You are here
Home > QB Subjectwise > Part 407 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 407 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Passage II At first sight, silence would seem to be the essence of non communication. Yet we know that in some circumstances silence can speak volumes. It is also a potent tool in the communication toolbox, for the speaker, as it adds emphasis to point, allowing time for its full significance to sink in. Handled skilfully, it can build up anticipation for what is to come – the pregnant pause. It gives opportunity to make eye contact with the audience and gauge their reactions. It is an essential component of the timing of one’s delivery. For the listener, silence can buy time, either to digest what has been said or to consider a response, or both. Silence will often lure the speaker into saying more than he or she may have intended.

Q1. Silence seems to be the essence of
(a) communication
(b) volumes
(c) communication toolbox
(d) non communication
Ans: (d) non communication

Q2. For the listener, silence can
(a) emphasise a point (b) be a potent tool
(c) lure him to say more (d) buy time
Ans: (d) buy time

Q3. According to the author, the pregnant pause
(a) breaks up communication
(b) helps communication
(c) builds up anticipation
(d) leads to confusion
Ans: (c) builds up anticipation

Q4. The opposite of potent is
(a) latent (b) patent
(c) weak (d) inherent
Ans: (c) weak

Q5. Give the synonym of Gauge.
(a) measure (b) Make statement
(c) Gather knowledge (d) Share information
Ans:
(d) Share information
Directions: In the following questions, you have two brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Opera refers to a dramatic art form, originated in Europe, in which the emotional content is conveyed to the audience as much through music, both vocal and instrumental, as it is through the lyrics. By contrast, in musical theatre an actor’s dramatic performance is primary, and the music plays a lesser role. The drama in opera is presented using the primary elements of theatre such as scenery, costumes and acting. However, the words of the opera, or libretto, are sung rather than spoken. The singers are accompanied by a musical ensemble ranging from a small instrumental ensemble to a full symphonic orchestra.

Q6. It is pointed out in the passage that opera
(a) has developed under the influence of musical theatre
(b) is a drama that is not dependent on music.
(c) is not a highbudget production.
(d) is originated in Europe.
Ans: (d) is originated in Europe.

Q7. We can understand from the passage that
(a) audiences are captivated more by the lyrics than by the music.
(b) in opera lyrics are as important as the music.
(c) orchestras in operas do not vary in size.
(d) musical theatre relies, above all, on music.
Ans: (b) in opera lyrics are as important as the music.

Q8. It is stated in the passage that
(a) acting and costumes are secondary to music in musical theatre.
(b) many people find musical theatre more captivating than opera.
(c) music in musical theatre is not as important as it is in opera.
(d) an opera requires a huge orchestra as well as a large choir.
Ans: (c) music in musical theatre is not as important as it is in opera.

Q9. A libretto is
(a) the main character who is the liberator at the climax of the scene.
(b) the words of the opera.
(c) a musical composition which is played in a slow leisurely manner.
(d) the sequence of well controlled, graceful movements performed as a display of skill.
Ans: (b) the words of the opera

Q10. The word conveyed also means
(a) transmit (b) tote
(c) keep (d) dissuade These days we hear a lot about science, but scientists, the men and women who do the work and make the discoveries, seem distant and strange to us. Science often appears to be very difficult and sometimes even magical. It is difficult of course, but we are wrong if we believe that we cannot understand it. The chief thing about the scientific method is that we get the answers to questions by making tests. The man, to take an example, who finds his bicycle tyre is flat will pump some air into it. Suppose one hour later the tyre is flat again, if the man is wise, he will first test the valve in water. If he finds air is escaping from it he will put in a new piece of valverubber and then pump up the tyre. All should then be well again. This man is using a simple form of scientific method. If the man was very ‘unscientific’ he might say to himself that an evil spirit had caused the tyre to go flat.
Ans: (a) transmit.

Q11. What do people talk a lot about these days ?
(a) Science (b) Magic
(c) Men and women (d) Work
Ans: (a) science

Q12. What is the common man’s attitude towards scientists ?
(a) They are wrong.
(b) They seem distant and strange.
(c) They are wise.
(d) They are difficult.
Ans: (b) They seem distant and strange.

Q13. If we use the scientific method how do we get answers to questions ?
(a) By believing (b) By example
(c) By making tests (d) By methods
Ans: (c) By making tests

Q14. If a man does not use the scientific approach, what will he attribute the flat tyre to ?
(a) An evil spirit (b) The rubber valve
(c) The bicycle (d) Magic
Ans: (a) An evil spirit

Q15. The antonym of believe is
(a) reveal (b) disbelieve
(c) agree (d) deny
Ans:
(b) disbelieve
Directions: In the following questions, you have two passages with 5 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Passage I India is chiefly an agricultural land. The cultivation of crops depends on a proper supply of water throughtout the year. Since olden times, large parts of our country have suffered from occasional periods of too much rain and those of drought. People have known that if surplus flood water could be stored away for use during the dry season, these problems will be solved. Unfortunately, they had neither the knowledge nor the means to do much in this direction. Whatever little they knew, they tried to put into practice. They dug canals to drain water from perennial rivers. This was heavy and expensive work and practicable over only a small area. Large tanks were excavated and small dams built to hold back floods. But it was not possible to do anything on a countrywide scale.

Q16. The term perennial means
(a) rivers flowing into canals
(b) flowing once a year
(c) flowing throughout the year
(d) flowing during the monsoon
Ans: (c) flowing throughout the year

Q17. How has our country suffered since olden times ?
(a) It has suffered due to the zamindari
(b) It has suffered from heavy rains or severe droughts
(c) It has suffered under the British Rule
(d) It has suffered due to the caste system
Ans: (b) It has suffered from heavy rains or severe droughts

Q18. Why were the people unable to solve the problem ?
(a) Absence of will power
(b) They were indifferent to the problem
(c) They lacked knowledge and the means to solve the problem
(d) Inadequate finance
Ans: (c) They lacked knowledge and the means to solve the problem

Q19. Excavated means
(a) to fill (b) to make caves
(c) to dig (d) to flood
Ans: (c) to dig

Q20. India’s economy is chiefly
(a) socialistic (b) industrial
(c) mixed (d) agricultural
Ans:
(d) agricultural
Passage II Stop reading this passage for a few seconds and look around the room you’re in. Without any perceived effort at all on your part, your brain will register everything within the scope of your vision. But where does all that information — known as sensory memory — go ? Well, pretty quickly, it vanishes. So what if you want to hold on to these fleeting memories for longer ? The answer is obvious: you need to pay conscious attention to the sensory input we are receiving. By focusing on it, you can take the information to the next memory level, and turn it into working — or shortterm — memory. This enables you, say, to remember the words you’ve just read so that what follows makes overall sense. True to its name, shortterm memory lasts for only a few seconds to a few minutes, but it plays a vital role in our daily lives, allowing us to write down doctor’s appointment, make everyday decisions or have a conversation (think about it: you have to recall what someone said to you five seconds ago in order to respond). Of course, there is some information you need to keep for days, months or even years. What you need here is longterm memory. With this, the potential is there to remember something forever.

Q21. The information stored in your sensory memory generally
(a) stays with you forever
(b) stays with you for a short while
(c) disappears completely
(d) lingers in your brain
Ans: (c) disappears completely

Q22. To convert a sensory memory into a shortterm memory we must
(a) ignore a sensory input completely
(b) focus on the information
(c) concentrate on what we are looking at
(d) be consciously attentive to sensory input
Ans: (d) be consciously attentive to sensory input

Q23. Shortterm memory allows us to
(a) remember events for many years
(b) remember an event during childhood
(c) remember simple things like appointments
(d) remember plenty of dates and numbers
Ans: (c) remember simple things like appointments

Q24. Longterm memory helps us
(a) forget unimportant things
(b) remember a thing for a long time
(c) forget things for a long time
(d) erase shortterm memory
Ans: (b) remember a thing for a long time

Q25. The information that your brain stores within a fleeting moment is called
(a) memory level (b) sensory memory
(c) shortterm memory (d) longterm memory
Ans:
(b) sensory memory
Directions: In the following questions, you have two brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGE – I The Critical Faculty is the most potent one in the human makeup. Its pervasiveness and force have not properly been recognized because like breathing, it is so much a part and parcel of human activity. The difference between a simpleton and an intelligent man, according to the man who is convinced that he is of the latter category, is that the former wholeheartedly accepts all things that he sees and hears while the latter never admits anything except after a most searching scrutiny. He imagines his intelligence to be a sieve of closely woven mesh through which nothing but the finest can pass. The critical sense is essential for keeping social transactions in a warm state. Otherwise life would become very dull and goodygoody. The critical faculty is responsible for a lot of give and take in life. It increases our awareness of our surroundings; it sounds dignified, no doubt, but it seems also to mean that we can watch someone else’s back better than our own We never know our own defects till they are pointed out to us, and even then we need not accept them. We always question the bonafides of the man who tells us unpleasant facts. On the surface it is all very well to say, ‘I want an honest criticism; that will help me, not blind compliments.’ I wish people would mean it.

Q26. The negative side of the critical faculty is that
(a) it makes us critical of others.
(b) it makes us critical of ourselves.
(c) it sounds dignified but it is not actually so.
(d) it is a tool for creating classificatory division.
Ans: (a) it makes us critical of others.

Q27. People who solicit others’ opinions (about themselves) generally want
(a) effusive compliments (b) honest criticism
(c) harsh facts (d) precise feedback
Ans: (b) honest criticism

Q28. The critical faculty is defined as the ‘most potent one in human makeup’ because
(a) it is all pervasive and powerful.
(b) it separates the simpleton from the intelligent man.
(c) it is a help in social transactions.
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

Q29. What, according to the writer, is the essential link between breathing and the critical faculty ?
(a) Both are required in social relations
(b) Both are exercised by human beings
(c) Both grow with age
(d) Both stop with death
Ans: (b) Both are exercised by human beings

Q30. The selfdefined intelligent man defines himself on the basis of
(a) his obvious divergence from the simpleton.
(b) his superior intelligence as a whole.
(c) his possession of the critical faculty.
(d) his heightened awareness of his surroundings.
Ans: (a) his obvious divergence from the simpleton.

Top
error: Content is protected !!