You are here
Home > QB Subjectwise > Part 406 – Reading Comprehension Previous Year Questions

Part 406 – Reading Comprehension Previous Year Questions

PASSAGEII The National Highways Network of India measures over 70,934 km as of 2010, including over 1,000 km of limitedaccess expressways. Out of 71,000 km of National Highways 15,000 plus km are 4 or 6 lanes and remaining 50,000 km are 2 lanes. The National Highways Authority of India (NHAI) is the nodal agency responsible for building, upgrading and maintaining most of the national highways network. The National Highways Development Project (NHDP) is a major effort to expand and upgrade the network of highways. NHAI often uses a publicprivate partnership model for highway development, maintenance and tollcollection. National highways constituted about 2% of all the roads in India, but carried about 40% of the total road traffic as of 2010. The majority of existing national highways are twolane roads (one lane in each direction), though much of this is being expanded to fourlanes, and some to six or eight lanes. Some sections of the network are toll roads. Over 30,000 km of new highways are planned or under construction as part of the NHDP, as of 2011. This includes over 2,600 km of expressways currently under construction.

Q1. What is the current measurement of expressways under construction in India ?
(a) 15,000 km (b) 30,000 km
(c) 2,600 km (d) 1,000 km
Ans: (c) 2,600 km

Q2. What is the responsibility of the NHAI ?
(a) planning of National Highways
(b) building, upgrading and maintaining of National Highways
(c) control of National Highways
(d) expansion of National Highways
Ans: (b) building, upgrading and maintaining of National Highways

Q3. What is the measurement of twolane National Highways of India ?
(a) 15,000 km (b) 61,000 km
(c) 50,000 km (d) 71,000 km
Ans: (c) 50,000 km

Q4. What percentage of roads in India are National Highways ?
(a) 2% (b) 30%
(c) 4% (d) 40%
Ans: (a) 2%

Q5. The majority of National Highways in India have
(a) twolanes (b) sixlanes
(c) eightlanes (d) fourlanes
Ans:
(a) twolanes
Directions: In the following questions, you have two passages with 5 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGEI The reports published by a Delhi based nongovernmental organization working for the elimination of child labour in India suggest that there is no end in sight to the sordid saga of child labour. The studies conducted reveal the nightmarish ordeals that a vast majority of children undergo for getting the basic necessities of life. One of the activists narrated the heartrending and shocking stories of many hapless children. He accused the society of insensitivity towards this vulnerable section. It is said that more than five percent of the total Indian population are child workers. Tens of thousands are chiefly engaged in agriculture in rural areas and in a variety of industries in urban areas. Children as young as seven years of age spend days stitching footballs, boxing and cricket gloves for export. Many children spend their entire childhood making carpets with their dexterous hands. Unofficial figures suggest that as many as 40 to 100 million children work in hazardous industries like glassware, fireworks, quarries etc. Many of them have been forced to work in unhygienic conditions often on a casual basis.

Q6. ______ of children work in hazardous conditions.
(a) Many (b) Millions
(c) Five percent (d) Thousands
Ans: (b) Millions

Q7. The society is accused of ______ towards the problem of child labour.
(a) reports (b) vulnerability
(c) insensitivity (d) bias
Ans: (c) insensitivity

Q8. The word heartrending means _______.
(a) risky (b) distressing
(c) shocking (d) painful
Ans: (b) distressing

Q9. The report was published by _______.
(a) a Delhi based nongovernmental organization
(b) the Delhi government
(c) a governmental organization
(d) an activist
Ans: (a) a Delhi based nongovernmental organization

Q10. Their childhood is spent in _______ conditions.
(a) vast (b) nightmarish
(c) hapless (d) urban
Ans:
(c) hapless
PASSAGEII The advent of electric power was, in a way, comparable to the successful development and application of nuclear power in the 20th century. In fact, the historical roots of electricity extend far back into antiquity. Many men had a hand both in acquring basic knowledge about the invisible form of power and in developing the ways adopted for practical purpose. One of the vital keys that helped to unlock the doors leading to the production of electricity was the discovery, in 1831, of the principle of electromagnetic induction. This discovery was made simultaneously by Michael Faraday in England and Joseph Henry in the United States. From it came the generator, sometimes also called the dynamo but several decades of development had to follow before the first practical dynamos or generator came into existence in early 1870.

Q11. According to the author.
(a) Michael Faraday and Joseph Henry revolutionized elecricity in the USA
(b) Nuclear power and electricity were discovered in the 20th century
(c) The discovery of the principle of electromagnetic induction was not an important discovery
(d) The advent of electric power is equivalent to the application of nuclear power in the 20th century
Ans: (d) The advent of electric power is equivalent to the application of nuclear power in the 20th century

Q12. Michael Faraday and Joseph Henry discovered _______.
(a) the application of nuclear power
(b) the generator
(c) the dynamo
(d) the principle of electromagnetic induction
Ans: (d) the principle of electromagnetic induction

Q13. Another word for advent is ______.
(a) discovery (b) arrival
(c) invention (d) constitution
Ans: (b) arrival

Q14. The generator was also known as the _______.
(a) inductor (b) dynamo
(c) inventor (d) conductor
Ans: (b) dynamo

Q15. Give a synonym for antiquity.
(a) Ancient (b) Antipathy
(c) Modern (d) Uniqueness
Ans:
(a) Ancient
Directions: In the following questions, you have two brief passages with 5 questions following each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (PASSAGEI Street theatre in India is a well established ancient art form. Despite the proliferation of modern means of entertainment and communication, street theatre continues to flourish in India. Street theatre as a channel of communication has for centuries been propagating reforms by highlighting social, economic and political issues present in the society. Unlike in the olden days, its performance is no longer restricted to villages or small localities of the city. Today small groups of performers including students, would stage performances to mobilize public opinion or to help create or raise awareness over a particular issue of public importance. Themes on substance abuse, AIDS awareness, and domestic violence are some of the areas highlighted by contemporary street theatre troupe. Unlike in regular drama street drama employ very little props and images. The human body becomes the main tool in which choreography, mime, dialogues, songs and slogans are extensively used. Street theatre is one of the most intimate media. Its appeal is to the emotions leading to quick psychological impact on audiences. By being local and live they also are able to establish not only direct contact with the audience but by being costeffective and flexible they are popular among all age groups.

Q16. Modern means of entertainment and communication _______ street theatre.
(a) does affect (b) does not affect
(c) helps popularise (d) helps establish
Ans: (b) does not affect

Q17. In the olden days street theatre _____ to villages or small localities of the city.
(a) was restricted (b) was not restricted
(c) was opened (d) was entertained
Ans: (a) was restricted

Q18. Street theatre usually ____with issues of public importance.
(a) is distanced (b) is performed
(c) deals (d) does not deal
Ans: (c) deals

Q19. Street theatre is ____ to stage.
(a) nothing (b) costly
(c) reasonable (d) affordable
Ans: (d) affordable

Q20. Street theatre creates an/a ____ impact on audiences.
(a) intimate (b) emotional
(c) mystical (d) physical
Ans:
(b) emotional
PASSAGEII Selfdirected learning, in its broadest meaning, describes a process in which individuals take the initiative with or without the help of others, in diagnosing their learning needs, formulating learning goals, identifying resources for learning, choosing and implementing learning strategies and evaluating learning outcomes. Thus it is important to attain new knowledge easily and skillfully for the rest of his or her life. What is the need for selfdirected learning ? One reason is that there is convincing evidence that people, who take the initiative in learning, learn more things and learn better than people who sit at the feet of teachers passively waiting to be taught. The second reason is that selfdirected learning is more in tune with our natural processes of psychological development; an essential aspect of maturing is developing the ability to take increasing responsibility of our own lives to become increasingly selfdirected. The third reason is that many of the new developments in education put a heavy responsibility on the learners to take a good deal of initiative in their own learning. To meet the challenges in today’s instructive environment, selfdirected learning is the most essential one.

Q21. In selfdirected learning, an individual
(a) takes initiative with or without the help of others
(b) is passive and waits for directions
(c) is helpless and dependent
(d) takes initiative, without an objective
Ans: (a) takes initiative with or without the help of others

Q22. There is need for selfdirected learning because
(a) it is less challenging
(b) it helps people to learn more things and learn better
(c) it is a more costeffective method
(d) it is a modern method of learning
Ans: (b) it helps people to learn more things and learn better

Q23. Which word best describes selfdirected learning?
(a) Active learning (b) Passive learning
(c) Compulsory learning (d) Repulsive learning
Ans: (a) Active learning

Q24. The modern environment according to the author is
(a) restrictive (b) instructive
(c) less developed (d) impracticable
Ans: (b) instructive

Q25. The synonym of the word diagnosing is
(a) searching (b) examining
(c) identifying (d) complying
Ans:
(c) identifying
Directions: In the following questions, you have two brief passages with 5 questions in each passage. Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. (Passage I Poverty has its own meaning in different persons. Poverty or the state of being poor is a relative term. Its meaning varies depending upon the state of the economy. Poverty is always and everywhere a social phenomenon in which a section of the society is unable to fulfil even its basic necessities of life. When a substantial segment of a society is deprived of the minimum level of living and continues at a bare subsistence level, that society is said to be plagued with mass poverty. The countries of the Third World exhibit invariably the existence of mass poverty, although pockets of poverty exist even in the developed countries of Europe and America. It is a matter of great disappointment for India’s economic planning that even after more than 60 years since Independence, India still suffers from the problem of mass poverty. Poverty is affecting our mind, affecting our state, our country and the world. Although there was the Global Economic Crisis, India was not as affected by it as was the USA and other European countries. This is because of the paradoxical situation of the Indian economy. It is ridden by extreme poverty on the one side while it also has a thriving and growing economy on the other.

Q26. Poverty ______ on the state of the economy.
(a) is a burden (b) depends
(c) borders (d) does not depend
Ans: (b) depends

Q27. When a substantial segment of a society ______ a bare subsistence level, that society is said to be plagued with mass poverty.
(a) thrives on a (b) is deprived of
(c) struggles on (d) continues at
Ans: (b) is deprived of

Q28. Mass poverty exists in the Third World countries ______ Europe and America.
(a) excluding (b) including
(c) and in pockets of (d) and invariably in
Ans: (c) and in pockets of

Q29. India _______ from the problem of mass poverty due to the failure of its economic planning.
(a) is free (b) still suffers
(c) is not affected (d) recovers
Ans: (b) still suffers

Q30. ______ and there is a lack of equitable distribution of wealth in India.
(a) Some Indians are rich and poor
(b) All Indians are poor
(c) Some Indians are rich and some poor
(d) All Indians are rich and poor
Ans:
(c) Some Indians are rich and some poor

Top
error: Content is protected !!