You are here
Home > QB Subjectwise > Part 412 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 412 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: In the following questions, you have brief passages with 5/10 questioins following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PassageI Let us wish nothing that will make the world poorer ; nothing that will bring pain or privation to our fellowmen. We shall not dwell upon the past unhappiness, which avails us nothing and begets nothing but grief. We will not compare past and present joys, to the detriment of the present ones. We will not be discouraged if the way is all uphill, and travelling is slow, so long as we are rising. We will not make too heroic resolutions, beyond our strength to perform, lest they become but shameful memories. We will try by words and deeds to show a livelier appreciation of the good that comes our way. We will strive to cultivate more intelligently the art of giving, and to understand the truth that what we keep we lose, and what we give away remains forever ours.

Q1. We must wish for the ______ of our fellow men.
(a) wellbeing (b) pain
(c) privation (d) riches
Ans: (a) wellbeing

Q2. It will make us ______ if we continue to live in the past.
(a) lonely (b) happy
(c) unhappy (d) nothing
Ans: (c) unhappy

Q3. We must _____ in the face of steep challenges.
(a) not lose courage even if we make small progress
(b) not lose courage if we make no progress
(c) not lose courage even if we make big progress
(d) lose courage if we make small progress
Ans: (a) not lose courage even if we make small progress

Q4. We must learn to be _______ things that comes our way.
(a) thankful for every bad
(b) thankless for every good
(c) thankless for every bad
(d) thankful for every good
Ans: (d) thankful for every good

Q5. We must be generous for what we _______ in time.
(a) give loses its value (b) give away remain ours
(c) keep loses its value (d) keep remains
Ans:
(b) give away remains ours
PassageII The term ‘tsunami’ is a Japanese word meaning harbour wave. It is a natural phenomenon consisting of a series of large waves generated when water in a lake or the sea is rapidly displaced in a massive scale. Earthquakes, landslides, volcanic eruptions -all have the potential to generate a tsunami. Early morning on December 26, 2004, a massive earthquake of 9 on the Richter scale off the coast of Sumatra in the Indian Ocean triggered a series of lethal tsunamis. They struck the shores of Indian Ocean nations like Indonesia, Thailand, Sri Lanka, Malaysia, India, Bangladesh and the Maldives and created unprecedented devastation. Even the far flung countries like Somalia, Kenya and Tanzania in eastern Africa were not spared. This is the deadliest tsunami in recorded history and is considered the worst natural calamity the earth has ever witnessed. The tsunami fury left trails of death and destruction all around, killing nearly 3,00,000 people and leaving millions homeless and missing. Many people became maimed for life. The death toll was more than 1,70,000 in Indonesia alone, 38,000 in Sri Lanka and nearly 5,000 in Thailand. Most of the dead were locals, but hundreds of vacationing foreigners also perished, mostly in Phuket in Thailand. In India about 19,000 people lost their lives. In some places the waves were as high as fifty to sixty feet. In many places villages were wiped out, boats and vehicles thrown up on trees. An Indian Air Force base in Car Nicobar was completely devastated and 100 airmen were killed. Many parts of South Car Nicobar Island went fully under water. Many coastal areas of Andhra Pradesh and Kerala also suffered a lot. The Tsunami underlines the need for having a global tsunami monitoring system which at present is not there. In countries like Japan, some measures have been taken to reduce the damage caused in the shores by building high tsunami walls in front of coastal areas. While science has conquered nature in many ways, the Tsunami of 2004 proves that nature is supreme in this unequal battle.

Q6. One of the nations that Tsunami of 2004 struck was
(a) Malaysia (b) Nepal
(c) Bhutan (d) Myanmar
Ans: (a) Malaysia

Q7. The total death toll after the tsunami was
(a) 170000 (b) 300000
(c) 38000 (d) 5000
Ans: (b) 300000

Q8. Many parts of _____ submerged under water.
(a) southern tip of Car Nicobar
(b) parts of Andaman and Nicobar Island
(c) coastal parts of Kerala
(d) coastal part of Andhra Pradesh
Ans: (a) southern tip of Car Nicobar

Q9. The Tsunami emphasized the
(a) need to build tsunami monitoring systems
(b) need to build high walls in coastal areas
(c) generosity of the people
(d) supremacy of nature
Ans: (a) need to build tsunami monitoring system

Q10. The meaning of tsunami
(a) mud landslides (b) massive waves
(c) harbour waves (d) volcanic eruption
Ans:
(c) harbour waves
PassageIII According to Ray D. Strand, a specialist in nutritional and preventive medicine, not all fats are bad. In fact an essential fat is just that – essential to the body. The body cannot manufacture these fats and therefore must get them from food. The body uses fats for the production of healthy cell membranes as well as certain hormones called prostaglandins. The two most important essential fatty acids are omega – 3 fatty acids, called alphalinoleic acid, and omega-6 fatty acids, called just linoleic acid. Our bodies turn omega-3 fatty acids into prostaglandins that are primarily antiinflammatories. Omega-6 fatty acids become prostaglandins that are primarily inflammatories. The generally accepted optimal ratio of dietary intake of omega-6 fatty acids and omega-3 fatty acids is 4:1. The imbalance in the consumption of these essential fatty acids is the main reason for the imbalance in our body’s production of these hormones. That is why many individuals in the industrialised world need to take flaxseed oil and fish oil in supplementation in an attempt to bring these back into balance.

Q11. An essential fat is
(a) necessary for the body.
(b) manufactured in the body.
(c) produces healthy cell membrane.
(d) completely harmless.
Ans: (a) necessary for the body

Q12. The two most important essential fatty acids are
(a) omega-5 fatty acids and omega-6 fatty acids.
(b) omega-6 fatty acids and omega-8 fatty acids.
(c) omega-3 fatty acids and omega-6 fatty acids.
(d) omega-2 fatty acids and omega-4 fatty acids.
Ans: (c) omega–3 fatty acids and omega 6 fatty acids.

Q13. The body uses fats for the production of healthy cell membranes as well as certain hormones called
(a) prostaglandins (b) inflammatories
(c) linoleic (d) alphalinoleic
Ans: (a) prostaglandins

Q14. Omega-3 fatty acids are called
(a) linolenic acid (b) alphalinolenic acid
(c) linoleic acid (d) alphalinoleic acid
Ans: (d) alphalinoleic acid

Q15. Omega-6 fatty acids are called
(a) linoleic acid (b) alphalinoleic acid
(c) linolenic acid (d) alphalinolenic acid
Ans: (a) linoleic acid

Q16. The generally accepted optimal ratio of dietary intake of omega-6 fatty acids and omega-3 fatty acids is
(a) 5: 1 (b) 4: 1
(c) 1: 1 (d) 2: 1
Ans: (b) 4: 1

Q17. The imbalance in the consumption of these essential fatty acids is the main reason for
(a) the imbalance in our body’s production of the healthy cell membranes.
(b) the balance in our body’s production of these hormones.
(c) the balance in our body’s production of the healthy cell membranes.
(d) the imbalance in our body’s production of these hormones.
Ans: (d) the imbalance in our body’s production of these hormones

Q18. Which of the following statements is true in the context of the passage ?
(a) All fats are bad.
(b) The body uses fats for the production of healthy cell membranes as well as prostaglandins.
(c) The generally accepted optimal ratio of dietary intake of omega-6 fatty acids and omega-3 fatty acids is 5: 1.
(d) Many individuals in the industrialized world need not take flaxseed oil and fish oil in supplementation in an attempt to bring these back into balance.
Ans: (b) The body uses fats for the production of healthy cell membranes as well as prostaglandins.

Q19. Our bodies turn omega-3 fatty acids into prostaglandins that are primarily
(a) flammable (b) uninflammable
(c) antiinflammatories (d) inflammatories
Ans: (c) antiinflammatories

Q20. Omega-6 fatty acids become prostaglandins that are primarily
(a) nonflammable (b) inflammatories
(c) uninflammable (d) antiinflammatories
Ans:
(b) inflammatories
PassageIV Manuel and the little boy stood in the gateway to watch her go. She did not even turn to wave them farewell. But when she had ridden about a mile, she left the wild road and took a small trail to the right, that led into another valley, over steep places and past great trees, and through another deserted mining settlement. It was September, the water was running freely in the little stream that had fed the nowabandoned mine. She got down to drink, and let the horse drink too. She saw natives coming through the trees, away up the slope. They had seen her, and were watching her closely. She watched in turn. The three people, two women and a youth, were making a wide detour, so as not to come too close to her. She did not care. Mounting, she trotted ahead up the silent valley, beyond the silverworks, beyond any trace of mining. There was still a rough trail that led over rocks and loose stones into the valley beyond. This trail she had already ridden, with her husband. Beyond that she knew she must go south. Curiously she was not afraid, although it was a frightening country, the silent, fatalseeming mountain slopes, the occasional distant, suspicious, elusive natives among the trees, the great carrion birds occasionally hovering, like great flies, in the distance, over some carrion of some ranchhouse or some group of huts. As she climbed, the trees shrank and the trail ran through a thorny scrub, that was trailed over with blue convolvulus and an occasional pink creeper. Then these flowers lapsed. She was nearing the pine trees. She was over the crest, and before her another silent void, greenclad valley. It was past midday. Her horse turned to a little runlet of water, so she got down to eat her midday meal. She sat in silence looking at the motionless, unliving valley, and at the sharppeaked hills, rising higher to rock and pine trees, southwards. She rested two hours in the heat of the day, while the horse cropped around her. Curious that she was neither afraid nor lonely. Indeed, the loneliness was like a drink of cold water to one who is very thirsty. And a strange elation sustained her from within. She travelled on, and camped at night in a valley beside a stream, deep among the bashes. She had seen cattle and had crossed several trails. There must be a ranch not far off. She heard the strange wailing shriek of a mountainlion, and the answer of dogs. But she sat by her small campfire in a secret hollow place and was not really afraid. She was buoyed up always by the curious, bubbling elation within her. It was very cold before dawn. She lay wrapped in her blanket looking at the stars, listening to her horse shivering, and feeling like a woman who has died and passed beyond. She was not sure that she had not heard, during the night, a great crash at the centre of herself, which was the crash of her own death. Or else it was a crash at the centre of the earth, and meant something big and mysterious. With the first peep of light she got up, numb with cold, and made a fire. She ate hastily, gave her horse some pieces of oil seed cake, and set off again. She avoided any meetingand since she met nobody, it was evident that she in turn was avoided. She came at last in sight of the village of Cuchitee, with its black houses with their reddish roofs, a somber, dreary little cluster below another silent, longabandoned mine. And beyond, a long, great mountain- side, rising up green and light to the darker, shaggier green of pine trees.

Q21. She left the wild road and took a small trail to the right……. The word trail here means
(a) an opening (b) a clearing
(c) a street (d) a path
Ans: (d) a path

Q22. What kind of a terrain was she passing through ?
(a) A small town (b) A lonely area
(c) A plain village (d) A thickly populated place
Ans: (b) A lonely area

Q23. She did not care. This means
(a) She stared back defiantly.
(b) She was scared.
(c) She was indifferent.
(d) She was trying to avoid their gaze.
Ans: (c) She was indifferent

Q24. Mounting, she trotted ahead up the silent valley …… Mounting here means
(a) walking on foot (b) getting down
(c) galloping (d) getting on the horse
Ans: (d) getting on the horse

Q25. The fact that she was not afraid conveys that
(a) the natives were very friendly to her.
(b) she was too detached and strong to be overcome with fear.
(c) she was a woman of values.
(d) the animals could not frighten her.
Ans: (b) she was too detached and strong to be overcome with fear.

Q26. She was over the crest, and before her another silent void, greenclad valley expresses
(a) that she was on her way to her destination.
(b) her fascination for the scenic beauty.
(c) the fact that she had lost her way.
(d) her desire to put an end to her life.
Ans: (b) her fascination for the scenic beauty

Q27. Which expression tells us that she relished her loneliness ?
(a) Cold water that had the effect of quenching her thirst.
(b) Cold water which made her more thirsty.
(c) She found it difficult to swallow the cold water.
(d) It was like a splash of cold water.
Ans: (a)Cold water that had the effect of quenching her thirst

Q28. The only thing that made her oblivious of her surroundings was the fact that
(a) she was depressed.
(b) she was exhausted.
(c) she had got what she wanted.
(d) her spirits were uplifted.
Ans: (d) her spirits were uplifted

Q29. The expression and feeling like a woman who has died and passed beyond means
(a) her body was paralysed
(b) something within her had died
(c) she was completely lost
(d) she died in her sleep
Ans: (b)something within her had died.

Q30. By the end of the passage, do you think the woman kept journeying in the forest ?
(a) She needed to stop there.
(b) She had no idea where she was going.
(c) She had sighted a settlement.
(d) She had strayed away from her path.
Ans: (c)She had sighted a settlement.

Top
error: Content is protected !!