You are here
Home > QB Subjectwise > Part 410 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 410 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. A small band of biologists share a dream – to find species of sea or land animals hitherto completely unknown or to discover living examples of animals thought to have died out ages ago. Finds made in this century encourage these dreamers, whose field is aptly named cryptozoology–literally, the science of hidden animals. Size and habitat are often responsible for an animal’s having been overlooked. Not surprisingly, a bumblebeesize bat that lives in caves in Thailand eluded detection until 1973. But larger animals in less remote sites have also remained hidden. Herds of a species of peccary supposedly extinct since the last ice age, for instance, were found in Paraguay in 1975. Native people sometimes offer scientists useful clues. An unusual feather in a local’s hat sparked the discovery of a showy African peacock in 1936, and accounts of giant lizards on the Indonesian island of Komodo proved not to be mere myth when naturalist P.A.Ouwens identified four of the creatures captured in 1912. As cryptozoologists follow such leads into littleexplored areas, they remain optimistic that it is not too late to uncover sensational surprises.

Q1. Myths refer to ________
(a) love stories.
(b) historical stories.
(c) legends.
(d) traditional stories involving supernatural beings or events.
Ans: (c) legends.

Q2. A bumblebee–size bat that lives in caves in Thailand was dicovered in ________
(a) 1973 (b) 1936
(c) 1912 (d) 1975
Ans: (a) 1973

Q3. ____ still look forward to discovering sensational surprises.
(a) P.A.Ouwens
(b) The natives
(c) The naturalists
(d) A small band of biologists
Ans: (d) A small band of biologists

Q4. Often the cryptozoologists get a lot of leads from _____
(a) native people.
(b) the animal’s size and habitat.
(c) myths.
(d) legends.
Ans: (a) native people.

Q5. The dream of the cryptozoologist is to find ______.
(a) Species of sea or land animals hitherto completely unknown.
(b) All of the given options.
(c) Living examples of animals thought to have died out ages ago.
(d) Hidden, supposedly extinct animals.
Ans: (c) Living examples of animals thought to have died out ages ago.

Q6. Herds of a species of peccary supposedly extinct since the last ice age were discovered in
(a) 1936 (b) 1973
(c) 1912 (d) 1975
Ans: (d) 1975

Q7. An unusual feather in a local’s hat sparked the discovery of a showy African peacock in _____
(a) 1936 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1912
Ans: (a) 1936

Q8. Giant lizards on the Indonesian island of Komodo were discovered in ______
(a) 1975 (b) 1936
(c) 1912 (d) 1973
Ans: (c) 1912

Q9. It is the ______ of the cryptozoologists that keep their dream alive.
(a) spirit (b) finding
(c) love for adventure (d) curiosity
Ans: (b) finding

Q10. Often ____ responsible for an animal having been overlooked
(a) the uniqueness of the animals themselves is
(b) the resigning nature of the scientists themselves is
(c) size and habitat are
(d) unexplored areas remain
Ans:
(c) size and habitat are
Directions: In the following questions, you have two brief passages with questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. My lodge is nothing but a dark, tiny hut made of palm fronds, with a bunch of damp branches and a swarm of flies through a hole in the wall of leaves. I see a patch of cleared earth in the rainforest: the stage of Cicinnurus magnificus, the magnificient bird of paradise. The bird’s loud call, ‘Kyeng, Kyeng’ has been ringing since dawn, announcing the male’s imminent performance. But his feathered female spectators have not shown yet. Perhaps they are out windowshopping, taking a good look around until they find the most resplendent specimen. I hear a fluttering and look up. A magnificus is ‘enthroned on a branch about 2m above the stage: an iridescent green breast shield, bright orangered wings and a lemonyellow cape with a furry brown collar. The feet and hill are a sparkling skyblue, which also covers the eyelids and extends down to the neck. He plucks off a few leaves to let in more light and optimize eyecontact with his audience. Finally, he drags the freshly fallen leaves away from catwalk.

Q11. The most resplendent specimen means
(a) bright and colourful (b) beautiful and gentle
(c) appalling and ugly (d) extravagant and gaudy
Ans: (a) bright and colourful

Q12. The bird performs for
(a) no one (b) the author
(c) sheer enjoyment (d) female birds
Ans: (d) female birds

Q13. An iridescent–green breast shield means
(a) a shield worn by the bird to protect itself.
(b) the bright, colourful feathers of the bird.
(c) a description of the surroundings.
(d) a piece of twig used by the bird in its performance.
Ans: (b) the bright, colourful feathers of the bird.

Q14. The cicinnurus magnificus is:
(a) the magnificient bird of paradise.
(b) a patch of cleared earth in the rainforest.
(c) a place where his hut is located.
(d) the stage in the rainforest.
Ans: (a) the magnificient bird of paradise.

Q15. The synonym for optimise is
(a) to make best use of (b) to improve vision
(c) to see clearly (d) to enlarge
Ans:
(a) to make best use of
Directions: In the following questions, read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. One conspicuous question in the modern journals is: How can I develop personality ? Ursula Bloom gives this noteworthy advice to young people: Please do not do as I did, at your age, and waste years copying other people. Of old, to the same question asked by Greek youth, Socrates replied: Know yourself That was excellent advice; but it did not satisfy, because it did not go far enough. When Roman youth questioned Marcus Aurelius, he said: Be yourself To the youth of our atomic age, the psychologist says: Develop yourself That is the answer to the question; what is personality ? Pesonality is the development of oneself.

Q16. The development of oneself ____ the question on, what is personality ?
(a) gives an unsatisfactory answer to
(b) does not give a satisfactory answer to
(c) satisfactorily answers
(d) partly answers
Ans: (c) satisfactory answers

Q17. Marcus Aurelius preached to the Roman youth of his day to___________
(a) express themselves (b) understand themselves
(c) be themselves (d) know themselves
Ans: (c) be themselves

Q18. The question on personality development has ____
(a) no definitive answers (b) correct answers
(c) a definitive answer (d) no answers
Ans: (a) no definitive answers

Q19. The Greek philosopher Socrates promoted ______
(a) tested–knowledge (b) self–knowledge
(c) referred–knowledge (d) borrowedknowledge
Ans: (b) self–knowledge

Q20. Ursula Bloom propagated that young people should_____.
(a) copy others (b) not copy others
(c) not waste years (d) give advice
Ans:
(b) not copy others
Directions: In the following questions, you have three passages with 10 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question, out of the four alternatives. (PASSAGE–I A pilgrimage is, of course, an expedition to some venerated place or a long and wonderful history of human experience in divine matters, or a personal attraction affecting the soul impels one. This is, I say, its essence. But there is something more than to it than mere objective. I will visit the grave of a saint or a man whom I venerate privately for his virtues or deeds, but on the way I may wish to do something a little difficult to show at what price I hold communion with his resting place and also on the way I will see all I can of men and things, delight in the divine that is hidden in everything. Thus I may go with nothing but my clothes and a stick but I must be openminded and ready to give multitudinous praise to God. A pilgrimage ought to be nothing but a nobler kind of travel, in which, according to our age and inclination, we tell our tale. It is a very great error, and unknown before our most recent corruptions that the religous spirit should be so superficial and selfconscious as to dominate our method of action at special times and to be absent at others. It is better occasionally to travel to some beloved place, haunted by our mission, yet falling into every ordinary levity, than to go about a common voyage on a chastened and devout spirit. There is another kind of pilgrimage which some few sad men undertake to ease a burdened mind. These are exempted from the rule and the adventures of the inns and foreign conversations, broaden their world and lighten their minds. The common sort, however, is a separate and human satisfaction of a need, the realisation of imagined horizons and the reaching of a goal. A pilgrimage however careless, must not be untroublesome. It would be a contradiction of pilgrimage to seek to make the journey short and rapid, merely consuming the mind for nothing, as is our modern habit; for they seem to think nowadays that to remain as near as possible to what one was at starting, and to one’s usual rut, is the great good of travel. The spirit of a pilgrimage is to comprehend the whole way, the people, their habits, the hills and clouds. And as to the method of doing this, we may go bicycling or driving but the best way is on foot, where one is a man like any other man, with the sky above one and the road beneath and the world on every side and time to see all.

Q21. A pilgrimage is not
(a) an expedition to a venerated place
(b) a social journey for entertainment
(c) a personal attraction affecting the soul
(d) a journey to a historical place also known for divine matters
Ans: (b) a social journey for entertainment

Q22. During a pilgrimage, one must
(a) carry a lot of clothes
(b) see all one can of men and things
(c) not delight in the divine that is hidden everywhere
(d) fail to give multitudinous thanks to God
Ans: (b) see all one can of men and things

Q23. Pilgrimage ought to be
(a) a nobler kind of travel
(b) an unparticular case of worship
(c) nothing but a nobler kind of travel
(d) a worship of common things
Ans: (c) nothing but a nobler kind of travel

Q24. The corruption of the religious spirit
(a) occurs at special times
(b) has been occurring for centuries
(c) does not exist
(d) is a recent phenomenon
Ans: (d) is a recent phenomenon

Q25. Going on a common voyage on a chastened and devout spirit is worse than going to
(a) an uncommon place with a devout spirit
(b) a beloved place and enjoying oneself
(c) a beloved place with selfconsciousness and superficiality
(d) an uncommon place with a corrupted religious spirit
Ans: (b) a beloved place and enjoying oneself

Q26. Few men undertake pilgrimages because
(a) they crave for adventure
(b) they are overcome by a desire to visit sacred places
(c) their minds are free from care
(d) they have guilty consciences
Ans: (d) they have guilty consciences

Q27. The benefit of a pilgrimage is
(a) it enlarges one’s world
(b) it can change one’s life
(c) it tortures one’s mind
(d) it narrows down topics of conversation
Ans: (a) it enlarges one’s world

Q28. The most common reason for undergoing a pilgrimage is to
(a) have rare and special experiences
(b) realize a goal
(c) visit extraordinary places
(d) curb one’s instinct
Ans: (b) realize a goal

Q29. A pilgrimage must be
(a) short and rapid
(b) untroublesome
(c) as near as possible to the starting place
(d) different from one’s usual rut
Ans: (d) different from one’s usual rut

Q30. The best way of travelling is
(a) bicycling (b) driving
(c) walking (d) strolling
Ans:
(c) walking

Top
error: Content is protected !!