessibility is possible.

Q7. Who maintains a library ?
(a) Any governmental agency
(b) A rich business family only
(c) A public body, an institution, a corporation or an individual
(d) Only educational institutions
Ans: (c) A public body, an institution, a corporation or an individual

Q8. In terms of ownership who can afford a library ?
(a) Any one
(b) Only a corporation
(c) Only institutions
(d) Only a public body
Ans: (a) Any one

Q9. Libraries range in size from
(a) a few books to several million books
(b) one room to several acres of land
(c) a few shelves of books to several million items
(d) one room to a great hall
Ans: (c) a few shelves of books to several million items.

Q10. What is the present status and function of libraries ?
(a) Libraries are confinements.
(b) They have become redundant.
(c) There is privacy in a library.
(d) There is no privacy in a library.
Ans: (c) There is privacy in a library.
Directions: In the following questions, you have two brief passages with five questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGEI The instinctive, natural way to express anger is to respond aggressively. Anger is a natural, adaptive response to threats; it inspires powerful, often aggressive, feelings and behaviours, which allow us to fight and to defend ourselves when we are attacked. On the other hand, we can’t physically lash out at every person or object that irritates or annoys us; laws, social norms and common sense place limits on how far our anger can take us. People use a variety of both conscious and unconscious processes to deal with their angry feelings. The three main approaches are expressing, suppressing and calming. Expressing your angry feelings in an assertive – not aggressive – manner is the healthiest way to express anger. Being assertive doesn’t mean being pushy or demanding; it means being respectful of yourself and others. Anger can be suppressed and then converted or redirected. This happens when you hold in your anger, stop thinking about it and focus on something positive.

Q11. What does the author mean by being assertive ?
(a) Being calm (b) Being pushy
(c) Being demanding (d) Being respectful
Ans: (d) Being respectful

Q12. How, according to the author, can one suppress anger ?
(a) By redirecting anger.
(b) By holding one’s anger.
(c) By thinking about one’s anger.
(d) By converting anger.
Ans: (b) By holding one’s anger.

Q13. How does a person naturally express anger ?
(a) By adapting strong behaviour.
(b) By inspiring powerful feelings.
(c) By responding aggressively.
(d) By defending oneself.
Ans: (c) By responding aggressively.

Q14. Which one of the following places limits on how far we can take our anger ?
(a) Law (b) Behaviour
(c) Feelings (d) Instinct
Ans: (a) Law

Q15. According to the author, how should people deal with their anger ?
(a) Expressing unconsciously
(b) Express it assertively
(c) Express it aggressively
(d) Expressing consciously
Ans:
(b)Express it assertively
PASSAGEII The crowd surged forward through the narrow streets of Paris. There was a clatter of shutters being closed hastily by trembling hands–the citizens of Paris knew that once the fury of the people was excited there was no telling what they might do. They came to an old house which had a workshop on the ground floor. A head popped out of the door to see what it was all about “Get him Get Thimonier Smash his devilish machines ” yelled the crowd. They found the workshop without its owner. M. Thimonier had escaped by the back door. Now the fury of the demonstrators turned against the machines that were standing in the shop, ready to be delivered to buyers. They were systematically broken up and destroyed – dozens of them. Only when the last wheel and spindle had been trampled under foot did the infuriated crowd recover their senses. “That is the end of M’Sieur Thimonier and his sewing machines,” they said to one another and went home satisfied. Perhaps now they would find work, for they were all unemployed tailors and seamstresses who believed that their livelihood was threatened by that new invention.

Q16. The people thought that
(a) they would be deprived of their livelihood.
(b) their lives were in danger.
(c) Thimonier was mad.
(d) t he sewing machine was dangerous.
Ans: (a) they would be deprived of their livelihood.

Q17. Shutters were being closed because the shopkeepers
(a) wanted to support the crowd.
(b) wanted to attack the crowd.
(c) wanted to protect Thimonier.
(d) feared their shops would be destroyed.
Ans: (d) feared their shops would be destroyed.

Q18. The passage throws light on
(a) how dangerous an invention can be.
(b) why inventions should be avoided.
(c) how a wellmeant invention can be misunderstood.
(d) what mischief an inventor can do to ordinary people.
Ans: (c)how a wellmeant invention can be misunderstood.

Q19. The crowd was protesting against
(a) Thimonier for keeping the invention a secret.
(b) the closings of workshops.
(c) the misdoings of Thimonier.
(d) the newly invented sewing machine.
Ans: (d) the newly invented sewing machine.

Q20. The aim of the crowd was to
(a) destroy the sewing machines
(b) kill Thimonier
(c) drive Thimonier away
(d) humiliate Thimonier
Ans:
(a) destroy the sewing machines
Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (The public distribution system, which provides food at low prices, is a subject of vital concern. There is a growing realization that though India has enough food to feed its masses two square meals a day, the monster of starvation and food insecurity continues to haunt the poor in our country. Increasing the purchasing power of the poor through providing productive employment leading to rising income, and thus good standard of living is the ultimate objective of public policy. However, till then, there is a need to provide assured supply of food through a restructured, more efficient and decentralized public distribution system (PDS). Although the PDS is extensive – it is one of the largest such systems in the world- it hasn’t reached the rural poor and the remote places. It remains an urban phenomenon, with the majority of the rural poor still out of its reach due to lack of economic and physical access. The poorest in the cities and the migrants are left out, for they generally do not possess ration cards. The allocation of PDS supplies in big cities is larger than in rural areas. In view of such deficiencies in the system, the PDS urgently needs to be streamlined. Also, considering the large foodgrain production combined with food subsidy on one hand and the continuing slow starvation and dismal poverty of rural population on the other, there is a strong case for making PDS targetgroup oriented. By making PDS taigetgroup oriented, not only the poorest and the neediest would be reached without additional cost but we can also reduce the overall costs incurred.

Q21. Which of the following is true of public distribution system?
(a) It has remained effective only in the cities.
(b) It is unique in the world because of its effectiveness
(c) It has reached the remotest corner of the country.
(d) It has improved its effectivenes over the years.
Ans: (a) It has remained effective only in the cities.

Q22. The full form of PDS is
(a) Private distribution system
(b) Partial distribution system
(c) Public distribution system
(d) Party distribution system
Ans: (c)Public distribution system

Q23. What according to the passage, would be the rationale of making the PDS targetgroup oriented?
(a) It will remove poverty.
(b) It will motivate the targetgroup population to work more.
(c) It will give food to the poorest section without additional cost.
(d) It will abolish the imbalance of urban and rural sectors.
Ans: (c) It will give food to the poorest section without additional cost.

Q24. The public distribution system, which provides food at _____ is a subject of vital concern.
(a) low prices
(b) high prices
(c) as per capita income
(d) fair prices
Ans: (a) low prices

Q25. What should be an appropriate step to make the PDS effective?
(a) To reduce administrative cost.
(b) To decrease the allotment of food grains.
(c) To make it targetgroup oriented.
(d) To increase the amount of foodgrain per ration card.
Ans: (c)To make it targetgroup oriented.
Directions: In the following questions, you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (The desert floras shame us with their cheerful adaptations to the seasonal limitations. Their whole duty is to flower and fruit, and they do it hardly, or with tropical luxuriance, as the rain admits. It is recorded in the report of the Death Valley expedition that after a year of abundant rains, on the Colorado desert was found a specimen of Amaranthus ten feet high. A year later the same species in the same place matured in the drought at four inches. Seldom does the desert herb attain the full stature of the type. Extreme aridity and extreme altitude have the same dwarfing effect, so that we find in the high Sierras and in Death Valley related species in miniature that reach a comely growth in mean temperatures. Very fertile are the desert plants in expedients to prevent evaporation, turning their foliage edgewise toward the sun, growing silky hairs, exuding thick gum. The wind, which has a long sweep, harries and helps them. It rolls up dunes about the stocky stems, encompassing and protective, and above the dunes, which may be, as with the mesquite, three times as high as a man, the blossoming twigs flourish and bear fruit.

Q26. What lesson do the desert floras have to teach us ?
(a) how to live a long time
(b) how to adapt to limitations
(c) how to grow with grace.
(d) how to grow in dry places.
Ans: (b)how to adapt to limitations

Q27. How does the wind keep the desert floras to grow?
(a) by blowing the heat away
(b) by rolling up protective sand dunes.
(c) by blowing gently
(d) by blowing the clouds away
Ans: (b) by rolling up protective sand dunes.

Q28. The desert plants face the danger of _____ from extreme aridity and extreme altitude.
(a) early death (b) loss of reproduction
(c) painful growth (d) dwarfism
Ans: (d)dwarfism

Q29. The mesquite is a ________.
(a) a tribe of people (b) a type of desert animal
(c) a sand dune (d) a desert flora
Ans: (d) a desert flora

Q30. What stops the desert floras performing their duty well ?
(a) the desert sand
(b) the rain
(c) the people who pluck them
(d) the sesert animals
Ans:
(b) the rain

Top
error: Content is protected !!