You are here
Home > QB Subjectwise > Part 411 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 411 – Reading Comprehension Previous Year Questions

PASSAGE II Tagore was a man of extraordinary vision and progressive thinking. Spiritualism and rationalism were reconciled in Tagore. He had the visionary power of seeing the future in the seeds of the present events. In his book ‘Nationalism’, published in 1916. Tagore expressed his concerns about the dangers of religious fanaticism and racism which caused the most destructive wars in the history of the world. He was a seer who foresaw the destructive and dangerous effect of science and technologies on man and nature. Machines, he had predicted, would dominate man and destroy the beauty of nature and fine human qualities. Tagore’s prophecies have, to a great extent, come true. The basic difference between the West and the East was clearly perceived by Tagore. Materialism characterizes the western civilization whereas the east is dominated by spiritualism. Tagore had known and prophesised it. However, he was optimistic of the mutual cultural enrichment through the association between the West and the East. Another important quality of Tagore as a thinker was revealed in his crusade against many superstitious beliefs of the Indians. He spoke out against caste discriminations which divided the Indian society. It required courage, intellectual as well as spiritual, to fight against the ageold customs such as child marriage and casteism. All this was possible because he was a thinker who thought and acted ahead of his own time.

Q1. Tagore had the visionary power to see the future in
(a) the seeds of the present events
(b) western civilization
(c) literary and social works
(d) his books
Ans: (a) the seeds of the present events

Q2. Tagore expressed his concerns about the dangers, of religious fanaticism and racism in his book
(a) Materialism (b) Nationalism
(c) Racism (d) Casteism
Ans: (b) ‘‘Nationalism’’

Q3. Tagore clearly perceived the basic difference between
(a) child marriage and casteism
(b) progressive thinking and spirituality
(c) culture and tradition
(d) the West and the East
Ans: (d) the West and the East

Q4. What was the destructive and dangerous effect that Tagore foresaw on man and nature ?
(a) Effect of science and technologies
(b) Effect of wars in the history of the world
(c) Cultural enrichment
(d) Materialism
Ans: (a) Effect of science and technologies

Q5. Which word in the passage means violent enthusiasm in religion?
(a) sentiments (b) spiritualism
(c) fanaticism (d) crusade
Ans: (c) fanaticism
PASSAGE III In his book about nutritional medicine, Dr. Ray D. Strand points out that our food industry, due to special transportation and storage techniques, has been able to make a wide variety of fruits and vegetables available nationwide throughout the year. The variety is good. But these are made available at a sacrifice. Green harvesting means picking fruits and vegetables before they mature. Shipping food over long distances requires cold storage and other preservation methods, which allow for depletion of vital nutrients. Our food is also highly processed. For example, the refinement process of our flour to create white bread removes more than twentythree essential nutrients, magnesium being one of the most important. Our food industry then puts about eight of these nutrients back into our bread and calls it ‘‘enriched’’.

Q6. These days due to ______ a wide variety of fruits and vegetables is available nationwide throughout the year.
(a) cold storage facilities and preservation methods
(b) refinement process
(c) green harvesting
(d) special transportation and storage techniques
Ans: (d) special transportation and storage techniques

Q7. In the passage, Magnesium is
(a) not an important essential nutrient in flour
(b) one of the important essential nutrients in flour
(c) one of the nutrients that is found in white bread
(d) one of the most important essential nutrients in flour
Ans: (d) one of the most important essential nutrients in flour

Q8. Green harvesting is all about
(a) conserving the environment
(b) picking fruits and vegetables before they mature
(c) highly processed food
(d) making fruits and vegetables available throughout the year
Ans: (b) picking fruits and vegetables before they mature

Q9. Shipping food over long distances allows for
(a) special transportation
(b) special preservation methods
(c) refinement process
(d) depletion of vital nutrients
Ans: (d) depletion of vital nutrients

Q10. The refinement process of our flour to create white bread removes more than
(a) twentysix essential nutrients
(b) twentytwo essential nutrients
(c) twentythree essential nutrients
(d) twentyeight essential nutrients
Ans: (c) twentythree essential nutrients

Q11. The author is talking about
(a) the food industry in his own country
(b) the universal food scenario
(c) the food scenario in Europe
(d) the food scenario in developed countries
Ans: (a) the food industry in his own country

Q12. The wide variety of fruits and vegetables from all over the world throughout the year, according to Dr. Strand,
(a) is a sacrifice of all the nutrients
(b) is good
(c) shows green harvesting at its worst
(d) shows green harvesting at its best
Ans: (b) is good

Q13. Shipping food over long distances requires
(a) constant processing
(b) cold storage and other preservation methods
(c) special transportation and storage techniques
(d) picking fruits and vegetables before they mature
Ans: (b) cold storage and other preservation methods

Q14. In the context of the passage enriched bread indicates putting
(a) magnesium back into the bread
(b) about eight of the important nutrients back into the bread
(c) flour back into the bread
(d) vital nutrients back into the bread
Ans: (b) about eight of the important nutrients back into the bread

Q15. By saying food are made available at a sacrifice the author exposes
(a) the depletion of vital nutrients in our food
(b) the price of cold storage and other preservation methods
(c) the lack of nutritional value in our food
(d) All of the above
Ans:
(d) All of the above
Directions: In the following questions, you have two brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGE – I As I stepped out of the train I felt unusually solitary since I was the only passenger to alight. I was accustomed to arriving in the summer, when holiday – makers throng coastal resorts and this was my first visit when the season was over.My destination was a little village which was eight miles by road. It took only a few minutes for me to come to the foot of the cliff path, When I reached the top I had left all signs of habitation behind me. I was surprised to notice that the sky was already aflame with the sunset. It seemed to be getting dark amazingly quickly. I was at a loss to account for the exceptionally early end of daylight since I did not think I had walked unduly slowly. Then I recollected that on previous visits I had walked in high summer and now it was October. All at once it was night. The track was grassy and even in daylight showed up hardly at all. I was terrified of hurting over the edge of the cliff to the rocks below. I felt my feet squelching and sticking in something soggy. Then I bumped into a little clump of trees that loomed up in front of me. I climbed up the nearest trunk and managed to find a tolerably comfortable fork to sit on. The waiting was spent by my attempts to identify the little stirrings and noises of animal life that I could hear. I grew colder and colder and managed to sleep only in uneasy fitful starts. At last when the moon came up I was on my again.

Q16. The writer felt unusually solitary because
(a) he was feeling very lonely without his family.
(b) he was missing the company of other holiday makers.
(c) his destination was a little village eight miles away.
(d) there was no one to meet him.
Ans: (b) he was missing the company of other holiday – makers.

Q17. I left all signs of habitation behind me. This means that he
(a) came to a place where there were very few houses.
(b) was in front of a large collection of cottages.
(c) had come very far from places where people lived.
(d) had just passed a remote village.
Ans: (c) had come very far from places where people lived.

Q18. It became darker than the writer expected because
(a) the nights are shorter in autumn than in summer.
(b) the nights are longer in October than mid summer.
(c) the train arrived later than usual.
(d) he had walked unduly slowly.
Ans: (b) the nights are longer in October than mid summer.

Q19. The writer found it difficult to keep to the path because of
(a) the darkness and narrowness of the path.
(b) poor visibility and grassy track.
(c) the darkness and his slow pace.
(d) poor visibility and dew on grass.
Ans: (b) poor visibility and grassy track.

Q20. When he settled himself on the fork of the tree the writer____
(a) had a sound sleep.
(b) was disturbed by noises of animals.
(c) was too afraid to sleep.
(d) tried to sleep but without much success.
Ans: (d) tried to sleep but without much success.
PASSAGE – II It is sad that in country after country, progress should become synonymous with an assault on nature. We who are a part of nature and dependent on her for every need, speak constantly about ‘exploiting’ nature. When the highest mountain in the world was climbed in 1953, Jawaharlal Nehru objected to the phrase ‘conquest of Everest’ which he thought was arrogant. Is it surprising that this lack of consideration and the constant need to prove one’s superiority should be projected on to our treatment of our fellowmen ? I remember Edward Thompson, a British writer and a good friend of India, once telling Mr. Gandhi that wildlife was fast disappearing. Remarked Mr. Gandhi: ‘It is decreasing in the jungles but it is increasing in the towns ’ On the one hand the rich look askance at our continuing poverty; on the other they warn us against their own methods. We do not wish to impoverish the environment any further and yet we cannot forget the grim poverty of large numbers of people. Area not poverty and need the great polluters ? For instance, unless we are in a position to provide employment and purchasing power for the daily necessities of the tribal people and those who live in and around our jungles, we cannot prevent them from combing the forest for food and livelihood, from poaching and from despoiling the vegetation.

Q21. At the beginning of the passage, the writer expresses her opinion that in many countries progress is synonymous with
(a) development.
(b) utmost care for nature.
(c) a balanced treatment to nature.
(d) utmost cruelty to nature.
Ans: (d) utmost cruelty to nature.

Q22. In the passage the term exploiting nature suggests
(a) regretfulness (b) sarcasm
(c) destructive urge of man (d) greed of man
Ans: (b) sarcasm

Q23. Nehru objected to the phrase conquest of Everest since
(a) it carries a war – like connotation.
(b) it sounds pompous and boastful.
(c) it depicts Everest as a victim.
(d) Everest is unconquerable.
Ans: (b) it sounds pompous and boastful.

Q24. Gandhi’s statement It is decreasing in the jungles but it is increasing in the towns
(a) ‘Refers to wild animals’ decerase in the jungle.
(b) Refers to flora and fauna.
(c) Refers to man’s selfishness.
(d) Is a satirical comparison of man’s callousness to the animals.
Ans: (d) Is a satirical comparison of man’s callousness to the animals.

Q25. The writer is of opinion that tribal people can be prevented from combing forest for food
(a) to provide employment
(b) to increase purchasing power
(c) by deterring them from poaching and despoiling vegetation
(d) to provide employment and purchasing power for daily necessities.
Ans: (d) to provide employment and purchasing power for daily necessities.

Top
error: Content is protected !!